25/08/2023 26/08/2023 Οι παραιτήσεις των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παραμυθίας κ. Τίτου, Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, καθώς και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων κυριάρχησαν στις εργασίες της τελευταίας συνεδρίασης της τρέχουσας σύνθεσης της Διαρκούς Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, η οποία συνήλθε...
25 Αυγούστου, 2023 - 14:17
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2023 - 5:13

ΔΙΣ: Παραιτήσεις Μητροπολιτών, πυρκαγιές και νέες ταυτότητες στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίασης της τρέχουσας σύνθεσης

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Παραιτήσεις Μητροπολιτών, πυρκαγιές και νέες ταυτότητες στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίασης της τρέχουσας σύνθεσης

Οι παραιτήσεις των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παραμυθίας κ. Τίτου, Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα, καθώς και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων κυριάρχησαν στις εργασίες της τελευταίας συνεδρίασης της τρέχουσας σύνθεσης της Διαρκούς Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, η οποία συνήλθε επί διήμερο, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

 

Αποδεκτές οι παραιτήσεις των Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Παραμυθίας Τίτου, Φλωρίνης Θεοκλήτου και Βελεστίνου Δαμασκηνού

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε αποδεκτές τις υποβληθείσες παραιτήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα οι πολιοί Ιεράρχες προσέφεραν υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού. Επίσης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού εκ της θέσεως του Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 

 

Δέηση στους ναούς στις 27 Αυγούστου για κατάπαυση των πυρκαγιών και ενίσχυση των πυροπλήκτων

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με βαθύτατη θλίψη και οδύνη συνειδητοποιώντας την τεράστια καταστροφή εξ αιτίας των ανεξέλεγκτων πυρκαϊών στην Αττική, τη Θράκη, τη Βοιωτία, τη Ρόδο, καθώς και άλλες περιοχές της Πατρίδος μας, οι οποίες κατέκαυσαν φυσικό πλούτο, περιουσίες, Ιερές Μονές, Ιερούς Ναούς και οικίες, απευθύνεται με αισθήματα συμπαθείας και ευσπλαγχνίας προς τον ευσεβή Ελληνικό Λαό, εξαιρέτως δε προς τους πληγέντες από τη φοβερή αυτή καταστροφή.

Επίσης, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας, του φιλοχρίστου Στρατού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και προς όλους γενικώς τους εθελοντές, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας και αυταπαρνήσεως ευρέθησαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαϊών για να παράσχουν κάθε βοήθεια, ευχόμενη να έχουν την παρά Θεού ενίσχυση και ευλογία στη ζωή και τα καλά τους έργα.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναπομπή δέησης στους Ιερούς Ναούς κατά την προσεχή Κυριακή 27 Αυγούστου υπέρ της κατάπαυσης των πυρκαϊών και παραμυθίας των πυροπλήκτων αδελφών.

 

 

Εργασίες και αποφάσεις

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

– Αποφάσισε τη μεταφορά του εορτασμού των εν τη Μικρασιατική Καταστροφή Νεομαρτύρων από την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά την Κυριακή μετά την Ύψωσιν.

– Λαβούσα υπ’ όψιν την Ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό Τύπο ότι στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου πρόκειται να διεξαχθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Ναύπακτος 2030”, αναφέρει ότι η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην κανονική και νόμιμη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Μονή, δεν έχει ενημερωθεί ούτε παρέσχε οποιαδήποτε άδεια για τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Το Συνέδριο δεν τελεί υπό την ευλογία και έγκριση της τοπικής Εκκλησίας, αλλά διοργανώνεται στην Ιερά Μονή, η οποία εδώ και χρόνια τελεί υπό καθεστώς κανονικής και νομικής εκτροπής, άνευ αδείας του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, ο οποίος την 31η Ιουλίου 2023 δημοσίευσε τεκμηριωμένη Ανακοίνωση περί του θέματος.

– Ενέκρινε τη μεταβολή των ορίων των Μητροπόλεων Φωκίδος και Φθιώτιδος διά της υπαγωγής των Ενοριών των Δ.Δ. Μπράλου και Παλαιοχωρίου του Δήμου Αμφικλείας – Ελάτειας της Π.Ε. Φθιώτιδος εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

– Κατήρτισε τον τελικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

 

 

ΟΧΙ σε διχαστικές ενέργειες για τις νέες ταυτότητες

Επί του θέματος της εκδόσεως των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξετάσασα την από 26.7.2023 αναφορά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

 

Περατωθείσης της σημερινής τελευταίας Συνεδρίας της 166ης Συνοδικής Περιόδου, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε τα Συνοδικά Μέλη για την άριστη συνεργασία και τον τρόπο, με τον οποίο από κοινού αντιμετώπισαν τα ανακύψαντα θέματα. Τον Μακαριώτατο Πρόεδρο αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ευχαριστώντας Τον εκ μέρους των υπολοίπων Συνοδικών Μελών για την αγαστή συνεργασία.

(Κεντρική φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων