13/12/2021 13/12/2021 Με την ευχή να έχουν μία καρποφόρα συνεργασία για τα θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Ιερά Σύνοδο ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στις διακριτές σχέσεις που θα πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.  Ιερά Σύνοδος: Δημήτρης Στρουμπάκος Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης – Ευγενία Δίτσα  Στο Συνοδικό Μέγαρο έφτασε περίπου στις 12...
13 Δεκεμβρίου, 2021 - 12:01
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2021 - 14:35

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη ΔΙΣ: Η στιχομυθία με τον Αρχιεπίσκοπο, οι διακριτές σχέσεις και η απονομή του μεταλλίου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη ΔΙΣ: Η στιχομυθία με τον Αρχιεπίσκοπο, οι διακριτές σχέσεις και η απονομή του μεταλλίου (ΦΩΤΟ)

Με την ευχή να έχουν μία καρποφόρα συνεργασία για τα θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Ιερά Σύνοδο ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στις διακριτές σχέσεις που θα πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ιερά Σύνοδος: Δημήτρης Στρουμπάκος

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης – Ευγενία Δίτσα 

Στο Συνοδικό Μέγαρο έφτασε περίπου στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, προκειμένου να λάβουν μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους Συνοδικούς Αρχιερείς διήρκησε περίπου μία ώρα ενώ του απονεμήθηκε και το μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε από τη Μονή Πετράκη χωρίς να κάνει κάποια δήλωση στις κάμερες ενώ αναμένεται  να ολοκληρωθεί η έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ για την έκδοση του σχετικού ανακοινωθέντος. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος Πρωθυπουργός της χώρας που παραβρέθηκε σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Είχε προηγηθεί ο Αντώνης Σαμαράς το 2014.

Η υποδοχή 

Αρχικά τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, στην είσοδο του προαυλίου της Μονής Πετράκη. Κατόπιν, στην είσοδο της Μονής και ο ηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Θαυμακού Ιάκωβος. Τον Πρωθυπουργό συνόδευσε, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, προσκύνησε και στην είσοδο του Συνοδικού Μεγάρου τον περίμενε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Η απονομή του μεταλλίου και οι διακριτοί ρόλοι 

Ακολούθως, μπήκαν μέσα και ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους συνοδικούς για ένα κέρασμα στο εντευκτήριο. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας τόνισε: “Σας υποδεχόμαστε για να έχουμε μια καρποφόρα συνεργασία για θέματα Εκκλησίας-Πολιτείας” και του παρέδωσε το μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας συζήτησαν με τους Συνοδικούς Αρχιερείς και τον Μακαριώτατο. Όσο αφορά τις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας οι δύο πλευρές τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο πάντοτε των διακριτών ρόλων.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους Συνοδικούς Αρχιερείς ενώ πριν την αναχώρησή του ο Πρωθυπουργός έβγαλε και μία αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Δεύτερη επίσκεψη Πρωθυπουργού στη ΔΙΣ 

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ γίνεται ύστερα από πρόσκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει ο δεύτερος Πρωθυπουργός που θα παραστεί σε συνεδρίαση της ΔΙΣ καθώς είχε προηγηθεί το 2014 ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο τότε Πρωθυπουργός είχε μεταβεί, για την ακρίβεια στις 16 Μαΐου 2014, στο Συνοδικό Μέγαρο αιφνιδιαστικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με την τότε ανακοίνωση της ΔΙΣ να αναφέρει: «η επίσκεψη του πρωθυπουργού, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, έγινε προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Εκκλησία μας για το μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελείται μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων ιδίως αυτή την περίοδο. Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους των Μελών της Δ.Ι.Σ. τον κ. Πρωθυπουργό για την πολυεπίπεδη αρωγή της Πολιτείας στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Εκκλησίας».

Ωστόσο, η σημερινή επίσκεψη γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου  καθιστώντας την ενέργεια αυτή ως μία ιστορική στιγμή. Αυτή όμως που θα γράψει ξεχωριστή στιγμή στην εκκλησιαστική ιστορία η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα που παραστεί σε συνεδρίαση της ΔΙΣ.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης – Δημήτρης Παπαμήτσος/ Eurokinissi

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων