13/11/2023 14/11/2023 Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρουπούλου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, Κυριάκου Πιερρακάκη, έδωσαν σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Παραμυθίας κ. Σερεπίων και Φλωρίνης κ. Ειρηναίος.  Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας...
13 Νοεμβρίου, 2023 - 14:28
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2023 - 2:36

Η Διαβεβαίωση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης

Διαδώστε:
Η Διαβεβαίωση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρουπούλου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, Κυριάκου Πιερρακάκη, έδωσαν σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Παραμυθίας κ. Σερεπίων και Φλωρίνης κ. Ειρηναίος

Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος της 9ης Ιουλίου 1852 καθιερώθηκε οι κληρικοί να δίνουν διαβεβαίωση, οι μεν Αρχιερείς στην αρχιερωσύνη τους οι δε άλλοι κληρικοί στην ιερωσύνη τους.

Κατά την Διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αρχιερεύς θέτει το δεξί του χέρι στο στήθος και δίνει την υπόσχεση ότι θα τηρεί τους “Ιερούς Κανόνες” και τους Νόμους του Κράτους. Η διαβεβαίωση, έχει ως εξής:

«Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιεροσύνη μου ότι θα εκπληρώ τη θεία χάριτι τα αρχιερατικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

Μετά και την ολοκλήρωση της νενομισμένης διαβεβαίωσης οι νέοι Μητροπολίτες, οι οποίοι εξελέγησαν από τη Σεπτή Ιεραρχία στις 9 Οκτωβρίου, αναμένεται να ενθρονιστούν στις έδρες των Ιερών Μητροπόλεων για να αναλάβουν και επίσημα τη διαποίμανση της επαρχίας τους.

Αναλυτικότερα οι ενθρονίσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στις 11 το πρωί, θα λάβει χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνος.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο ναό της Του Θεού Σοφίας θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

   

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων