26/05/2022 26/05/2022 Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη, 24 Μαΐου, στην αποστολική πόλη της Πάτρας, το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών υπό τον τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα...
26 Μαΐου, 2022 - 11:01

Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Διαδώστε:
Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη, 24 Μαΐου, στην αποστολική πόλη της Πάτρας, το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών υπό τον τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στον παλαιό ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, μετά του Αν. Διευθυντού του Ιδρύματος Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Μετά το πέρας του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς το σεβάσμιο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, ο οποίος ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., μεριμνά για την διαρκή και ουσιαστική επιμόρφωση των στελεχών κληρικών και λαϊκών της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε και εκείνος με την σειρά του τις αναστάσιμες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου για την κατά πάντα ευόδωση των σκοπών και των στόχων του προγράμματος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αποδοχή της πρόσκλησης και την έναρξη της συνεργασίας με το Ι.Π.Ε., ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμανδρίτη Αρτέμιο Αργυρόπουλο, όπως και τον συντονιστή της Ιεράς Μητροπόλεως με το Ι.Π.Ε., Πρωτοπρεσβύτερο Σωτήριο Μανωλόπουλο, αμφότερους για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά τους στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια ο π. Θεολόγος μίλησε για την ουσία και το αντικείμενο του προγράμματος, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στον τίτλο του: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ». Πρωταρχικός σκοπός του είναι η κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών στα πεδία της διοίκησης της ενορίας, στις δραστηριότητες αυτής και τις νέες διαστάσεις που μπορεί να αποκτήσει· στα εργαλεία που δύναται να έχει ο κληρικός στην διάθεση του για να ολοκληρώνει με επιτυχία την καθημερινή του αποστολή… που δεν είναι άλλη παρά η προσφορά του στον άνθρωπο του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν 68 Κληρικοί και λαϊκά μέλη της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προ-γράμματος, οι επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως εξής:

α) Την προσεχή Παρασκευή 27/05/2022 παρουσίαση της θεματικής ενότητας: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία», υπό του Παν. Αρχιμ. Σεβαστιανού Σωμαράκη, Δρ. Κανονικού Δικαίου και Υφηγητή Πανεπιστημίου Στρασβούργου, Γραμματέα Συνοδικών Δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) Την Παρασκευή 03/06/2022 παρουσίαση της θεματικής ενότητας: «Διοίκηση ενορίας», υπό του κ. Τριαντάφυλλου Μπολτέτσου, Δρ. Θεολογίας, Προϊσταμένου τμήματος Διοικητικού και Γραφείου Προσωπικού – Διοικητικής Μέριμνας Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

γ) Την Πέμπτη 09/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο», υπό του κ. Παναγιώτη Φραγκάκου, Θεολόγου Μ.Α., Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.

δ) Την Παρασκευή 17/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Δραστηριότητες Ιερού Ναού», υπό του Παν. Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη, υπ. Δρ Θεολογίας με μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Νομική και Αν. Διευθυντή του Ι.Π.Ε.

ε) Την Παρασκευή 24/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Οικονομικά Ι. Ναού», υπό του Αιδ. Πρωτοπρ. Σωτηρίου Μανωλόπουλου, Θεολόγου, Προϊσταμένου Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχναίικων Ι.Μ. Πατρών.

στ) Την Παρασκευή 01/07/2022 παρουσίαση του θέματος: «Ψηφιακή Συμβολή», υπό του Πρωτοπρ. Ελευθέριου Χαραλαμπίδη, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας Εκπ/σεως, Εφημέριου της Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

ζ) Την Παρασκευή 08/07/2022 (και μεταξύ των ωρών 19:00΄με 22:00΄), δια ζώσης παρουσίαση του θέματος: “Αρχείο Ιερού Ναού“, υπό του Αρχιμ. Ιωάννη Περιστερίδη, Χημικού Μηχανικού Msc, Θεολόγου Μ.Α., Εφημερίου Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπαλλήλου της Ε.Κ.Υ.Ο.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Αν. Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων