19/07/2022 19/07/2022 Τα ψηφιακά μέσα αξιοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να αξιοποιήσει τη δυνατότητα διάσωσης και προβολής ιερών κειμηλίων της. Τα ψηφιακά μέσα απέδειξαν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, ότι το έργο της εκκλησίας δεν σταματά ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες. Απόδειξη η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης κληρικών που υλοποιεί το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς...
19 Ιουλίου, 2022 - 8:41
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2022 - 8:43

Η Εκκλησία και η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων

Διαδώστε:
Η Εκκλησία και η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων

Τα ψηφιακά μέσα αξιοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να αξιοποιήσει τη δυνατότητα διάσωσης και προβολής ιερών κειμηλίων της. Τα ψηφιακά μέσα απέδειξαν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, ότι το έργο της εκκλησίας δεν σταματά ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες. Απόδειξη η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης κληρικών που υλοποιεί το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με Ιερές Μητροπόλεις. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Παρά την αρχική επιφυλακτικότητα, σε ότι αφορά τη χρήση του διαδικτύου σήμερα η Εκκλησία, ανταποκρινόμενη στα δεδομένα που απαιτεί η εποχή μας, χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα ως ποιμαντικό εργαλείο ενώ παράλληλα μέσα από δράσεις της σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς προβαίνει στην ενημέρωση για της προφύλαξη από τυχόν παγίδες του διαδικτύου προβάλλοντας τον ορθό τρόπο χρήσης του.

Τον ψηφιακό δρόμο ακολουθούν σήμερα, εκτός από τις Ιερές Μητροπόλεις, πολλές ενορίες προκειμένου να ενημερώσουν τους πιστούς για το λατρευτικό και κοινωνικό τους έργο. Η έντονη δραστηριοποίηση και η παρουσία των ενοριών εκτείνεται από επίσημες ιστοσελίδες μέχρι ιστοσελίδες σε κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας ένα πλέγμα αλληλεπίδρασης με χιλιάδες πιστούς εντός και εκτός συνόρων.

Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων –  Υλοποιείται το όραμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Νέα σελίδα αποτελεί για το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών η ανάληψη της Διεύθυνσης από τον μέχρι πρότινος Αναπληρωτή Διευθυντή Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη η οποία χρονικά έρχεται σε μία περίοδο όπου υλοποιείται ένα από τα οράματα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σκοπός του έργου αυτού είναι η ανάδειξη, διατήρηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση των κειμηλίων.

Κατά τη συνεδρίαση προσφάτως του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Π.Ε. ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης ενημέρωσε για το στάδιο που βρίσκεται το τρέχον πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι προχωρά η Πράξη «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων Ενοριακών Ναών» με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη του κειμηλιακού και αρχειακού πλούτου των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το φυσικό αντικείμενο της οποίας θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

(Φωτογραφία: Ι.Π.Ε.)

«Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος»

Την ίδια ώρα προχωρά η έγκριση του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», σκοπός του οποίου είναι η δημιουργία πληροφοριακής υποδομής («Ψηφιακές Γωνιές») σε 4.000 ενορίες σε όλη την Ελληνική επικράτεια, με κύριο στόχο την εκπαίδευση και εξοικείωση των κληρικών σε θέματα και υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σε μια κοινωνία που σε μεγάλο ποσοστό κινείται στους ρυθμούς της ψηφιακής καθημερινότητας το έργο αυτό έρχεται να ενισχύσει το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για την αξιοποίηση αυτών των μέσων που συνδράμει στην αποφυγή της γραφειοκρατίας αλλά και στην καλύτερη δυνατή εξεύρεση αρχείων όπως για παράδειγμα πράξης βεβαίωσης γάμων, βαπτίσεων ή ακόμα και στατιστικών στοιχείων για το προνοιακό έργο ενοριών και Μητροπόλεων ανά έτος.

Ενημέρωση για την αποφυγή κινδύνων του διαδικτύου

Ωστόσο, το διαδίκτυο κρύβει και πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ενημερώθηκε από τον Υποστράτηγο ε.α. κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, για τις παγίδες αυτές και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκε επιθυμία συνεργασίας με την Εκκλησία με σκοπό την ενημέρωση, την πρόληψη και την κατάρτιση σε ζητήματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Το εν λόγω Ινστιτούτο, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της εποχής και αναλογιζόμενο όλα τα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, διοργανώνει ημερίδες σε σχολεία, επιχειρήσεις – εταιρείες και συλλόγους παρέχοντας ενημέρωση και χρήσιμες συμβουλές σε θέματα που άπτονται του Διαδικτύου και όλων των επακόλουθών του. Μέσω των ημερίδων, καλλιεργούνται συμπεριφορές όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να είναι πιο υποψιασμένοι, ενημερωμένοι άρα και πιο συνειδητοποιημένοι μέσα σε έναν κόσμο, που συνεχώς μεταβάλλεται, αυτόν του Διαδικτύου, όπου τέτοιες αρετές είναι πλέον απαραίτητες.

(Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης)

Εξωτερική φωτογραφία αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων