01/09/2020 01/09/2020 Μπορεί ημερολογιακά ο χρόνος να αλλάζει την 1η ιανουαρίου, για την Ορθόδοξη Εκκλησία όμως, ο νέος χρόνος έρχεται την 1η Σεπτεμβρίου, στην αρχή της Ινδίκτου. Με την αρχή της Ινδίκτου επέρχεται και η αλλαγή στη σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ξεκινά η Συνοδική περίοδος η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου. Τα έγγραφα με τα...
01 Σεπτεμβρίου, 2020 - 8:19

Η Αρχή της Ινδίκτου και η ΔΙΣ

Διαδώστε:
Η Αρχή της Ινδίκτου και η ΔΙΣ

Μπορεί ημερολογιακά ο χρόνος να αλλάζει την 1η ιανουαρίου, για την Ορθόδοξη Εκκλησία όμως, ο νέος χρόνος έρχεται την 1η Σεπτεμβρίου, στην αρχή της Ινδίκτου.
Με την αρχή της Ινδίκτου επέρχεται και η αλλαγή στη σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ξεκινά η Συνοδική περίοδος η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου. Τα έγγραφα με τα οποία καλούνται οι νέοι Μητροπολίτες να συμμετάσχουν στη νέα Συνοδική χρονιά τα υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ως πρόεδρος της Συνόδου και φροντίζει ο Αρχιγραμματέας να φτάσουν στους Μητροπολίτες περίπου από τον Ιούνιο. Στην περίπτωση που κάποιος από τους Μητροπολίτες δε μπορεί να συμετάσχει στη σύνθεση της νεας Συνόδου λόγω σοβαρής αιτίας, ενημερώνει εγκαίρως με έγγραφο την ιερά Σύνοδο. Εφόσον οι λόγοι που επικαλείται ο Ιεράρχης είναι σοβαροί και τους δεχθεί η Σύνοδος καλείται ο επόμενος Αρχιερέας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί είτε να απασχολήσει την απερχόμενη σύνοδο, είτε τη νέα, όταν αυτή συγκληθεί και διαπιστωθεί η μη νόμιμη συγκρότησή της.
Ο Αρχιεπίσκοπος τελεί την ακολουθία για τη νέα Συνοδική περίοδο. Μετά την απόλυση της εναρκτήριας ακολουθία και πριν από το “Δι ευχών” ο Αρχιεπίσκοπος προσφωνεί τους νέους Συνοδικούς Συνέδρους και αντιφωνεί εκ μέρους των Συνοδικών Μητροπολιτών ο αρχαιότερος από τους παρευρισκόμενους.
Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και όλοι οι Συνοδικοί Σύνεδροι, όλη την εκκλησιαστική χρονιά, κατά τη διάρκεια των Συνεδριών της Συνόδου φέρουν εγκόλπιο, το οποίο να εικονίζει τον Κύριο και επανωκαλύμμαυχο. Ο Αρχιγραμματέας φέρει πάντοτε Σταυρό ή αν είναι Αρχιερέας εγκόλπιο, και επανωκαλύμμαυχο, ενώ σε ειδικές και επίσημες περιπτώσεις Σταυρό και επανωκαλύμμαυχο φέρουν και οι δύο Γραμματείς – Πρακτικογράφοι.

Στην περίπτωση που κάποιος άλλος Αρχιερέας, κληρικός ή λαϊκός θέλει να ενημερώσει την Σύνοδο για κάποιο θέμα που αφορά στην Εκκλησία, η ενημέρωση αυτή γίνεται μόνο σε ειδική σύσκεψη της Συνόδου πριν τη Συνεδρία και σε κάποιο γραφείο, ενδεχομένως του Προέδρου και ποτέ εντός του Ιερού Συνοδικού.

Επί των Συνοδικών Εδράνων κανένας Αρχιερέας ή άλλος κληρικός δε μπορεί να εναποθέτει έντυπα ή δώρα ή οτιδήποτε άλλο πέρα από τα υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία τοποθετούνται κατόπιν εντολής του Αρχιγραμματέα και μόνο.

Την πρώτη ημέρα Συνεδρίασης της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου λαμβάνεται και η αναμνηστική φωτογραφία στην οποία παρίστανται και ο Αρχιγραμματέας και οι Γραμματείς. Σε αυτές τις φωτογραφίες οι Αρχιερείς στέκονται όρθιοι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να είναι καθιστοί, όπως ακριβώς όταν συνεδριάζει το Ιερό Σώμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων