16/12/2023 16/12/2023 Με την τέλεση του Αγιασμού εγκαινιάσθηκε, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, η Έκθεση “Εικόνων Τέχνη 2023: Άγιοι της Μικράς Ασίας και σκηνές του βίου τους”, την οποία συνδιοργανώνουν η Εκκλησία της Ελλάδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, και ο Δήμος Αθηναίων-ΟΠΑΝΔΑ. Η Έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των ποικίλων δράσεων και...
16 Δεκεμβρίου, 2023 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2023 - 13:44

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση “Εικόνων Τέχνη 2023: Άγιοι της Μικράς Ασίας και σκηνές του βίου τους”

Διαδώστε:
Εγκαινιάσθηκε η έκθεση “Εικόνων Τέχνη 2023: Άγιοι της Μικράς Ασίας και σκηνές του βίου τους”

Με την τέλεση του Αγιασμού εγκαινιάσθηκε, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, η Έκθεση “Εικόνων Τέχνη 2023: Άγιοι της Μικράς Ασίας και σκηνές του βίου τους”, την οποία συνδιοργανώνουν η Εκκλησία της Ελλάδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, και ο Δήμος Αθηναίων-ΟΠΑΝΔΑ.

Η Έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των ποικίλων δράσεων και εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών. Περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών από διαφόρους κλάδους των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, ξυλογλυπτική, αργυροχρυσοχοΐα, γλυπτική κ.ά.), αναφερόμενα σε Αγίους της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Τα έργα επελέγησαν από τα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, κατόπιν διαγωνισμού.

Τον Αγιασμό κατά την τελετή των Εγκαινίων τέλεσε, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας των Εκκλησιαστικών Τεχνών.

Κατόπιν ο Γραμματεύς της Επιτροπής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Αθηναγόρας Σουπουρτζής, ανέγνωσε το Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Ο Μακαριώτατος στο Μήνυμά του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: “Θα συγκινηθούμε ενθυμούμενοι την Ελληνορθόδοξη παράδοση της Μικράς Ασίας του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης … Θα προσκυνήσουμε νοερώς τη μνήμη των πολυαρίθμων αγιασμένων μορφών που διέλαμψαν στην ελληνοκατοικημένη αυτή περιοχή, από τον Άγιο Πολύκαρπο Σμύρνης του Β΄ αιώνος μέχρι τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο (Καλαφάτη) Μητροπολίτη Σμύρνης, κατά την τραγωδία του 1922“.

Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θωμάς Συνοδινός, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «μέσω των εκθεμάτων καλούμαστε να ταξιδεύσουμε στην ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την παράδοση της Αλησμόνητης Μικράς Ασίας. Της Μικράς Ασίας που φώτισε ο λύχνος των 7 Εκκλησιών της Αποκαλύψεως, που αγίασε η παρουσία των Αποστόλων, που πορφύρωσε το αίμα των Μαρτύρων, που λάμπρυνε το ήθος των Οσίων», ενώ, εν συνεχεία, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β’ για την αμέριστη συμπαράστασή του στη διοργάνωση της εν λόγω Εκθέσεως, τον Δήμο Αθηναίων, τα Μέλη και τον Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, τον Επιμελητή της Εκθέσεως, καθώς και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Στα Εγκαίνια παρέστησαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, κληρικοί, δημιουργοί των έργων και μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

Η Έκθεση στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης) και θα διαρκέσει μέχρι 30.1.2024, λειτουργώντας από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 – 19:00 και από Σάββατο έως Κυριακή 10:00 – 15:00, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε ομάδες ενοριών, φορέων, συλλόγων και σχολικά ή πανεπιστημιακά τμήματα, κατόπιν προηγουμένης συνεννοήσεως. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-7272985 και 6945816860 (Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας των Εκκλησιαστικών Τεχνών, Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής).

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων