18/07/2022 18/07/2022 Τις δημόσιες ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όσα κόμματα και βουλευτές ψήφισαν υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται για νέους διορισμούς ούτε για επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.  Η ΔΙΣ αποφάσισε,...
18 Ιουλίου, 2022 - 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2022 - 14:58

ΔΙΣ: Δημόσια ευχαριστία στην ελληνική κυβέρνηση και όσους ψήφισαν υπέρ των οργανικών θέσεων των κληρικών

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Δημόσια ευχαριστία στην ελληνική κυβέρνηση και όσους ψήφισαν υπέρ των οργανικών θέσεων των κληρικών

Τις δημόσιες ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όσα κόμματα και βουλευτές ψήφισαν υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται για νέους διορισμούς ούτε για επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Η ΔΙΣ αποφάσισε, επίσης, να αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ενέργεια του πρώτου να βαπτίσει δύο βρέφη ομόφυλου ζευγαριού. Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που αφορούν στην ποιμαντική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, παραμένουσα σταθερή στα υπό του Κυρίου, των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων ορισθέντα.

Αναλυτικότερα: 

Συνήλθε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν εκτενούς συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τα εξής:

  1. Εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες Της προς την έντιμο Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι είχαν την πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία για την προσθήκη συγκεκριμένων άρθρων στον πρόσφατο νόμο περί των ΑΕΙ για την τακτοποίηση εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας της σοβαρής εκκρεμότητος εις βάρος των Κληρικών – Εφημερίων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  2. Ευχαριστεί επίσης τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και τα κοινοβουλευτικά Κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) και μεμονωμένους Βουλευτές, οι οποίοι υπερψήφισαν τα συγκεκριμένα άρθρα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τακτοποίηση του ζητήματος, δίχως καμία απολύτως επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποστείλει και σχετικές ευχαριστήριες επιστολές προς όλους τους προαναφερθέντες.

Παράλληλα, υπενθυμίζει και πάλι ότι οι πιστώσεις για την μισθοδοσία του Κλήρου δεν αποτελούν αδικαιολόγητο προνόμιο υπέρ των λειτουργών της «επικρατούσας θρησκείας» (άρθρο 3 παρ. 1 Συντάγματος) ή μία «χαριστική» ρύθμιση υπέρ των Ιερών Μητροπόλεων επειδή είναι Ν.Π.Δ.Δ., αλλά είναι περιοδικό αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία, που το Κράτος απέκτησε από τον 19ο αιώνα χωρίς πλήρη ή και καθόλου αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και αναγνώριση της προσφοράς του Ιερού Κλήρου στην ελληνική κοινωνία.

Επιστολή διαμαρτυρίας σε Αρχιεπίσκοπο Αμερική και Οικουμενικό Πατριαρχείο

Κατά τη συνεδρίαση η ΔΙΣ συζήτησε και για το ζήτημα που προέκυψε με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και την τέλεση του μυστηρίου του Βαπτίσματος δύο βρεφών στην Βουλιαγμένη.

Σχετικά αποφάσισε: “Να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για όσα εγγράφως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, σε σχέση με την τέλεση Ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος δύο βρεφών στην Βουλιαγμένη, καθώς και σχετική επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής”.

Ταυτόχρονα, η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που αφορούν στην ποιμαντική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, παραμένουσα σταθερή στα υπό του Κυρίου, των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων ορισθέντα.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων