29/09/2020 29/09/2020 Την αναβολή της Ιεραρχίας, που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα του Αρχιεπισκόπου να τοποθετηθούν επί του θέματος απάντησαν οι 65 από τους 82 Ιεράρχες, η πλειοψηφία των οποίων  ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η Ιεραρχία. “Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως και...
29 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:07
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2020 - 14:40

ΔΙΣ: Αναβάλλεται η σύγκληση της Ιεραρχίας – “Ενώνουμε τις προσευχές μας για την πανδημία” – Συμπαράσταση σε Αρμενία και Λίβανο

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Αναβάλλεται η σύγκληση της Ιεραρχίας – “Ενώνουμε τις προσευχές μας για την πανδημία” – Συμπαράσταση σε Αρμενία και Λίβανο

Την αναβολή της Ιεραρχίας, που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα του Αρχιεπισκόπου να τοποθετηθούν επί του θέματος απάντησαν οι 65 από τους 82 Ιεράρχες, η πλειοψηφία των οποίων  ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η Ιεραρχία.

“Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εγγράφως εξεφρασμένες απόψεις απάντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, απεφάσισε κατά πλειοψηφία την εν ευθέτω χρόνω μετάθεση της συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως άλλωστε εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους τα Μέλη Αυτής” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ.

Αναφορικά με τις τέσσερεις Εισηγήσεις, οι οποίες επρόκειτο να αναγνωσθούν κατά τις Συνεδρίες της ΙΣΙ, απεφάσισε όπως αναθέσει σε Ειδική Επιτροπή την επεξεργασία αυτών, καθώς και του υποβληθέντος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου σχεδίου αντιμετωπίσεως του κορωνοϊού, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την μέλλουσα έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Εκεί ήταν η κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία με τον δημοσιογράφο Ρωμανό Αλβέρτη και τον εικονολήπτη  Μανώλη Δημελλά

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εγγράφως εκπεφρασμένες απόψεις απάντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, απεφάσισε κατά πλειοψηφία την εν ευθέτω χρόνω μετάθεση της συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως άλλωστε εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους τα Μέλη Αυτής.
Αναφορικά με τις τέσσερεις Εισηγήσεις, οι οποίες επρόκειτο να αναγνωσθούν κατά τις Συνεδρίες της ΙΣΙ, απεφάσισε όπως αναθέσει σε Ειδική Επιτροπή την επεξεργασία αυτών, καθώς και του υποβληθέντος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου σχεδίου αντιμετωπίσεως του κορωνοϊού, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την μέλλουσα έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Η ΔΙΣ παρακαλεί για μία ακόμη φορά τους πιστούς να ενώσουν τις προσευχές τους με αυτές του ιερού κλήρου για την ταχεία παύση της πανδημίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των Ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, όχι τόσο από φόβο για την «ατομική» υγιεία τους, αλλά επειδή η πρώτη μετά την αγάπη στον Θεό εντολή, είναι η αγάπη προς τον πλησίον, ο οποίος είναι «ο εν ετέρα μορφή Χριστός».
Επίσης η ΔΙΣ:
Εξέφρασε την συμπαράστασή Της στον Καθολικό Πατριάρχη Απάντων των Αρμενίων κ. Καρεκίν Β’ καί στον Αρμένιο Πατριάρχη της Κιλικίας κ. Αράμ, στον μεν πρώτο για την παρούσα εμπόλεμη κατάσταση, στον δε δεύτερο για την καταστροφική έκρηξη στον Λίβανο.

Εξέφρασε την ευαρέσκειά Της για τον υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου υποβληθέντα τόμο υπό τον τίτλο: «Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας και το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα στη Σάμο».
Απεφάσισε την διαδικτυακή διεξαγωγή του Θ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 16η και 17η Οκτωβρίου ε.έ., με θέμα: «Τα οικονομικά του Αγώνος – η επίτευξη και η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».
Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ενώ ασχολήθηκε και με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατούσε προβληματισμός στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με την σύγκληση της Ιεραρχίας, καθώς πολλοί Ιεράρχες εξέφραζαν ανησυχία με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού.
Όπως προέκυψε από έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και δημοσίευσε το Πρακτορείο «Ορθοδοξία», η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα εκ μέρους Μητροπολιτών που ζητούσαν την εν λόγω αναβολή.
Στην επιστολή, που εστάλη προς τους Ιεράρχες, δίδονταν προθεσμία έως την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου για να υποβάλλουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί Ιεράρχες δήλωσαν ότι αφήνουν στην διακριτικη ευχέρεια του Αρχιεπισκόπου και της ΔΙΣ να αποφασίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί η Ιεραρχία στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία.

 

Φωτογραφία: Γιώργος Φερδής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων