03/10/2021 03/10/2021 Εβδομάδα σπουδαίων εξελίξεων για την Εκκλησία της Ελλάδος ξεκινά από αύριο Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, καθώς η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέρχεται στην  Tακτική Σύγκλησή Tης, με σκοπό την πλήρωση 5 κενών θέσεων Ιερών Μητροπόλεων. Συγκεκριμένα, αυτό θα γίνει την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, όταν και θα πληρωθούν τα κενά στις...
03 Οκτωβρίου, 2021 - 11:52
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2021 - 17:00

Εβδομάδα εξελίξεων με πλήρωση 5 κενών σε Μητροπόλεις

Διαδώστε:
Εβδομάδα εξελίξεων με πλήρωση 5 κενών σε Μητροπόλεις

Εβδομάδα σπουδαίων εξελίξεων για την Εκκλησία της Ελλάδος ξεκινά από αύριο Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, καθώς η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέρχεται στην  Tακτική Σύγκλησή Tης, με σκοπό την πλήρωση 5 κενών θέσεων Ιερών Μητροπόλεων.

Συγκεκριμένα, αυτό θα γίνει την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, όταν και θα πληρωθούν τα κενά στις Ιερές Μητροπόλεις: 1) Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, 2) Καστορίας, 3) Πολυανής και Κιλκισίου, 4) Περιστερίου και 5) Θήρας, Αμοργού και Νήσων, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων. Στο μεταξύ, αναμένεται να λάβουν χώρα κρίσιμες εισηγήσεις Μητροπολιτών για φλέγοντα επίκαιρα θέματα σε σχέση με την πανδημία, αλλά και άλλα πεδία.

Στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, όπου θα συγκληθεί η Ιεραρχία κατόπιν αποφάσεως της Δ.Ι.Σ. της 26ης Αυγούστου, το πρωί της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου από τις 6:30 έως τις 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, το πρόγραμμα μετά τη Θεία Λειτουργία έχει ως εξής:

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια ‘Ιερά Ακολουθία στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της ‘Ιεράς Συνόδου της ‘Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για τα εκκλησιαστικά έτη 2019 – 2020 και 2020 – 2021 υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Mετά το διάλειμμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί Ησυχαστηρίων”» και κατόπιν θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί συστάσεως, οργανώσεως και λειτουργίας του Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μ.Ε.Δ.Ι.Ε.Μ.)”». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου με θέμα: «Συμμετοχή του λαικού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός». Μετά τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί κώδικος εκκλησιαστικής διοικητικής διαδικασίας”». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ με θέμα: «Επιστημονική και Θεολογική προσέγγισις του ιού της πανδημίας. Απαντήσεις εις θεωρίας συνωμοσίας». Μετά τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Τροποποίησις των υπ’ αριθ. 1/1977 και 2/1977 Κανονισμών της Ιεράς Συνόδου “Περί εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος” (Φ.Ε.Κ. Α΄ 275/23.9.1977)». Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου με θέμα: «Τροποποίησις του υπ’ αριθ. 8/1979 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου “Περί Ιερών Ναών και Ενοριών” (ΦΕΚ Α΄ 1/5.1.1980)» και μετά το διάλειμμα η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου με θέμα: «Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας» Μετά τις Εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: 1) Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, 2) Καστορίας, 3) Πολυανής και Κιλκισίου, 4) Περιστερίου και 5) Θήρας, Αμοργού και Νήσων, ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων