16/06/2022 16/06/2022 Με αισιόδοξα μηνύματα και άρτια οργάνωση ξεκίνησε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου, την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην ιερά νήσο Τήνο. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης...
16 Ιουνίου, 2022 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2022 - 17:25

Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος Ι.Π.Ε. στην Ι. Μητρόπολη Σύρου

Διαδώστε:
Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος Ι.Π.Ε. στην Ι. Μητρόπολη Σύρου

Με αισιόδοξα μηνύματα και άρτια οργάνωση ξεκίνησε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου, την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην ιερά νήσο Τήνο.

Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του νέου αυτού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην ιερά νήσο Τήνο, το παρόν έδωσε ο Αν. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό της ενάρξεως του προγράμματος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεος.

Μετά την τέλεση του αγιασμού ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος πήρε τον λόγο και αφού εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., για την στήριξη που παρέχει στον κλήρο και τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς του, αναφέρθηκε στον μακαριστό π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη και το έργο του και καλωσόρισε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα, τον Αν. Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, τους εκλεκτούς καθηγητές που προσήλθαν για να διδάξουν στο πρόγραμμα, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου Τήνου Αιδεσ. Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό και τους πατέρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η επιμόρφωση του κλήρου είναι από τα πιο σημαντικά έργα της Εκκλησίας και είπε χαρακτηριστικά ότι οι ιερείς δεν οφείλουν μόνο να γνωρίζουν τα του ιερού θυσιαστηρίου, αλλά θα πρέπει να έχουν γνώση των σύγχρονων ζητημάτων που απασχολούν τον άνθρωπο και να καταθέτουν λόγο αγαπητικό που να αναπαύει.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, στην προσφώνησή του μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε., αλλά συνάμα και στη σημασία του εν λόγω προγράμματος για τα στελέχη της Εκκλησίας και όχι μόνο.

Σύγχρονα ακανθώδη ζητήματα, είπε, όπως οι μεταμοσχεύσεις, η ευθανασία, οι σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας, οι εκτρώσεις κ.α., αποτελούν πρόκληση για τον κληρικό και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας σήμερα και γι’ αυτό χρειάζεται σωστή επιμόρφωση βασισμένη πάνω στην μακραίωνη παράδοση της Εκκλησίας και στα πιο πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Αν. Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος μίλησε για τα 20 σύγχρονα επιμορφωτικά προγράμματα που προσφέρει αυτή τη στιγμή το Ι.Π.Ε. και τη θεματολογία τους. Ανέφερε ότι μέχρι τώρα για τα προγράμματα αυτά έχουν υλοποιηθεί περί τα 100 τμήματα σε όλη την Ελλάδα και ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους κληρικούς και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας για να τα παρακολουθήσουν.

Ο π. Θεολόγος μίλησε επίσης για το πρόγραμμα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)» λέγοντας ότι πρωταρχικός σκοπός του είναι η κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών και των λαϊκών στα πεδία της θεραπευτικής ποιμαντικής, στην πνευματική υποστήριξη και συμβουλευτική του ανθρώπου στις σύγχρονες προσκλήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν θα είναι οι εξής:

[Α] ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

Α1) Σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας.

Α2) Η πνευματική υποστήριξη στη σύγχρονη κοινωνία.

Α3) Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια.

Με ομιλητές: Τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο και τον Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

[Β] ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

Β1) Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Β2) Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Β3) Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων.

Β4) Το πρόβλημα της ευθανασίας.

Με ομιλητές τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές Αιδεσ. Πρωτοπρ. Βασίλειο Καλλιακμάνη, κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο και τον Δρ Βιοηθικής κ. Κλεάνθη Νιζάμη.

[Γ] ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

Γ1) Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις.

Γ2) Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων.

Με ομιλητές τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές Αιδεσ. Πρωτοπρ. Βασίλειο Καλλιακμάνη και κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Αν. Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων