16/12/2022 16/12/2022 Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ότι υποδέχθηκε η Εκκλησία της Ελλάδος την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει θραύσματα από τον Παρθενώνα τα οποία φυλάσσονταν στα μουσεία του Βατικανό. Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισημαίνει ότι το προσεχές διάστημα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την επιστροφή...
16 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 - 22:25

Επιστροφή θραυσμάτων: Ευχαριστίες στον Πάπα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αιχμές για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Διαδώστε:
Επιστροφή θραυσμάτων: Ευχαριστίες στον Πάπα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αιχμές για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ότι υποδέχθηκε η Εκκλησία της Ελλάδος την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει θραύσματα από τον Παρθενώνα τα οποία φυλάσσονταν στα μουσεία του Βατικανό.

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισημαίνει ότι το προσεχές διάστημα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την επιστροφή τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στη δήλωσή του που εστάλη από την Ιερά Σύνοδος της οποίας είναι Πρόεδρος, στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση – προφανώς για τα γλυπτά του Παρθενώνα – λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι με την προσφορά του αυτή, ο Ποντιφικας. δίδει μαρτυρία σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστίες παράλληλα εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης επισημαίνει ότι μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα Παρθενώνια Γλυπτά.

Το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου με δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου

Με αφορμή το σημερινό επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού περί της εκ μέρους της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προσφοράς προς την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονται στα Μουσεία του Βατικανού, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος δήλωσε:

«Με αισθήματα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης και συγκινήσεως υποδεχθήκαμε σήμερα την επισημοποίηση της βουλήσεως του φίλου Πάπα Φραγκίσκου και πολυσέβαστου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να παραδώσει στην μετριότητά μου τρία θραύσματα, προερχόμενα από τον Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονται στα Μουσεία του Βατικανού.

Το προσεχές διάστημα θα διευκρινισθούν, κατόπιν συνεννοήσεως με τις αρμόδιες αρχές, οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση αυτής της γενναιόδωρης πράξεως και συνάμα πλήρους συμβολισμών προσφοράς.

Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας τον Πάπα Φραγκίσκο για την μαρτυρία πού δίδει στον κόσμο, αλλά και σε εμάς στην Ελλάδα, δι᾿ αυτής της πρωτοβουλίας του».

Η επιστροφή των θραυσμάτων

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να επιστρέψει θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζεται:

«Ο Πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, με λεπτομέρειες, στα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο, τα οποία έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα, τα οποία ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ans, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Ικανοποίηση από Υπουργείο Πολιτισμού και Μουσείο Ακρόπολης

ο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα – τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Με γραπτή του δήλωση ο Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, υπογραμμίζει: “Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα 3 θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου”.

Σημειώνεται ότι μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα Παρθενώνια Γλυπτά.

Στη «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

“Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων