28/04/2020 28/04/2020 «Περιμένω την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην εκκλησιαστικότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για την σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού. «Eφόσον το πρόβλημα...
28 Απριλίου, 2020 - 9:35
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2020 - 17:47

“Είναι η Εκκλησία κομμωτήριο ή σούπερ μάρκετ;”

Διαδώστε:
“Είναι η Εκκλησία κομμωτήριο ή σούπερ μάρκετ;”

«Περιμένω την επάνοδο όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και στην εκκλησιαστικότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για την σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.
«Eφόσον το πρόβλημα είναι στον συνωστισμό, εκεί θα λάβουμε όλα τα μέτρα, θα κάνουμε αυτά που μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους δεν το γνωρίζω», τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.
Σχολίασε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν σταδιακά και δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα που διατυπώνει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, και πρόσθεσε ότι μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του χθες στα ΜΜΕ ένιωσε μια απογοήτευση.
«Τελικά τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία. Τι είναι η Εκκλησία, είναι ένα σωματείο, είναι ένα σουπερ μάρκετ;» «Είναι χειρότερο από το σουπερ μαρκετ είναι χειρότερο από το κομμωτήριο; Τι είναι η εκκλησία δεν είναι ένας θείος οργανισμός ο οποίος έχει παράδοση 20 αιώνων;», τόνισε ο κ. Ιερόθεος.
Διερωτήθηκε επίσης «Τι είναι αυτή η εξουσία και ποια είναι τα όρια της εξουσίας» και εξήγησε ότι τα λέει όλα αυτά διότι γνωρίζει ότι η απόφαση που έστειλε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον πρωθυπουργό, «κινείται περίπου σε αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς να θέτει θέμα πίστεως».

 

Tα βασικά σημεία των απαντήσεων του Σεβασμιωτάτου ήταν:

«Τι τελικά είναι η Εκκλησία; Είναι ένα σωματείο; Είναι ένα σούπερ μάρκετ;»

«Τι τελικά είναι η θεία Λειτουργία; Φολκλόρ είναι η θεία Λειτουργία;»

«Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όχι Προτεστάντες»

«Περιμένω την επάνοδο όχι μόνον στην κανονικότητα αλλά και την εκκλησιαστικότητα»

Υπάρχει η επιστολή του Αρχιεπισκόπου, συνοδική εξουσιοδοτήσει, προς τον Πρωθυπουργό, και έχω ακούσει από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο χθές ότι δεν θα ικανοποιηθεί η επιστολή αυτή, μάλλον η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να ανοίξουν οι Εκκλησίες –διότι, επί τέλους, κάναμε πάρα πολύ μεγάλη θυσία– αλλά θα γίνει σταδιακά και δεν ξέρω πότε θα γίνει η δεύτερη φάση.

Χθες μιλούσα όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως και θέλω να σας πω ότι τελικά αισθανόμουν μια απογοήτευση στο τέλος της προηγούμενης ημέρας, και αν θέλετε να σας κάνω μια δημόσια εξομολόγηση.

Σκεφτόμουν χθες το βράδυ, αφού είχα ακούσει όλα αυτά, τελικά τι είναι γι’ αυτούς η Εκκλησία. Τι είναι η Εκκλησία; Είναι ένα σωματείο; Είναι ένα σούπερ μάρκετ; Είναι τελικά ένα κομμωτήριο;

Είναι χειρότερα από το σούπερ μάρκετ και χειρότερα από το κομμωτήριο; Τι είναι τελικά η Εκκλησία; Δεν είναι ένας θείος οργανισμός, ο οποίος έχει παράδοση είκοσι αιώνων, και λειτουργούσε και πριν από το Κράτος;

Δεύτερον, τι τελικά είναι η θεία Λειτουργία; Είναι συνάθροιση μερικών ανθρώπων μόνον; Βεβαίως τα δεχόμαστε αυτά. Αλλά δεν είναι κάτι υψηλό; Φολκλόρ είναι η θεία Λειτουργία;

Και αναρωτιόμουν τι είναι τελικά αυτή η εξουσία; Και ποιά είναι τα όρια της εξουσίας;

Και τα λέω όλα αυτά, γιατί ο κ. Τσιόδρας ετόνισε πολύ καλά πριν από λίγες ημέρες, ότι δεν θα εισέλθουμε στην πίστη των ανθρώπων, αλλά θα μελετήσουμε το θέμα της Εκκλησίας (ως πρός) τον συγχρωτισμό.

Γνωρίζω ότι έγινε μεγάλη συζήτηση μέσα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και υπάρχει απόφασή της και πρότασή της, την οποία έστειλε στον Πρωθυπουργό και βεβαίως λέει να ανοίξουν οι Εκκλησίες με αυτούς τους όρους και κινείται περίπου σε αυτά τα οποία λέει ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να θέτει θέμα πίστεως.

Τελικά να μας πούνε τα τρία αυτά ερωτήματα που έθεσα.

Όπως ξέρετε, ένα-ενάμιση μήνα μιλάω για τα θέματα αυτά και λέω ότι πράγματι υπήρχε ένα πρόβλημα, υπήρχε ένα πρόβλημα από τον κορωνοϊό, το βλέπαμε. Και έλεγα, όταν έκλεισαν τα πάντα και περιορίσθηκαν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους, φυσικά και εμείς να υποστούμε αυτήν την θυσία.

Τώρα βλέπω, και πριν ακόμη στείλει την επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος, δεν γινόταν καμμία απολύτως συζήτηση για την Εκκλησία, όταν γιά όλα τα άλλα γινόταν.

(Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν και από που βλέπει πολεμική:) Όχι από την Κυβέρνηση. Όχι από τους επιστήμονες.

Ξέρω ότι η Επιτροπή Εμπειρογνώμων έλαβε καλή απόφαση, ασχολείται μόνον με τον συνωστισμό, ούτε έθεσαν…

Γνωρίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος, η Σύνοδος, έστειλε αυτή την επιστολή και το ζητάει (να ανοίξουν οι Εκκλησίες), και γνωρίζω ότι η απόφαση των Εμπειρογνώμων είναι θετική και κινείται στα πλαίσια του Αρχιεπισκόπου…

Περιμένω την επάνοδο όχι μόνον στην κανονικότητα αλλά και την εκκλησιαστικότητα. Εφόσον το πρόβλημα είναι μόνον στον συνωστισμό, εκεί ακριβώς το έχουμε περιορίσει, εκεί θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα κάνουμε ό,τι μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους, δεν το γνωρίζω.

(Στο σημείο αυτό μίλησε ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πλεύρης)

Αυτό είναι άλλο θέμα (ατομική προσευχή), και άλλο θέμα είναι να μην επιτραπεί από τώρα να γίνονται ανοικτά οι θείες Λειτουργίες.

Είναι άλλο θέμα, που θα το ρυθμίσουμε εμείς. Βλέπουμε ποια είναι η πίστη μας και σε ποιά σημεία μπορεί κανείς να κάνει μια υποχώρηση.

Εγώ πάλι κάνω έκκληση: Επειδή και ο κ. Σύψας είναι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εκεί που είναι και οι λοιμωξιολόγοι, ο κ. Τσιόδρας και όλοι οι άλλοι, έχουν λάβει μια απόφαση. Να μας δημοσιοποιήσουν την απόφαση την οποία έστειλαν στον Πρωθυπουργό. Αυτό ζητάω, να δω τι λέει αυτή η απόφαση, που–από πληροφορίες που έχω– δεν νομίζω ότι λέει για σταδιακό (άνοιγμα) πρώτα η ατομική προσευχή και μετά η λατρεία.

Εν πάση περιπτώσει, τι θα πει ατομική λατρεία; Το δεχθήκαμε για ένα διάστημα, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Πλεύρης, και μάλιστα στην καρδιά (του εκκλησιαστικού έτους) την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά αν αυτό συνεχισθεί πρέπει να πω ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και όχι Προτεστάντες.

Αν μου επιτρέπετε, να πω κάτι που έλεγε ο Μάξ Βέμπερ, τι είναι εξουσία. Είναι τριών ειδών εξουσία: είναι η νόμιμη εξουσία, η παραδοσιακή εξουσία και η χαρισματική εξουσία. Πρέπει να γίνεται συνδυασμός και των τριών εξουσιών. Η Εκκλησία έχει μια παράδοση δύο χιλιάδων ετών, δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν τα κομμωτήρια.

Πηγή: skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων