10/12/2023 25/12/2023 Χριστούγεννα 2023. Πλησιάζει και φέτος η ημέρα που θα κληθούμε να εορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Το πνεύμα της ελεημοσύνης και της αλληλεγγύης αναδεικνύεται ιδιαίτερα κατά την περίοδο προς τα Χριστούγεννα, μια εορτή που μας υπενθυμίζει τη φιλανθρωπία του Θεού για τον άνθρωπο. Μετά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας, έτσι και τώρα...
10 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:51
Τελευταία ενημέρωση: 25/12/2023 - 7:57

Η Εκκλησία κοντά στον άνθρωπο – Η μεγάλη προσφορά αγάπης στις δύσκολες ημέρες και το μήνυμα των Χριστουγέννων

Διαδώστε:
Η Εκκλησία κοντά στον άνθρωπο – Η μεγάλη προσφορά αγάπης στις δύσκολες ημέρες και το μήνυμα των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα 2023. Πλησιάζει και φέτος η ημέρα που θα κληθούμε να εορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Το πνεύμα της ελεημοσύνης και της αλληλεγγύης αναδεικνύεται ιδιαίτερα κατά την περίοδο προς τα Χριστούγεννα, μια εορτή που μας υπενθυμίζει τη φιλανθρωπία του Θεού για τον άνθρωπο.

Μετά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας, έτσι και τώρα στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, των πολέμων και της ακρίβειας, η Εκκλησία, παρά τα προβλήματα, εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις μέρες μας στηρίζονται στο φιλανθρωπικό δίκτυο που έχει αναπτύξει η Εκκλησία σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει περισσότερες από 98.000 κοινωνικές δομές, όπως ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάθε χρόνο δαπανώνται για φιλανθρωπικό έργο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, οι φιλανθρωπικές δομές ξεπερνούν τις 4.000, ενώ οι εθελοντές ανέρχονται σε περίπου 15.000 άτομα. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά εκατοντάδων άλλων δομών που λειτουργούν παράλληλα και σε συνεργασία με την Εκκλησία, αλλά και με το προσωπικό έργο που επιτελούν ιερείς σε πολλές γωνιές της πατρίδας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, και στο κλίμα αλληλεγγύης που δημιουργεί σε όλους μας το μήνυμα της Γέννησης του Κυρίου, οι Ιερές Μητροπόλεις και οι ενορίες πραγματοποιούν Εράνους Αγάπης.

 

Στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού ο Έρανος Αγάπης είναι σε εξέλιξη μέχρι την εορτή των Χριστουγέννων.

Ομάδες εθελοντριών κυριών επισκέπτονται οικίες και καταστήματα, απευθύνοντας παράκληση για την ενίσχυση του ποικίλου κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου και την στήριξη των εμπερίστατων συμπολιτών μας.

«Η οικονομική συμβολή θα δώσει την δυνατότητα στην Μητρόπολή μας να καλύψει τις ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών μας την περίοδο των Χριστουγέννων και να συνεχίσει το πολύπλευρο φιλανθρωπικό της έργο. Χρόνια τώρα η Τοπική μας Εκκλησία προσφέρει πολλές ευκαιρίες, ώστε η αγάπη προς τον φτωχό, τον ασθενή, τον άστεγο και τον εγκαταλελειμμένο να επαληθεύει την πίστη και την αγάπη όλων προς τον ίδιο Θεό», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

 

Στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ο Έρανος Αγάπης είναι σε εξέλιξη έως τις 20 Δεκεμβρίου 2023 για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Για τον συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος εξέδωσε σχετική Εγκύκλιό του, η οποία διαβάστηκε στους Ιερούς Ναούς. Παράλληλα, πραγματοποιεί και Κληρικολαϊκές Συνάξεις για να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, απευθύνει σε όλους τους Πιεριείς προσκλητήριο χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η συνδρομή του φιλόχριστου και φιλότιμου λαού της Πιερίας στο πολυσχιδές φιλανθρωπικό έργο των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων της Ιεράς μας Μητροπόλεως αποτελούσε πάντα την κινητήρια δύναμή της. Στο σχολικό κτίριο της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης ανοίγει τη Δευτέρα η ετήσια αγορά της Φιλοπτώχου “Η Περίθαλψη”. Με τον ελάχιστο αυτό τρόπο ο καθένας μας μπορεί να δώσει τη μέγιστη χαρά στους εμπερίστατους αδελφούς μας που το έχουν ανάγκη, ιδίως τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων.».

Παράλληλα στο πλαίσιο της ηθικής και υλικής υποστήριξης των οικονομικώς ασθενέστερων πολιτών και με γνώμονα την αγάπη και την αλληλεγγύη, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος θα προβεί σε συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας, τα οποία θα διανεμηθούν στις εκατοντάδες άπορες οικογένειες της Πιερίας, τις οικογένειες προσφύγων, τα μοναχικά και τα ηλικιωμένα άτομα που εξυπηρετεί.

Στόχος του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι να ενισχύονται με τρόφιμα μακράς διαρκείας οι προαναφερόμενες οικογένειες και ομάδες σε εβδομαδιαία βάση.

Μέχρι σήμερα, μέσα από χορηγίες και με τη στήριξη χιλιάδων πολιτών, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η κοινωνική αυτή δράση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος έχει καταφέρει να σταθεί δίπλα στους ενδεείς συνανθρώπους, καλύπτοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες τους.

Για την επίτευξη των σκοπών του Κοινωνικού Παντοπωλείου η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κάνει έκκληση σε όλους τους φορείς, επιχειρήσεις αλλά και σε κάθε πολίτη, που θέλει να προσφέρει στον συνάνθρωπο, να υποστηρίξει το έργο της.

«Καλούμε όλους όσους έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους και με αγάπη, ευαισθησία και αλληλεγγύη για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, μιας και τα προβλήματα επιβίωσης γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Και η πιο μικρή προσφορά έχει τεράστια αξία αυτήν την περίοδο, των Άγιων Ημερών των Χριστουγέννων που διανύουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Το διάστημα αυτό οι ελλείψεις που υπάρχουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι σε λάδι, σάλτσες, ζάχαρη, ρύζι, αλεύρι, εμφιαλωμένα νερά, κονσέρβες, όσπρια, χαρτικά είδη υγιεινής. Επιπλέον, οποιοδήποτε άλλο προϊόν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν θα αξιοποιηθεί μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τα Ενοριακά Παραρτήματά του και θα καλύψει ανάγκες.

Η συλλογή τροφίμων θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες γραφείων, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 23510 45081 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

 

Ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων και στο πλαίσιο του Φιλανθρωπικού Προγράμματος «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ», η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών προσωπικής υγιεινής, με σκοπό την στήριξη εκείνων που πλήττονται σκληρά από την ανεργία και την φτώχεια.

Η συγκέντρωση των προσφορών αυτών για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στον χώρο που στεγάζεται το Φιλανθρωπικό Πρόγραμμα «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ» (πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου πρώην Ανεξαρτησίας, Τρίπολη) από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι.

 

Στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος ο Έρανος Αγάπης πραγματοποιείται από σήμερα, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, έως το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023.

Συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.

«Η προσφορά και ενίσχυση υπέρ των αναγκεμένων πλησίον δεν είναι ένα ετήσιο έθιμο των χριστιανών, αλλά η καθημερινή τους φροντίδα για την καλλιέργεια της ελεημοσύνης. Πάντοτε υπάρχουν πιο φτωχοί από εμάς, αλλά και γιατί ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια, τολμούμε και ζητούμε όχι για εμάς, αλλά γι’ αυτούς τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

 

Επίσης, ενόψει των Χριστουγέννων διεξάγονται Έρανοι Αγάπης στις ακόλουθες Ιερές Μητροπόλεις:

  • Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής: 7 – 14 Δεκεμβρίου 2023

 

  • Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης: 3 – 17 Δεκεμβρίου 2023

 

  • Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου: 10 – 16 Δεκεμβρίου 2023

 

  • Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης: 9 – 11 Δεκεμβρίου 2023

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων