02/04/2020 02/04/2020 Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες θα κληθούν να ζήσουν τα μέλη της Εκκλησίας απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία την Μεγάλη Εβδομάδα αναφέρεται μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η ΔΙΣ απαντά στις αγωνίες αλλά και τις ανησυχίες των πιστών μέσα από τα λόγια...
02 Απριλίου, 2020 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2020 - 8:00

Η ΔΙΣ και τα λόγια των Πατέρων της Ορθοδοξίας

Διαδώστε:
Η ΔΙΣ και τα λόγια των Πατέρων της Ορθοδοξίας

Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες θα κληθούν να ζήσουν τα μέλη της Εκκλησίας απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία την Μεγάλη Εβδομάδα αναφέρεται μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Η ΔΙΣ απαντά στις αγωνίες αλλά και τις ανησυχίες των πιστών μέσα από τα λόγια μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, που λειτουργούν ως βάλσαμο ψυχής τις δύσκολες αυτές ώρες:
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται».
Ο ίδιος ιερός Πατήρ αναφερόμενος στην ανάγκη της κενωτικής αγάπης προς τον πλησίον και μάλιστα προς τον δοκιμαζόμενο, επισημαίνει τα εξής σημαντικά: «Εσύ σέβεσαι το τωρινό Θυσιαστήριο, γιατί δέχεται το Σώμα του Χριστού, αλλά συμπεριφέρεσαι περιφρονητικά σ’ αυτόν που είναι ο ίδιος σώμα του Χριστού και τον βλέπεις με αδιαφορία να χάνεται. Αυτό το θυσιαστήριο μπορείς να το δεις στημένο παντού, και σε στενούς δρόμους και σε αγορές, και μπορείς να τελείς θυσίες πάνω σ’ αυτό κάθε ώρα». (Ομιλία 20 εις Β΄ Κορινθ. ΕΠΕ τόμος 19, σελ. 527-531).
Αλλά και ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (+27 Φεβρουαρίου 1998) αναφέρει ότι ο χριστιανός, ο οποίος δεν δύναται να προσέλθει στην Θεία Λειτουργία, μπορεί «αυτήν την ώρα να κάνει τον εαυτό του θυσιαστήριο, λέγοντας την προσευχή». Αυτή είναι η πατρική προτροπή της Ιεράς Συνόδου προς όλους τους αδελφούς μας, μέλη της Εκκλησίας: «Εκτενέστερον προσεύχεσθε» στα σπίτια σας! Κάντε τον εαυτό σας θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία σας στον Ιερό Ναό και την προσέλευσή σας στη Θεία Ευχαριστία για χάρη όλων των αδελφών σας, οι οποίοι αποτελούν έμψυχα θυσιαστήρια Θεού.

Πηγή Φωτογραφίας: asceticexperience.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων