02/11/2020 02/11/2020 Μια πολύ σημαντική συμφωνία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας υπογράφεται σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με την Πολιτεία και την Εκκλησία να ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε ένα πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί κυρίως τις ημέρες της πανδημίας Αναγνωρίζοντας τη μάστιγα αυτή για την κοινωνία, στις 11 το πρωί υπογράφεται η...
02 Νοεμβρίου, 2020 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2020 - 11:34

Εκκλησία και Πολιτεία ενώνουν δυνάμεις κατά της ενδοικογενειακής βίας – Υπογράφεται σήμερα η σχετική συμφωνία (φωτογραφίες)

Διαδώστε:
Εκκλησία και Πολιτεία ενώνουν δυνάμεις κατά της ενδοικογενειακής βίας – Υπογράφεται σήμερα η σχετική συμφωνία (φωτογραφίες)

Μια πολύ σημαντική συμφωνία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας υπογράφεται σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με την Πολιτεία και την Εκκλησία να ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε ένα πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί κυρίως τις ημέρες της πανδημίας

Αναγνωρίζοντας τη μάστιγα αυτή για την κοινωνία, στις 11 το πρωί υπογράφεται η Ιδρυτική Πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας».


Την ιδρυτική πράξη συνυπογράφουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μαζί με: τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη και την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων κα Μαρία Συρεγγέλα.


Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εργασίες ειδικών, την εμπειρία των στελεχών που εργάζονται στις υπηρεσίες των Φορέων που συνεργάζονται στην «Πρωτοβουλία» αλλά και τις τελευταίες έρευνες που δημοσιεύτηκαν με θέμα την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, διαπιστώνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει λάβει νέες διαστάσεις, οι οποίες ενισχύονται, εκτός από τις άσχημες συζυγικές ή συντροφικές σχέσεις, και από την αναπαραγωγή των στερεοτύπων για τη σχέση και τους ρόλους των δυο φύλων, από τις εικόνες και στάσεις ζωής που προσλαμβάνουν τα παιδιά μέσω της τηλεόρασης, κυρίως όμως μέσω των παιχνιδιών τους στον υπολογιστή και την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο.

Είναι πεποίθηση όλων των φορέων, που θα συνυπογράψουν την ιδρυτική πράξη της «Πρωτοβουλίας», ότι με τη συνεργασία μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, με τη στήριξη των ανθρωπίνων σχέσεων στην οικογένεια, με την προσπάθεια αλλαγής των στερεοτυπικών αντιλήψεων, με την αγωγή των δυο φύλων, με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επικέντρωση στην μηδενική ανοχή της βίας. Η υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, στις 11.00 π.μ, στην κεντρική αίθουσα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγ. Φιλοθέης 21, Πλάκα).

Σχετικά με την υπογραφή της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας», τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, μίλησε στην εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

 

Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν από μια συνεργασία της Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και της αρμόδιας δομής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών από μια ιδέα του π. Αντωνίου Καλλιγέρη. Έγιναν πέντε συναντήσεις στη Μητρόπολη Ιλίου, όπου έλαβαν μέρος ομιλητές και από την ομάδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας δήλωσε ότι η πρόθεση τότε ήταν να φτιαχτεί ένα δίκτυο με Μητροπόλεις, «αφού μέσα από την εκκλησία περνάνε πάρα πολλοί άνθρωποι, που μας εκμυστηρεύονται μέσω της εξομολόγησης ότι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. «Ξεκινήσαμε, λοιπόν, την προσπάθειά μας από τη Θράκη πριν 3 χρόνια όταν έγινε μια συμφωνία μεταξύ των ιερέων και των μουφτήδων της περιοχής να γίνει ομιλία και σεμινάρια επιμόρφωσης με θέμα τη «γυναίκα στις θρησκείες». Έτσι, ενδιαφέρθηκαν και οι δήμοι και έγινε η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο σκοπός είναι και ενημερωτικός και πρακτικός. Από την πρωτοβουλία θα γίνουν εκδηλώσεις, ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια… Οπωσδήποτε είναι καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν…», λέει ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, πρωτεργάτης της προσπάθειας.

«Οι ιερείς θα σηκώσουν το βάρος του εντοπισμού του προβλήματος, για να παραπέμψουν κατάλληλα… Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εξομολόγοι μας ότι αυτό που έλεγαν οι παλιοί εξομολόγοι ότι «σηκώνεις τον Σταυρό σου» όταν σε δέρνει ο σύζυγός σου, δεν είναι Σταυρός», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αθηναγόρας, που αποκάλυψε ότι -βάσει ερευνών- το 30% των ανδρών υφίσταται βία από τις γυναίκες τους.

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων