12/01/2021 12/01/2021 Στις απαρχές ενός νέου έτους γεμάτου προκλήσεις, αλλά και στον απόηχο της έντονης στοχοποιήσης που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες η Εκκλησία, συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Το κλίμα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο οι ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από διάφορα μέσα αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων, με κάποιους να επιλέγουν να δημοσιεύσουν...
12 Ιανουαρίου, 2021 - 8:08
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2021 - 13:14

ΔΙΣ: Κρίσιμη συνεδρίαση στον απόηχο του εορτασμού των Θεοφανείων – Η στοχοποίηση της Εκκλησίας και οι ψευδείς ειδήσεις

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Κρίσιμη συνεδρίαση στον απόηχο του εορτασμού των Θεοφανείων – Η στοχοποίηση της Εκκλησίας και οι ψευδείς ειδήσεις

Στις απαρχές ενός νέου έτους γεμάτου προκλήσεις, αλλά και στον απόηχο της έντονης στοχοποιήσης που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες η Εκκλησία, συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Το κλίμα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο οι ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από διάφορα μέσα αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων, με κάποιους να επιλέγουν να δημοσιεύσουν πλάνα και φωτογραφίες από εορτασμούς περασμένων ετών, προκειμένου να “αποδείξουν” ότι υπήρξε συνωστισμός και καμία τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των ψευδών ειδήσεων αλλά και η τέλεση του αγιασμού των υδάτων απασχόλησαν την πρώτη  ημέρα της συνεδρίασης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας έχει προαναγγείλει ότι η σημερινή συνεδρίαση θα ασχοληθεί με τον τρόπο με τον οποίο εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε κάποιες Μητροπόλεις, αλλά και με πρόστιμα που υπεβλήθησαν από τις αρχές σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποφασιστεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η γιορτή των Θεοφανείων και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελούνταν εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιούνταν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Μέγα ζητούμενο για τις επόμενες ημέρες, ή εβδομάδες είναι πότε θα αποφασιστεί εκ νέου το άνοιγμα των ναών έστω και με τους περιορισμούς που ίσχυσαν κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη είπε χθες ότι, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή, προκειμένου να αποτιμά την επιδημιολογική κατάσταση. Στη συνέχεια και πάντα με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις.

Τι ισχύει σήμερα για τις Εκκλησίες

Σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ισχύ μέχρι τις 6 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου, τα σκληρά μέτρα και οι περιορισμοί στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας στη χώρα μας διατηρούνται.
Ειδικότερα, απαγορεύεται η παρουσία πιστών κατά τη διάρκεια τέλεσης των ιερών ακολουθιών.

Για την προσέλευση φυσικών προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή και βραχεία παραμονή στον χώρο λατρείας, σύμφωνα με την ΚΥΑ, «επιτρέπεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων λόγων μετακίνησης κατά τις διατάξεις της παρούσας και υπό την προϋπόθεση ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται ταυτοχρόνως εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε (25), τηρουμένων πάντως των προληπτικών μέτρων υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Εφόσον έχει πραγματοποιηθεί η τέλεση λειτουργίας λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής, πρέπει να παρέλθει υποχρεωτικά χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας (1) ώρας πριν επιτραπεί η ατομική προσευχή στον εν λόγω χώρο λατρείας. Κατά το διάστημα αυτό πρέπει να διενεργείται φυσικός αερισμός του χώρου λατρείας».

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ 164ης ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (2020 – 2021)

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος
Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
Άρτης κ. Καλλίνικος
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
Ζακύνθου κ. Διονύσιος
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος
Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Ωρεών Φιλόθεος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων