31/05/2019 31/05/2019 Επίσκεψη στην «Αποστολή» πραγματοποίησε ο Βρεταννός Λόρδος Δρ. Ρόουαν Γουΐλλιαμς, πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης ChristianAid, και πρώην Αρχιεπίσκοπος Αγγλίας. Ο Δρ. Γουΐλλιαμς ενημερώθηκε διεξοδικά από τα στελέχη της «Αποστολής» για τις δράσεις και τα προγράμματα της με έμφαση το προσφυγικό και μεταναστευτικό και την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Στην προσφώνησή του ο γενικός διευθυντής...
31 Μαΐου, 2019 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2019 - 15:39

Επίσκεψη του Προέδρου της Christian Aid στην «Αποστολή»

Διαδώστε:
Επίσκεψη του Προέδρου της Christian Aid στην «Αποστολή»

Επίσκεψη στην «Αποστολή» πραγματοποίησε ο Βρεταννός Λόρδος Δρ. Ρόουαν Γουΐλλιαμς, πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης ChristianAid, και πρώην Αρχιεπίσκοπος Αγγλίας.

Ο Δρ. Γουΐλλιαμς ενημερώθηκε διεξοδικά από τα στελέχη της «Αποστολής» για τις δράσεις και τα προγράμματα της με έμφαση το προσφυγικό και μεταναστευτικό και την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Στην προσφώνησή του ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κων. Δήμτσας υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που ήλθατε στην Ελλάδα ως τότε Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας το 2010 έχει περάσει πολύς καιρός. Η Πατρίδα μας ανήλθε έναν πραγματικό Γολγοθά. Η αγγλικανική εκκλησία στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή ως συγκυρηναίος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως επισκεφθήκατε τα συσσίτια, είδατε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, μιλήσατε με τους ανθρώπους, καθίσατε μαζί τους στο φαγητό… Και βέβαια δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή μου στο Ανάκτορο του Λάμπεθ και τη δυνατότητα που είχαμε να συζητήσουμε και πάλι σημαντικά θέματα. Παρ’ ότι η τοπική αγγλικανική ενορία εδώ στην Αθήνα είναι αριθμητικά μικρή, έχει σταθεί στους Έλληνες σαν να ήταν μία πολύ μεγάλη εκκλησία. Και αυτό είναι εντυπωσιακό. Υπάρχουν πολλές προοπτικές εμβάθυνσης της υπάρχουσας συνεργασίας μας. Η κοινή μαρτυρία που δίδουμε ως Χριστιανοί είναι πολύτιμη και δείχνει το πραγματικό νόημα του Χριστιανισμού».

 

 

Από την πλευρά του, ο Δρ. Γουΐλλιαμς μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: 

«Όπως ανέφερα και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχα την ευκαιρία να μιλήσω πολλές φορές στη Βρεταννία για την Ελλάδα, την Εκκλησία και την «Αποστολή». Οι Έλληνες αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία κατά τα τελευταία εννέα χρόνια. Τόσο η εσωτερική πίεση από την οικονομική και κοινωνική κρίση, όσο και η εξωτερική πίεση από το προσφυγικό και μεταναστευτικό υπήρξαν εξαιρετικά επαχθείς. Ήταν πολύ σημαντικό και συνάμα διδακτικό για όλους εμάς να δούμε την «Αποστολή» να στέκεται στο πλευρό όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των ανθρώπων του Θεού, δηλαδή των προσφύγων και μεταναστών που κατέφυγαν στην Πατρίδα σας. Είναι σημαντικό η Εκκλησία να στέκεται στο πλευρό του Λαού Της, αλλά είναι εξ ίσου σημαντικό να στέκεται δίπλα σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Υπό αυτή την έννοια, η «Αποστολή» συνεχίζει επάξια τις Χριστιανικές και πανανθρώπινες παραδόσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ευγενούς ελληνικού Λαού. Μου προξενεί πολύ μεγάλη χαρά το γεγονός  ότι έχει  αναπτυχθεί μία τόσο σημαντική συνεργασία μεταξύ της «Αποστολής» και της τοπικής αγγλικανικής ενορίας, φιλία που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχισθεί».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα περαιτέρω διεύρυνσης και ενίσχυσης της συνεργασίας τόσο σε υφιστάμενες, όσο και σε μελλοντικές δράσεις και προγράμματα, ιδιαιτέρως σε νέους τομείς, όπως το περιβάλλον, το προσφυγικό και η νεολαία.

 

 

Ο αγγλικανός πρελάτος, πανεπιστημιακός διδάσκαλος θεολογίας και φιλοσοφίας και ακαδημαϊκός Δρ. Γουΐλλιαμς πραγματοποίησε επίσης μια άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη διάλεξη στο Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα με θέμαBeingHuman(τη σημασία του να είσαι άνθρωπος) με τη συμμετοχή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Αντιπροέδρου της Αποστολής, του κ. Κώστα Καρρά, Αντιπροέδρου της EuropaNostra και της Δρ. Νίκης Τσιρώνη, Βυζαντινολόγου.

Η ανταλλαγή απόψεων επικεντρώθηκε σε σειρά επικαίρων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η σημασία του ανθρωπισμού και μάλιστα του Χριστιανικού, η περιβαλλοντική κρίση, η θετική συμβολή των εκκλησιών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών μας, κ.ά.. Την διάλεξη παρακολούθησαν εκπρόσωποι εκκλησιών, η πρέσβης της Βρεταννίας κ. Κέϊτ Σμιθ, ο αγγλικανός αποκρισιάριος π. LeonardDoolan, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κων. Δήμτσας, πανεπιστημιακοί καθηγητές και πολύς κόσμος, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον φιλόξενο και υποβλητικό χώρο του ιστορικού αυτού Αρχοντικού της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων.

Ο Δρ. ΡόουανΓουΐλλιαμς (Dr. RowanWilliams) διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και Πριμάτος της Αγγλικανικής Εκκλησίας από το 2002 έως το 2012, και υπό την ιδιότητά του αυτή επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2010. Σήμερα τυγχάνει κοσμήτωρ (Master) του MagdaleneCollege του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης ChristianAid.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων