05/10/2022 05/10/2022 “Κραυγή” αγωνίας και προβληματισμού για την πορεία του ζώντος σώματος του Χριστού στη σύγχρονη πραγματικότητα εξέφρασε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ενώπιον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, στην εισήγηση του τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Στην εισήγηση του με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Ενορίας και Επανευαγγελισμός των πιστών», ο σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την σημερινή εποχή ίσως...
05 Οκτωβρίου, 2022 - 15:03

Η Εισήγηση του Μητροπολίτη Σάμου στην Ιεραρχία

Διαδώστε:
Η Εισήγηση του Μητροπολίτη Σάμου στην Ιεραρχία

“Κραυγή” αγωνίας και προβληματισμού για την πορεία του ζώντος σώματος του Χριστού στη σύγχρονη πραγματικότητα εξέφρασε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ενώπιον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, στην εισήγηση του τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου.

Στην εισήγηση του με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Ενορίας και Επανευαγγελισμός των πιστών», ο σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την σημερινή εποχή ίσως τη “δυσκολότερη ιστορικώς συγκυρία των τελευταίων χρόνων”. Μια πορεία όπως είπε η οποία “ομοιάζει κατά πολύ εις τον ανήφορο του Γολγοθά”.

Ακολούθως, αφού έκανε ιστορική ανασκόπηση και θεολογική προσέγγιση του θεσμού της ενορίας και αναφέρθηκε στα είδη των ενοριών, πρότεινε προς μελέτη μερικές από τις προκλήσεις της εποχής μας, που αφορούν στην ενορία και είναι: α) το γεγονός ότι οι πιστοί έχασαν την αίσθηση της κοινότητας, β) η υπογεννητικότητα, γ) η μετανάστευση, δ) η αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού και ε) ο νέος τρόπος ζωής.

Τέλος ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην ακριτική Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, η οποία μετρά ακόμη τις πληγές της από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, καθώς 50 Ενορίες ως και 4 Ιερές Μονές μας έμειναν χωρίς θυσιαστήρια, ενώ για 2 έτη η θεία Λατρεία επιτελείται απρόσκοπτα μεν, αλλά σε βοηθητικούς χώρους και αίθουσες Πνευματικών Κέντρων, τα οποία μετετράπησαν σε προσωρινούς Ναούς.

Η Εισήγηση του Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων