01/12/2022 01/12/2022 Για το έργο που γίνεται στις δομές της Εκκλησίας της Ελλάδος στις οποίες φιλοξενούνται ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΜΚΕ «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ»,  Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη. Ο φορέας «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» της Εκκλησίας της Ελλάδος δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια στον τομέα...
01 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:14
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2022 - 14:43

Για το έργο που επιτελεί η Εκκλησία στον τομέα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Διαδώστε:
Για το έργο που επιτελεί η Εκκλησία στον τομέα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Για το έργο που γίνεται στις δομές της Εκκλησίας της Ελλάδος στις οποίες φιλοξενούνται ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, ενημερώθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΜΚΕ «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ»,  Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα Παπασυνεφάκη.

Ο φορέας «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» της Εκκλησίας της Ελλάδος δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια στον τομέα της υποστήριξης παλλινοστούντων, μεταναστών και προσφύγων και, ιδιαίτερα, τα τελευταία 3 χρόνια φιλοξενεί σε δομές του ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Αναλυτική παρουσίαση του έργου

Ο π. Παντελεήμονας Παπασυνεφάκης παρουσίασε αναλυτικά στον Αρχιεπίσκοπο τον τρόπο λειτουργίας των πέντε δομών του φορέα που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής και την ευρύτερη περιοχή του Ν. Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται σήμερα 196 παιδιά, στα οποία παρέχεται πέραν της στέγασης και της σίτισης, κοινωνική – ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό – σύμφωνα με τους κανόνες της παιδικής προστασίας- αλλά και νομική αρωγή.

Επιπλέον, στα παιδιά εκτός από το πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων το οποίο ακολουθούν, παρακολουθούν εντός των δομών, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας.

Συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία

Ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία που έχει ο φορέας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και ιδιαίτερα τους κ.κ. Νότη Μηταράκη, Άδωνι Γεωργιάδη και την υφυπουργό κυρία Σοφία Βούλτεψη, οι οποίοι όπως τόνισε είναι σταθερά αρωγοί στις προσπάθειες της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συγκεκριμένο τομέα.

Αρχιεπίσκοπος: Η Εκκλησία έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον π. Παντελεήμονα να μεταφέρει τις ευχαριστίες του ιδίου προσωπικά προς το προσωπικό της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» για το δύσκολο έργο που επιτελούν στην προσπάθειά τους τα παιδιά αυτά να νιώσουν ασφάλεια και να ανακτήσουν την ελπίδα τους για το μέλλον. Τόνισε δε πως η Εκκλησία έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις, ώστε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και να καταστούν χρήσιμοι πολίτες για την ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα 

Η “ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” από τον Απρίλιο του 2020 ανέλαβε τη δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνοδεύτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και εθνικούς πόρους.

Στεγασμένες σε κατάλληλους χώρους που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την άνεση των παιδιών, οι δομές είναι στελεχωμένες με πάνω από 100 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους 200 ανηλίκους φιλοξενούμενους.

Οι υπηρεσίες αφορούν τόσο στην κάλυψη των βασικών αναγκών των ανηλίκων (στέγαση, σίτιση, νομική υποστήριξη, υγεία, εκπαίδευση) όσο και στην ψυχοκοινωνική στήριξη και την προετοιμασία για αυτονόμηση και κοινωνική ένταξη. Οι βασικές κατευθύνσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφέρονται στην ασφάλεια και προστασία της ανηλικότητας, την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, την ωρίμανση ώστε να είναι σε θέση να ασκεί συνειδητά τα δικαιώματά του και τελικά, την χειραφέτησή του με τρόπο αμοιβαία επωφελή για το ίδιο αλλά και την κοινωνία υποδοχής.

Ποια είναι η “ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ”

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» ιδρύθηκε (Κανονισμός υπ’ αριθμ. 234/2012, Πρωτοδικείο Αθηνών αριθμ. 11561/2012) τον Ιούλιο του 2012 και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, το οποίο είχε συσταθεί το 1978 ως υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Έλληνες παλιννοστούντες από γερμανόφωνες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε αυτοί να ανταπεξέλθουν κυρίως σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και σε προβλήματα που προέκυπταν κατά την επιστροφή και επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να διογκώνεται η εισροή αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, η εν λόγω υπηρεσία ίδρυσε ένα ιδιαίτερο γραφείο, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (Ecumenical Refugee Program/ERP) προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα υποθέσεις αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.

Στις 2/3/2021 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν προτάσεως της Διοικούσας Επιτροπής του φορέα, ενέκρινε την αλλαγή του ονόματος σε “ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων