10/09/2022 10/09/2022 Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο ρόλος του θεσμού της οικογένειας αλλάζει ταχύτατα. Ζούμε σε μια εποχή μεταβολών η οποία έχει αναμφισβήτητα επηρεάσει και το θεσμό της οικογένειας. Αλλαγές στη δομή, στους ρόλους, στη μορφή της οικογένειας καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις. Η οικογένεια δεν είναι μόνο θεσμός, ένα σχήμα δηλαδή πού περιγράφεται με...
10 Σεπτεμβρίου, 2022 - 12:51
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2022 - 13:45

«Εισαγωγική εκπαίδευση των Ιερέων στην ποιμαντική του γάμου και της οικογένειας»: Σεμινάριο για ιερείς

Διαδώστε:
«Εισαγωγική εκπαίδευση των Ιερέων στην ποιμαντική του γάμου και της οικογένειας»: Σεμινάριο για ιερείς

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο ρόλος του θεσμού της οικογένειας αλλάζει ταχύτατα. Ζούμε σε μια εποχή μεταβολών η οποία έχει αναμφισβήτητα επηρεάσει και το θεσμό της οικογένειας. Αλλαγές στη δομή, στους ρόλους, στη μορφή της οικογένειας καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις.

Η οικογένεια δεν είναι μόνο θεσμός, ένα σχήμα δηλαδή πού περιγράφεται με αριθμούς μελών που τη συγκροτούν, αλλά κυρίως σχέσεις προσώπων. Η κρίση επομένως αγγίζει και την αδυναμία ή την απροθυμία των ανθρώπων που συγκροτούν την οικογένεια να διατηρήσουν τις σχέσεις αυτές. Η οικονομική αβεβαιότητα και οι οικονομικές δυσκολίες, η έλλειψη χρόνου, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι μερικοί μόνο από τους εξωγενείς παράγοντες που πλήττουν σοβαρά το θεσμό της οικογένειας.

Παρόλα αυτά, όσο και αν θεσμός της οικογένειας περνάει κρίση, φαίνεται πως η οικογένεια εξακολουθεί ν’ αποτελεί ίσως το πρωταρχικό κύτταρο στην κοινωνία και ο ρόλος της δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα από το ρόλο άλλων θεσμών. Η οικογένεια βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί συναισθηματικά, σωματικά και γνωστικά, συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή του, προσφέρει ασφάλεια, αποτελεί στήριγμα, διδάσκει ηθικές αξίες.

Είναι σημαντικό λοιπόν ν’ αφουγκραστούμε τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και να τη στηρίξουμε. Είναι χρέος όλων μας όχι μόνο ν’ αναδεικνύουμε τα προβλήματα αλλά και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του οικογενειακού θεσμού. Ακόμα, η διαπίστωση ότι η κρίση της οικογένειας, συνδέεται άμεσα και με την κρίση αξιών δημιουργεί επιτακτικά την ανάγκη μιας διαφορετικής ποιμαντικής προσέγγισής της.

Για το λόγο αυτό το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για ιερείς με θέμα «Εισαγωγική εκπαίδευση των Ιερέων στην ποιμαντική του γάμου και της οικογένεια». Το σεμινάριο αποτελείται από 7 δίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη μέσω των εκπαιδευτικών τεχνικών της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning) και πιο συγκεκριμένα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, 6:00 – 8:00 το απόγευμα.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

Συνάντηση 1η – Τετάρτη 12/10/2022, 6:00 – 8:00 μ.μ.«Ποιμαντική προετοιμασία του Γάμου»

Συντονιστής: Αιδεσ. πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης

Συνάντηση 2η – Τετάρτη 19/10/2022, 6:00 – 8:00 μ.μ.Η ταυτότητα του νέου ζευγαριού

Συντονιστής: κα. Μαρία – Ολυμπία Ποντίκη

Συνάντηση 3η – Τετάρτη 26/10/2022, 6:00 – 8:00 μ.μ.Συζυγία και ρόλοι

Συντονιστής: κα. Μαρία – Ολυμπία Ποντίκη

Συνάντηση 4η – Τετάρτη 2/11/2022, 6:00 – 8:00 μ.μ.Επικοινωνία – Εμπόδια και τεχνικές

Συντονιστής: κα. Μαρία Ξηρουχάκη

Συνάντηση 5η – Τετάρτη 9/11/2022, 6:00 – 8:00 μ.μ.Η σημασία της αυτοεκτίμησης στη διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης

Συντονιστής: κα. Μαρία Ξηρουχάκη

Συνάντηση 6η – Τετάρτη 16/11/2022, 6:00 – 8:00 μ.μ.Ποιοι παράγοντες μπαίνουν ανάμεσα στο ζευγάρι; Από τι κινδυνεύει ο Γάμος;

Σύνδεση θεολογίας – ψυχολογίας

Συντονιστής: κα. Μαρία – Ολυμπία Ποντίκη

Συνάντηση 7η – Τρίτη 22/11/2022, 6:00 – 8:00 μ.μ.Πώς οργανώνεται η ποιμαντική του γάμου και της οικογένειας;

Με ποιους τρόπους μπορούν να υποστηριχθούν οι ενδοοικογενειακές σχέσεις από τον κληρικό;

Συντονιστής: Αιδεσ. πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης

 

Τις συναντήσεις συντονίζουν οι:

  • Αιδεσ. πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Εκπαιδευτικός – Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι.Α.Α. – Συντονιστής προγράμματος Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας
  • κα. Μαρία – Ολυμπία Ποντίκη, Σύμβουλος ψυχικής υγείας, Νομικός, Σύμβουλος γάμου και οικογένειας, MSc Ποιμαντική ψυχολογία ΕΚΠΑ, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων
  • κα. Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος

 

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να υποβάλλετε τις δηλώσεις συμμετοχής σας στο mail: [email protected] μέχρι και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της πρώτης συνάντησης μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2130184419 με την κα. Μαρία Ξηρουχάκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων