12/10/2022 12/10/2022 Η πρώτη συνάντηση του σεμιναριακού προγράμματος, υπό τον τίτλο: «Διάλογοι από τον Θωμά … στον Θωμά» διεξήχθη την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπό την διοργανωτική ευθύνη του πολιτιστικού φορέα «Απαρχή», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στην περιοχή του Κεραμεικού, οδός Βασιλείου...
12 Οκτωβρίου, 2022 - 19:05
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 - 19:08

«Διάλογοι από τον Θωμά … στον Θωμά»: Σεμιναριακό πρόγραμμα παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Διαδώστε:
«Διάλογοι από τον Θωμά … στον Θωμά»: Σεμιναριακό πρόγραμμα παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως

Η πρώτη συνάντηση του σεμιναριακού προγράμματος, υπό τον τίτλο: «Διάλογοι από τον Θωμά … στον Θωμά» διεξήχθη την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπό την διοργανωτική ευθύνη του πολιτιστικού φορέα «Απαρχή», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στην περιοχή του Κεραμεικού, οδός Βασιλείου του Μεγάλου, αριθμ.15)

Τον συντονισμό και την παρουσίαση των συναντήσεων θα έχει η δημοσιογράφος κα Βασιλική (Βίκυ) Φλέσσα. Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση το παρόν έδωσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος μέσα από την διακριτική του παρουσία έθεσε στοχευμένα ερωτήματα στον καλεσμένο ομιλητή, ενώ παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Πρόκειται για ένα σεμιναριακό πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαλόγων σε μηνιαία βάση, με καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της θεολογίας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού.

Στην πρώτη συνάντηση καλεσμένος ήταν ο Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός κ. Θεοφάνης Τάσης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: «Η Φιλοσοφία της Ανθρώπινης αναβάθμισης».

Ο ομιλητής περιέγραψε την κυριαρχία των ψηφιακών τεχνολογιών στον σύγχρονο κόσμο και την ανάδυση του εικονιστικού υποκειμένου. Ο σύγχρονος εικονιστικός άνθρωπος φέρει μια αβεβαιότητα και ανασφάλεια λόγω της επιτάχυνσης των ρυθμών του βίου, έχει αυξημένη ελευθερία επιλογής, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται απαραίτητα ελευθερία, αφού εκχωρεί την αυτονομία του σε αλγορίθμους. Μέσα στο εικονιστικό αυτό περιβάλλον, το υποκείμενο ποθεί να γίνει σκηνοθέτης του βίου του και να διεκδικήσει την προσοχή των υπολοίπων μέσω του συναισθήματος, ενώ λόγω της απουσίας σωματικότητας τείνει να χάσει εντελώς την έννοια του χώρου και του χρόνου. Όλες αυτές οι νέες απαιτήσεις δημιουργούν το ρεύμα του υπερανθρωπισμού, δηλαδή ενός ρεύματος σκέψης που πιστεύει ότι ο άνθρωπος χρήζει αναβάθμισης, για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις νέες απαιτήσεις. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις τάσεις που κυριαρχούν στον χώρο του υπερανθρωπισμού: από τη ριζική αναβάθμιση και τον βιοφιλελευθερισμό μέχρι τη φρόνιμη αναβάθμιση και τους βιοσυντηρητικούς, ενώ εξήγησε γιατί ο ίδιος τάσσεται ενάντια στην αναβάθμιση του ανθρώπου, εφόσον αυτό φέρει τον κίνδυνο της απώλειας της «ανθρωπινότητας».

Όλος ο κύκλος του προγράμματος θα καλυφθεί από την διαδικτυακή πύλη της «Απαρχής» στο YouTube, και θα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ι.Π.Ε., με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων