12/12/2021 12/12/2021 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. της Δέσποινας Σωτηρίου Είναι η πρώτη φορά που έχει κληθεί και θα παραστεί πρωθυπουργός στη ΔΙΣ και σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, ο κ. Μητσοτάκης θα εισέλθει στον χώρο της συνεδρίασης, από την είσοδο της οδού Γενναδίου....
12 Δεκεμβρίου, 2021 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2021 - 17:13

ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΣ – Η συνεδρίαση της Δευτέρας, η παρουσία του πρωθυπουργού, το υπόμνημα και τα… «εκκρεμή ζητήματα»

Διαδώστε:
ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΣ – Η συνεδρίαση της Δευτέρας, η παρουσία του πρωθυπουργού, το υπόμνημα και τα… «εκκρεμή ζητήματα»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

Είναι η πρώτη φορά που έχει κληθεί και θα παραστεί πρωθυπουργός στη ΔΙΣ και σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, ο κ. Μητσοτάκης θα εισέλθει στον χώρο της συνεδρίασης, από την είσοδο της οδού Γενναδίου. Αυτό προβλέπεται για τους αρχηγούς κρατών. Θα ακολουθήσει μικρό κέρασμα και θα γίνει προσφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου και αντιφώνηση του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός και ο Μακαριώτατος συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση τέθηκε η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ τη Δευτέρα, με στόχο να υπάρχει κοινός τόπος και σύμπνοια απόψεων ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαφωνίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, παρέδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό, στο οποίο αναφέρονται τα εκκρεμή ζητήματα που άπτονται των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας. Αυτά αφορούν στις οργανικές θέσεις των κληρικών καθώς και το άνοιγμα των συζητήσεων για τη διαδικασία της αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη τελευταία συνάντηση που είχαν Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις 30 Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η σύσταση ολιγομελούς μεικτής επιτροπής για την εξέταση όλων των ζητημάτων Πολιτείας και Εκκλησίας.

Αναφορικά με το θέμα για τη σύσταση επιπλέον 4.000 οργανικών θέσεων ιερέων, τις οποίες θα καταλάβουν ιερείς που ήδη υπηρετούν και οι οποίοι θα μονιμοποιηθούν, το θέμα αυτό φαίνεται ότι επί του παρόντος μετατίθεται για το μέλλον. Σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος υπηρετούν περίπου 10.000 ιερείς, αλλά οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 6.000.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το αίτημα της Εκκλησίας απορρίπτεται, απλά θα μελετηθεί εκ νέου με τον επόμενο προϋπολογισμό του κράτους.

Διευκρινίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σημείωσε: «Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου

 

Ενόψει Χριστουγέννων

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται επίσης να συζητηθεί ο ρόλος της Εκκλησίας στην πορεία των εμβολιασμών αλλά και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν οι ναοί κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους Μητροπολίτες θα λάβουν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων μέσα στις εκκλησίες, και να διεξάγεται ο απαραίτητος έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

 

Φωτογραφία Αρχείου: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων