19/01/2020 19/01/2020 Παρουσία του ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τελέσθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τα εγκαίνια του κειμηλιοφυλακείου του ιερού Μητροπολιτικού ναού Αθηνών, κατά την 19η Ιανουαρίου 2020. Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί Αρχιερείς, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων...
19 Ιανουαρίου, 2020 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2020 - 21:56

Εγκαινιάστηκε το κειμηλιοφυλάκειο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών – “Είναι ένας χώρος που περικλείει μνήμες και προσευχές”

Διαδώστε:
Εγκαινιάστηκε το κειμηλιοφυλάκειο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών – “Είναι ένας χώρος που περικλείει μνήμες και προσευχές”

Παρουσία του ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τελέσθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τα εγκαίνια του κειμηλιοφυλακείου του ιερού Μητροπολιτικού ναού Αθηνών, κατά την 19η Ιανουαρίου 2020.

Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί Αρχιερείς, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, κλήρος και λαός.

«Δεν είναι απλώς ένας χώρος θησαυροφυλακείου. Είναι ένας χώρος που περικλείει μνήμες και προσευχές» τόνισε, αμέσως μετά την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων ο Αρχιεπίσκοπος.

Κατόπιν, ο προϊστάμενος του ναού π. Θωμάς Συνοδινός αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας του κειμηλιοφυλακείου και στην προστασία των ιερών σκευών, ενώ σημείωσε την διάφορα μεταξύ μουσείων και εκκλησιαστικών κειμηλιοφυλακείων και σκευοφυλακείων. Περιέγραψε, ακόμη, τα εκθέματα που υπάρχουν στον χώρο, τονίζοντας πως πρόκειται για σημαντικά ιερά σκεύη, πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα, ακόμη και οι θρόνοι που κάθονταν οι Βασιλείς όταν εκκλησίαζονταν. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο π. Θωμάς ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια και κυρίως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε όλη την οικονομική δαπάνη.

Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μίλησε για την αξία των εκθεμάτων, ενώ η υπουργός πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι με τα εγκαίνια τέτοιων έργων όλοι γινόμαστε κοινωνοί της ιστορίας μας και του παρελθόντος, και, αν δεν γίνουμε κοινωνοί, δε μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον. Παράλληλα, η υπ. Παιδείας επεσήμανε ότι η έκθεση των κειμηλίων στο κοινό θα τα καταστήσει κτήμα όλων μας.

Ο ΠτΔ ανέφερε οτι το κειμηλιοφυλάκειο αποτελεί ενα μουσείο, το οποίο έχει δυο όψεις, η πρώτη είναι η όψη του μουσείου της πίστης μας που εκπέμπει την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας. Η δεύτερη όψη αναδεικνύει ένα πραγματικό μουσείο πολιτισμού. Ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η χριστιανική διδασκαλία, το πνεύμα της χριστιανοσύνης που οφείλει πολλά στην Ορθοδοξία. Αμέσως μετα, κατευθύνθηκαν στον υπόγειο χώρο του ναού, όπου πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στο κειμηλιοφυλάκειο.

ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων