26/08/2020 26/08/2020 Έντονη διαμαρτυρία, απογοήτευση και προβληματισμό για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει  και τη Μονή της Χώρας σε τέμενος εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία πραγματοποίησε την τελευταία συνεδρίαση της 163ης Συνοδικής Περιόδου: “Με αφορμή την μετατροπή του σημερινού μουσειακού καθεστώτος του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί)...
26 Αυγούστου, 2020 - 14:04
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2020 - 14:06

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: “Απογοήτευση, έντονη διαμαρτυρία και προβληματισμός για τη Μονή της Χώρας” – Όλες οι αποφάσεις

Διαδώστε:
Διαρκής Ιερά Σύνοδος: “Απογοήτευση, έντονη διαμαρτυρία και προβληματισμός για τη Μονή της Χώρας” – Όλες οι αποφάσεις

Έντονη διαμαρτυρία, απογοήτευση και προβληματισμό για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει  και τη Μονή της Χώρας σε τέμενος εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία πραγματοποίησε την τελευταία συνεδρίαση της 163ης Συνοδικής Περιόδου:

“Με αφορμή την μετατροπή του σημερινού μουσειακού καθεστώτος του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για αυτή την απόφαση της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας Τουρκίας, η οποία μετέτρεψε και αυτό το Μνημείο από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Όπως έπραξε και στην ανάλογη περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την απόδοση και πάλι της Μονής της Χώρας στην προϋφισταμένη χρήση της” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΤΟ Δ Ε Λ ­Τ Ι ­Ο Τ Υ ­Π Ο Υ

Συνήλθε χθες και σήμερα, για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Με αφορμή την μετατροπή του σημερινού μουσειακού καθεστώτος του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για αυτή την απόφαση της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας Τουρκίας, η οποία μετέτρεψε και αυτό το Μνημείο από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Όπως έπραξε και στην ανάλογη περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την απόδοση και πάλι της Μονής της Χώρας στην προϋφισταμένη χρήση της.
Κατά τις δύο Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
Ενέκρινε τις τοποθετήσεις: α) του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιγνατίου Μουρτζανού στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και β) του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Νεκταρίου Δαρδανού στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενώ ασχολήθηκε και με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Από χθες στο Συνοδικό Μέγαρο τα υγειονομικά μέτρα τηρούνται αυστηρά. Όλοι οι Ιεράρχες φορούν μάσκες εντός του κτηρίου, ενώ υποβάλλονται σε θερμομετρήσεις.
Όπως και καθόλη της διάρκεια της πανδημίας, η ΔΙΣ πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ σε κάθε θέση υπάρχουν αντισηπτικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η νοσηλεύτρια που υπάρχει στον χώρο απευθύνει συχνά συστάσεις αλλά και συμβουλές για την ορθή χρήση της μάσκας.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος φορούσε μάσκα και εκτός του κτηρίου, την οποία διατήρησε και κατά τις αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο.

 

“Προσπαθούμε και πρέπει να καταβάλουμε ακόμα περισσότερες προσπάθειες, διότι πρέπει να προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους ανθρώπους» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο, ερωτηθείς αν τηρούνται τα μέτρα στις Εκκλησίες και από πιστούς και από κληρικούς.

«Η Αγάπη αυτό λέει. Πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό μας» υπογράμμισε φορώντας μάσκα, ο Μακαριώτατος μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της ΔΙΣ.

Δημοσιογραφική κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος
Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Και κατέληξε λέγοντας ότι,η ΔΙΣ θα συνεδριάσει και την άλλη εβδομάδα με την καινούρια σύνθεση: «Να μας ευχηθείτε να πάμε καλά» τόνισε.

Η 163η Συνοδική Περίοδος ήταν ίσως από τις πιο κρίσιμες ιστορικά, με τους Ιεράρχες να καλούνται να διαχειριστούν σημαντικές προκλήσεις εν μέσω πανδημίας.
Προβληματισμός επικρατεί και αναφορικά με την επικείμενη σύγκληση της Ιεραρχίας το Φθινόπωρο, καθώς αναζητούνται τρόποι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ 163ης ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (2019 – 2020)

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος
Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος

Ο Αρχιγραμματεύς
Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και από 15-10-2019 ως Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της ΔΙΣ, με τη νέα της σύνθεση, η οποία θα περιλαμβάνει τους εξής Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες:

Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο
Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμωνα
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμωνα
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα
Ζακύνθου κ. Διονύσιο
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο
Νέας Ἰωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας κ. Αντώνιο

Πρόεδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων