14/12/2023 14/12/2023 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου για το μήνα Δεκεμβρίου, οι οποίες διεξήχθησαν το διήμερο 13-14 Δεκεμβρίου 2023, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε περί του θέματος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών...
14 Δεκεμβρίου, 2023 - 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2023 - 13:45

ΔΙΣ: Παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα του γάμου των ομοφύλων – Αλλαγή Διοικούσας Επιτροπής στην Ε.Κ.Υ.Ο.

Διαδώστε:
ΔΙΣ: Παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα του γάμου των ομοφύλων – Αλλαγή Διοικούσας Επιτροπής στην Ε.Κ.Υ.Ο.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου για το μήνα Δεκεμβρίου, οι οποίες διεξήχθησαν το διήμερο 13-14 Δεκεμβρίου 2023, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε περί του θέματος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και αποφάσισε να παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως με τις εξελίξεις να εξετασθεί από την Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας.

Επίσης, όπως έγραψε ήδη το ope.gr, με απόφαση της ΔΙΣ διορίστηκε νέα Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.), με τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο να διαδέχεται στην Προεδρία τον αφυπηρετήσαντα Πρόεδρο, Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιο.

Αναλυτικότερα η νέα σύνθεση έχει ως εξής: Πρόεδρος: ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, και Μέλη: 1) ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, 2) ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, 3) ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, 4) ο Πανιερ. Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, αναπληρούμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Σιλουανού Πεπονάκη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου Αλιάρτου Βοιωτίας.

Η θητεία της νέας Διοικούσας Επιτροπής ξεκινά αύριο 15 Δεκεμβρίου 2023 και ολοκληρώνεται στις 14 Δεκεμβρίου 2026.

Ακόμη, αποφασίστηκε, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, η συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση των προσφάτως πληγεισών Ιερών Μητροπόλεων της Θεσσαλίας, διά του ποσού των 100.000 ευρώ.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της ΔΙΣ:

Συνήλθε επί διήμερο, την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

– Ενημερώθηκε περί του αποσταλέντος κειμένου του Εξοχωτάτου τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, με θέμα: «Η θεσμική ‘’μαρτυρία’’ του Συντάγματος για την συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας στους Αγώνες του Έθνους» και εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της.

– Ενημερώθηκε περί του θέματος του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και αποφάσισε να παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως με τις εξελίξεις να εξετασθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Αποφάσισε τον διορισμό της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) ως εξής: Πρόεδρος: ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, και Μέλη: 1) ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, 2) ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, 3) ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αναπληρούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, 4) ο Πανιερ. Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, αναπληρούμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Σιλουανού Πεπονάκη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου Αλιάρτου Βοιωτίας, με θητεία από 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 14 Δεκεμβρίου 2026.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ευαρέσκειά Της προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, ως τέως Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο., καθώς και προς τα αφυπηρετήσαντα Μέλη αυτής, για την πολύκαρπη και καλλίκαρπη διακονία αυτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

– Αποφάσισε να περιαχθεί δίσκος, κατά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ του Προγράμματος ενισχύσεως των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης που αποκτούν τρίτο τέκνο.

– Ενέκρινε το πρόγραμμα του εορτασμού της ιεράς μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (6-2-2024).

– Ενέκρινε, κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, τη διεξαγωγή του Γ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων περί των εργασιών και των πορισμάτων της ΛΓ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου ε.έ., με θέμα: «Παλαιά Διαθήκη: Αμφισβητήσεις, παρερμηνείες και πολεμική».

– Ενημερώθηκε περί των εργασιών και των πορισμάτων του Δ’ Μοναστικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος, με θέμα: «Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός και οι κίνδυνοι της εκκοσμίκευσης».

– Ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων – Εξόδων διαχειρίσεως οικονομικού έτους 2024 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

– Ενέκρινε, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, τη συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση των προσφάτως πληγεισών Ιερών Μητροπόλεων της Θεσσαλίας, διά του ποσού των 100.000 ευρώ.

Κατά το διάλειμμα της Συνεδρίας της 13ης Δεκεμβρίου έδωσε τη διαβεβαίωσή του, ενώπιον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Ιγνάτιος.

Επίσης, μετά το πέρας της ίδιας Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος υποδέχθηκε στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος δευτεροετείς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι παρακολουθούν το μάθημα του Κανονικού Δικαίου, και αφού τους καλωσόρισε, συνομίλησε μαζί τους. Τους φοιτητές συνόδευε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με αποσπάσεις κληρικών, θέματα Συνοδικών Επιτροπών και Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων