22/05/2019 22/05/2019 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου λίγο μετά τις 20:00 την Τρίτη 22/5/2019 με τους Προκαθήμενους να εξέρχονται από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο δηλώνοντας ευχαριστημένοι και αναπαυμένοι από το αποτέλεσμα της συνάντησης. Για αναθέρμανση των σχέσεων μίλησε ο Παναγιώτατος και τόνισε ότι οι οι άνθρωποι πρέπει να...
22 Μαΐου, 2019 - 18:21
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2019 - 23:04

Ιστορική συνάντηση. «Το αίμα νερό δε γίνεται» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και μίλησε για αναθέρμανση των σχέσεων μετά από στεναχώριες μεταξύ τους

Διαδώστε:
Ιστορική συνάντηση. «Το αίμα νερό δε γίνεται» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και μίλησε για αναθέρμανση των σχέσεων μετά από στεναχώριες μεταξύ τους

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου λίγο μετά τις 20:00 την Τρίτη 22/5/2019 με τους Προκαθήμενους να εξέρχονται από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο δηλώνοντας ευχαριστημένοι και αναπαυμένοι από το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Για αναθέρμανση των σχέσεων μίλησε ο Παναγιώτατος και τόνισε ότι οι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δύναμη να υπερβαίνουν τις αδυναμίες τους και κατέληξε ότι χωρίζουν από την συνάντηση «αγαπώντες ο ένας τον άλλον.»

Επιμέλεια Νίκος Ζαΐμης, Κώστας Παναγόπουλος

Ρεπορτάζ Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα Ανδρέας Χαλκιόπουλος 

Φωτορεπορτάζ Βαγγέλης Καρπαθάκης

Αναλυτικά η σημερινή μέρα:

Ο Παναγιώτατος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τόνισε πως: «είχαμε μία καλή και χρήσιμη επικοινωνία με τον Μακαριώτατο αδελφό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε την δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος είχε την πολύ ωραία και αδελφική πρωτοβουλία να με προσκαλέσει για τα εγκαίνια στο Δήλεσι και αυτό είναι μία ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεών μας, όπως είχα γράψει και στο απαντητικό ευχαριστήριο γράμμα όταν έλαβα την πρόσκληση του. Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι το αίμα νερό δεν γίνεται. Έτσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για την χθεσινοβραδυνή εκτενή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Θίξαμε και το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν την στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο».

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος δήλωσε πως προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο Πατριάρχης και ευχαρίστησε «για την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τον Πατριάρχη μας».

Δείτε το βίντεο με τα όσα δήλωσαν μετά τη συνάντηση:

Κατά την άφιξη του στο Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το απόγευμα τον Παναγιώτατο υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Τον Παναγιώτατο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Τα πρώτα χαμόγελα από την συνάντηση κατέγραψαν οι φωτογραφικοί φακοί του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ενώ ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε αμέσως στο Γεροντολογικό κέντρο που θα εγκαινιαστεί αύριο Πέμπτη 23/5/2019 και ήταν ένα όραμα του Αγίου Πορφυρίου, όπως είπε αργότερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια μέσα σε εγκάρδιο κλίμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Παναγιώτατο στο γραφείο του με δεκάδες δημοσιογράφους να ακολουθούν τους Προκαθήμενους.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατος που αποδέχθηκε την πρόσκληση να έρθει για να τελέσει τα εγκαίνια ενός σημαντικού έργου. Στη συνέχεια ο κ.κ. Ιερώνυμος μίλησε για τον Άγιο Πορφύριο (επειδή το κέντρο θα φέρει το όνομά του) και αναφέρθηκε αναλυτικά για την επιθυμία του Αγίου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος. «Σκεφτήκαμε ότι πρέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να είναι κοντά μας για να συμμετέχει στη χαρά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο Μακαριώτατος απέστειλε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών για να κομίσει την πρόσκληση και δεν την απέστειλε απρόσωπα και τόνισε πως «η Εκκλησία ως γνωστό ενδιαφέρεται όχι μόνο για την σωτηρία της ψυχής άλλα και για τις επίγειες ανάγκες».

Δείτε τις πρώτες δηλώσεις:

Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ: Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ 

ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Νωρίς το μεσημέρι η άφιξη 

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροπλάνο που μετέφερε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης ο αρμόδιος για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Ευστάθιος Λιανός Λιάντης, οι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου, οι οποίοι και αποτελούν την επίσημη συνοδεία του Παναγιωτάτου στην Αθήνα, Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Από την Εκκλησία της Ελλάδος παραβρέθηκαν ο οικείος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος και ο Αρχιμανδρίτης Πατρίκιος Καλεώδης, από την υπηρεσία Εθιμοτυπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων