20/06/2022 20/06/2022 Ξεκίνησε με ιδιαίτερη ευλογία την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, προ της Συνάξεως της Εορτής των Αγίων Πάντων, το νέο εξ αποστάσεως πρόγραμμα: «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης...
20 Ιουνίου, 2022 - 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2022 - 15:58

Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. για τους Αγίους των Αθηνών

Διαδώστε:
Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος του Ι.Π.Ε. για τους Αγίους των Αθηνών

Ξεκίνησε με ιδιαίτερη ευλογία την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, προ της Συνάξεως της Εορτής των Αγίων Πάντων, το νέο εξ αποστάσεως πρόγραμμα: «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020”».

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι το πρώτο ανοικτό εξ αποστάσεως που υλοποιείται στο πλαίσιο της ως άνω πράξης, έπειτα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την τοπική αγιολογία, και σε αυτό συμμετέχουν επιμορφούμενοι από όλη την Ελλάδα. Εκπληρώνεται δε σε επτά θεματικές ενότητες.

Κατά την εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση το παρών έδωσε ο Αναπλ. Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, και Ιεροκήρυκας της Ι.Α.Α., ο οποίος  αφού κατέθεσε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, αναφέρθηκε στην σημασία και την αναγκαιότητα που πηγάζει από τις ψυχές των ανθρώπων να διδαχθούν από τους βίους των Αγίων. Τόνισε την αναγκαιότητα στις μέρες μας να διδαχθούμε όλοι από τον τεράστιο πλούτο της τοπικής μας Αγιολογίας, να γίνουν γνωστά τα διαχρονικά μηνύματα και τα πρότυπα ζωής που προβάλλουν οι Άγιοι, ώστε με αυτόν τον τρόπο να απαλύνει ο κάθε άνθρωπος τις ανησυχίες του, να λύσει τις απορίες μέσα του, αλλά και να επαναξιολογήσει τα πρωτεύοντα από τα δευτερεύοντα του βίου του, ιχνηλατώντας με επιμονή … βίους αγίων!

Κατόπιν, ο πατήρ Θεολόγος παρουσίασε το περιεχόμενο, και τους συνεργάτες που ασχολήθηκαν συστηματικά και με ιδιαίτερη φροντίδα για την εκπόνηση του προγράμματος.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Παν. Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης (Θεολόγος με μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στη Βυζαντινή Αρχαιολογία), ο οποίος με εμπεριστατωμένο  λόγο ανέπτυξε το θέμα: «Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αγιολογίας. Η αγιότητα κατά την Θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί του θέματος και διευκρινήσεις σε απορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολλοί από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εξέφρασαν την χαρά τους που συμμετέχουν εκ νέου σε ανοικτό εξ αποστάσεως πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. και που έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν με άλλα πρόσωπα, έστω και μέσω της τεχνολογίας. Επίσης πολλοί εξ αυτών είπαν ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα αποτελέσει κίνητρο γι’ αυτούς για να συνδράμουν στην ανάδειξη της τοπικής αγιολογίας τους.

Όπως έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως εξής:

α) Την Τρίτη 21/06/2022: Ομιλία του Παν. Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, με τίτλο: «Τα χριστιανικά μνημεία της Αττικής που σχετίζονται με τους τοπικούς αγίους των Αθηνών».

β) Την Παρασκευή 24/06/2022: Ομιλία της κ. Ελένης Λιάπη (υπ. Δρ. Θεολογίας), με τίτλο: «Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών (Μέρος Α΄). Από το 51 μ.Χ. έως τον 8ο αιώνα μ.Χ.», την Παρασκευή 01/07/2022 με τίτλο: «Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών (Μέρος Β΄). Από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. (†1453)» και την Τρίτη 05/07/2022 με τίτλο: «Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών (Μέρος Γ΄). Από το 1453 έως σήμερα».

γ) Την Παρασκευή 08/07/2022: Ομιλία της κ. Ιωάννας Κορδοπάτη (υπ. Δρ. Θεολογίας), με τίτλο: «Οι άγιοι ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και νοηματοδότησης της ζωής των σημερινών χριστιανών – μηνύματα και προεκτάσεις στο σήμερα (Μέρος Α΄)» και την Τρίτη 12/07/2022: με τίτλο: «Οι άγιοι ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και νοηματοδότησης της ζωής των σημερινών χριστιανών – μηνύματα και προεκτάσεις στο σήμερα (Μέρος Β΄)».

Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω επιμορφωτικών συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός του προγράμματος και η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων από τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων