23/07/2021 23/07/2021 Έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά το πέρας της συνεδριάσεως, όπως ανέφεραν από το μεσημέρι της Παρασκευής ασφαλείς πληροφορίες του ope.gr, ανακοινώθηκε ο ορισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα ως Εξάρχου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλήμης αδυνατεί...
23 Ιουλίου, 2021 - 18:59
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2021 - 20:09

ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΣ: Έξαρχος Μητροπολίτης Περιστερίου ορίστηκε ο Ιλίου Αθηναγόρας

Διαδώστε:
ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΣ: Έξαρχος Μητροπολίτης Περιστερίου ορίστηκε ο Ιλίου Αθηναγόρας

Έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά το πέρας της συνεδριάσεως, όπως ανέφεραν από το μεσημέρι της Παρασκευής ασφαλείς πληροφορίες του ope.gr, ανακοινώθηκε ο ορισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα ως Εξάρχου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλήμης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του λόγω ασθένειας. Ο ορισμός του Εξάρχου Μητροπολίτου έχει ισχύ και διάρκεια τριών μηνών και επί υποθέσεων τρέχουσας φύσεως.

Υπενθυμίζεται ότι η Δ.Ι.Σ., εξ αιτίας του διοικητικού κενού που έχει προκύψει στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου από την αδυναμία, λόγω ασθενείας, της άσκησης των καθηκόντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κλήμεντος, πρόσφατα ενέκρινε τροποποίηση του 263/2014 Κανονισμού «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», η οποία προβλέπει ότι σε Μητροπόλεις, οι ποιμενάρχες των οποίων αδυνατούν προσωρινά να ασκήσουν τα καθήκοντα τους και επιπλέον δεν έχουν ορίσει αναπληρωτή τους, θα διορίζεται έξαρχος Μητροπολίτης ως Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για τις τρέχουσες διοικητικές ανάγκες.

Ο λόγος για τον οποίο η ΔΙΣ δεν προέβη στον ορισμό κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είναι ότι δεν είχε λάβει την ιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση του Μητροπολίτη Περιστερίου.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν τον υπ’ αριθ. 263/2014 Κανονισμό, «Περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως συμπληρώθηκε με τον υπ’ αριθ. 328/2021 Κανονισμό, καθώς και την προσκομισθείσα ιατρική βεβαίωση Πανεπιστημιακής Κλινικής περί της προσωρινής αδυναμίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Κλήμεντος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, αποφάσισε τον ορισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου ως Εξάρχου Μητροπολίτου Αυτής στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου για χρονικό διάστημα τριών μηνών και επί υποθέσεων τρεχούσης φύσεως.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων