18/02/2019 18/02/2019 Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι αυτή που έρχεται με όλα τα μέρη του διαλόγου για τα θέματα Εκκλησίας Κράτους, να είναι υπατμόν όσο πλησιάζουν στην τελική ευθεία οι συνομιλίες. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε γι άλλη μια φορά τη θέση του για το φλέγον θέμα , ενώ  δηλώνει ότι ορίζοντας την επιτροπή...
18 Φεβρουαρίου, 2019 - 7:41
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2019 - 16:21

Εβδομάδα εξελίξεων. Έκτακτη σύγκληση Ιεραρχίας με το πέρας του διαλόγου από τον Αρχιεπίσκοπο-για κενό πληροφόρησης κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας

Διαδώστε:
Εβδομάδα εξελίξεων. Έκτακτη σύγκληση Ιεραρχίας με το πέρας του διαλόγου από τον Αρχιεπίσκοπο-για κενό πληροφόρησης κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας

Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι αυτή που έρχεται με όλα τα μέρη του διαλόγου για τα θέματα Εκκλησίας Κράτους, να είναι υπατμόν όσο πλησιάζουν στην τελική ευθεία οι συνομιλίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε γι άλλη μια φορά τη θέση του για το φλέγον θέμα , ενώ  δηλώνει ότι ορίζοντας την επιτροπή διαλόγου, οι συζητήσεις θα φέρουν πιο ξεκάθαρα αποτελέσματα. Στην ίδια γραμμή κινείται και η κυβέρνηση με τον υπουργό Παιδείας κ Κώστα Γαβρόγλου να συμπεραίνει εκ του αποτελέσματος ότι όσο πιο πολύ συζητούν με την Εκκλησία, τόσο πιο πολύ ξακαθαρίζεται το τοπίο.

Η Ιεραρχία αποφασίζει και όχι η Σύνοδος ή ο Αρχιεπίσκοπος, τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμος, προσερχόμενος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων σε εκδήλωση την Κυριακή το απόγευμα.

Ο Μακαριώτατος ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του, για την στάση που έχει κρατήσει ως τώρα και που φαίνεται ότι θα κρατήσει το διάστημα του διαλόγου, ρίχνοντας το βάρος των αποφάσεων κυρίως στην Ιεραρχία ενώ θύμισε την σημασία που έχει η επιτροπή διαλόγου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τον διάλογο που εξελίσσεται αυτό το διάστημα, είπε ότι συνεχίζεται κανονικά και ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Σε ερώτηση που του ετέθη για την δική του θέση, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ήταν αυτός που πρότεινε την επιτροπή διαλόγου για την καλή έκβαση των επαφών.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η Ιεραρχία είναι αυτή που αποφασίζει και όχι η Σύνοδος ή ο Αρχιεπίσκοπος, με την σύμφωνη γνώμη πάντα των κληρικών.

Ως εκ τούτου επεσήμανε ότι μόλις τελειώσει ο διάλογος θα συγκληθεί η έκτακτη ιεραρχία.

Την ίδια ώρα για «κενό πληροφόρησης» σχετικά με τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας και ιδιαίτερα στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, κάνει λόγο στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. «Για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», επαναλαμβάνει και τονίζει ότι η μισθοδοσία θα εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και θα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. «Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό», εξηγεί.

Παράλληλα, επιμένει: «Όσο περισσότερο συζητάμε και η άλλη πλευρά θέτει ερωτήματα, ενστάσεις και προτάσεις, τόσο καλύτερα εξηγούνται». Εξάλλου, εξηγεί ότι με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν γίνει περισσότερες συναντήσεις, αφού «η Συμφωνία τους αφορά», ενώ για τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι το υπουργείο αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων