20/03/2019 20/03/2019 Της Ναταλίας Δανδόλου Συνεχής Ενημέρωση Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την Μητρόπολη Περιστερίου… Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ψηφοφορία για την εκλογή του Τριπροσώπου , το οποίο έχει εξής: Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης με 68 ψήφους Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικής με 9 ψήφους Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος με 8 ψήφους Σε θρίλερ μετατράπηκε η ψηφοφορία για την...
20 Μαρτίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2019 - 13:20

Εξελέγη το Τριπρόσωπο για τη Μητρόπολη Περιστερίου. Το Θρίλερ της Γλυφάδας- 2η ημέρα της έκτακτης Ιεραρχίας (συνεχής ενημέρωση)

Διαδώστε:
Εξελέγη το Τριπρόσωπο για τη Μητρόπολη Περιστερίου. Το Θρίλερ της Γλυφάδας- 2η ημέρα της έκτακτης Ιεραρχίας (συνεχής ενημέρωση)

Της Ναταλίας Δανδόλου

Συνεχής Ενημέρωση

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την Μητρόπολη Περιστερίου…

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ψηφοφορία για την εκλογή του Τριπροσώπου , το οποίο έχει εξής:

Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης με 68 ψήφους

Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικής με 9 ψήφους

Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμολέγκος με 8 ψήφους

Σε θρίλερ μετατράπηκε η ψηφοφορία για την εκλογή του Μητροπολίτη Γλυφάδας.

Ενώ η αρχική καταμέτρηση των ψήφων είχε δώσει πρωτιά στον Αρχ. Αλέξιο Ψωίνο, με 38 ψήφους έναντι 37 του Επισκόπου Σαλώνων,  η δεύτερη καταμέτρηση έδωσε ισοψηφία 38-38, για τη θέση του νέου Μητροπολίτη στη Γλυφάδα. Ο Επίσκοπος Σαλώνων εξελέγη επειδή είχε τα πρεσβεία της ιεροσύνης.

Το τριπρόσωπο είχε ως εξής:

Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας με 52 ψήφους

Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος με 50 ψήφους

Αρχιμ. Αμφιλόχιος Ρουσάκης με 21 ψήφους

Νωρίτερα με 71 ψήφους εξελέγη νέος Μητροπολίτης Σισανίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως  Καστορίας, π.  Αθανάσιος Γιαννουσάς.

Το Τρίπροσωπο αποτέλεσαν οι:

Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως  Καστορίας με 73  ψήφους

Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελος  Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης με 32 ψήφους

Αρχιμ. Χριστόφορος Αγγελόπουλος, Πρωτοσύγκελος  Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και  Κοζάνης με 14 ψήφους

Δεύτερη ημέρα σήμερα, και ίσως η σημαντικότερη από πλευράς ειδησεογραφίας, της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Βάσει του προγράμματος, αλλά και των χθεσινών ανακοινώσεων, τις επόμενες ώρες οι Ιεράρχες αναμένεται να αποφασίσουν επί της εισήγησης που έκανε ο προεδρεύων της Επιτροπής Διαλόγου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σχετικά με τις σχέσεις της πολιτείας και της Εκκλησίας. Επίσης, θα εκλέξουν τους 3 νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σισανίου και Σιατίστης.

Αίσθηση προκάλεσε χθες, η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στο σώμα της Ιεραρχίας σχετικά με το περιορισμό της θεματολογίας της Επιτροπής Διαλόγου. “Την ευθύνη όμως, αν κρίνουμε δίκαια, δεν φέρει η Επιτροπή αλλά το σώμα της Ιεραρχίας μας, που περιώρισε ασφυκτικά μέχρι πνιγμού το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης και των άλλων πτυχών του θέματος” τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο “ο περιορισμός του θεματολογίου και κυρίως ο λίγος χρόνος που ετέθη στη διάθεση της Επιτροπής, μας φέρνει σήμερα σε αδιέξοδο”.

Ωστόσο, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση, θα ληφθεί από το σύνολο της Ιεραρχίας, και αφού προσμετρηθούν οι θέσεις και οι αντιδράσεις του Κλήρου.

Ο κ. Ιερώνυμος δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι βάσει του πλαισίου συμφωνίας που παρουσίασε ο ίδιος μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας, η συμφωνία είτε θα ισχύσει στο σύνολό της είτε καθόλου.

Αυτό τονίζει σε συνεντεύξεις του και ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

Ενώ επισήμανση για το θέμα του “take it or leave it” έκανε στην εισήγησή του και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου. “Όλα τά θέματα, ἤτοι ἡ ἀποζημίωση τῆς ἀπαλλοτριωθείσης ἐκκλησιαστικῆς περιου­σίας πρό τοῦ 1939, οἱ ὀργανικές θέσεις τῶν Κληρικῶν, ὁ τρόπος μισθοδοσίας τους καί ἡ ἀξιοποίηση τῆς μετά τό 1952 ἀμφισβητούμενης ἐκκλησιαστικῆς Περιουσίας, θά ἰσχύουν ὑπό τήν προϋπόθεση τήρησης τῆς Συμφωνίας στό σύνολό της, δηλαδή μέ τήν ἀρχή τοῦ take it or leave it” αναφέρει.

Η εκλογική διαδικασία

Βάσει του επίσημου προγράμματος που ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος σήμερα αναμένεται και η εκλογή των 3 νέων Μητροπολιτών για τις κενές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σισανίου και Σιατίστης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιεράρχες αποφασίζουν αρχικά αν η εκλογή θα γίνει δια μεταθετού ή μέσω καταλόγου.
Στην δεύτερη περίπτωση, η οποία θεωρείται βεβαία, οι Ιεράρχες μετά από αυτή την απόφαση ψηφίζουν από τον κατάλογο, και εκλέγονται οι τρεις με τις περισσότερς ψήφους, το λεγόμενο τριπρόσωπο. Εν συνεχεία η Ι.Σ.Ι. διά μυστικής Ψηφοφορίας και διά σχετικής πλειονοψηφίας εκλέγει ένα εκ των τριών. Σε περίπτωση ισοψηφίας προτιμάται ο έχων τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης. Μετά την κατά τα άνω εκλογήν τελείται το μικρόν Μήνυμα, και μετά από αυτό η ΙΣΙ κατέρχεται εις το Συνοδικόν Παρεκκλήσιον και τελεί το Μέγα Μήνυμα.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων