26/12/2020 26/12/2020 Χριστούγεννα 2020. Μια “διαφορετική γιορτή”. Πανδημία, μοναξιά, περιοριστικά μέτρα, σε μια χρονιά δύσκολη. Εκκλησίες κλειστές, ή με περιορισμένους πιστούς, αποστάσεις και μάσκες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρέθηκε στο στόχαστρο. Η Θεία Κοινωνία λιδωρίθηκε. Ωστόσο, τους δύσκολους αυτούς μήνες της δοκιμασίας η Εκκλησία παρά τα προβλήματα στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας. Εθελοντικές αιμοδοσίες, ενίσχυση των συσσιτίων, συστράτευση εθελοντών...
26 Δεκεμβρίου, 2020 - 9:22

Η Εκκλησία κοντά στον Άνθρωπο: Η μεγάλη προσφορά τις ημέρες της πανδημίας και το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων

Διαδώστε:
Η Εκκλησία κοντά στον Άνθρωπο: Η μεγάλη προσφορά τις ημέρες της πανδημίας και το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα 2020. Μια “διαφορετική γιορτή”. Πανδημία, μοναξιά, περιοριστικά μέτρα, σε μια χρονιά δύσκολη. Εκκλησίες κλειστές, ή με περιορισμένους πιστούς, αποστάσεις και μάσκες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρέθηκε στο στόχαστρο. Η Θεία Κοινωνία λιδωρίθηκε.

Ωστόσο, τους δύσκολους αυτούς μήνες της δοκιμασίας η Εκκλησία παρά τα προβλήματα στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας.

Εθελοντικές αιμοδοσίες, ενίσχυση των συσσιτίων, συστράτευση εθελοντών για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό η Ορθόδοξη Εκκλησία διευρύνοντας το φιλανθρωπικό της έργο στην δύσκολη αυτή εποχή της πανδημίας.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις μέρες μας στηρίζονται στο φιλανθρωπικό δίκτυο που έχει αναπτύξει η Εκκλησία σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει περισσότερες από 98.000 κοινωνικές δομές, όπως ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε χρόνο δαπανώνται για φιλανθρωπικό έργο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ , οι φιλανθρωπικές δομές που λειτουργούν αγγίζουν ξεπερνούν τις 4.000, ενώ οι εθελοντές ανέρχονται σε περίπου 15 χιλιάδες άτομα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά εκατοντάδων άλλων δομών που λειτουργούν παράλληλα και σε συνεργασία με την Εκκλησία, αλλά και με το προσωπικό έργο που επιτελούν Ιερείς σε πολλές γωνιές της πατρίδας.

Στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας και των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών της, στέκονται ο Δήμος Αθηναίων, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η «Αποστολή», ενώνοντας ακόμη μια φορά τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν μια ισχυρή αλυσίδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Προ ημερών ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» Κωστή Δήμτσα στον Ελαιώνα. Στο χώρο όπου οι εργαζόμενοι του Δήμου προετοιμάζουν τα χιλιάδες πακέτα τροφίμων που φτάνουν στα σπίτια των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν ανάγκη, σε εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Σ’ αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την ΜΚΟ «Αποστολή» ενισχύει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους αδύναμους πολίτες της πρωτεύουσας (άπορους, άστεγους, ηλικιωμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, τοξικοεξαρτημένους κ.α.) προσφέροντας στο σπίτι τους 2.700 πακέτα τροφίμων, ειδικά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ισάριθμες οικογένειες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Παράλληλα, 3.500 μέλη των Λεσχών Φιλίας, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν κλειστές εδώ και μήνες λόγω της πανδημίας του Covid-19, θα παραλάβουν με ασφάλεια στο σπίτι τους γλυκά από τις υπηρεσίες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, έτσι ώστε να αισθανθούν και αυτοί τη ζεστασιά, αλλά και την ομορφιά των Χριστουγέννων.

Φυσικά, αυτές οι γιορτινές μέρες είναι αφιερωμένες σε μεγάλο βαθμό στη χαρά των παιδιών και από τον «καμβά» των δράσεων του Δήμου Αθηναίων δεν θα μπορούσαν να λείπουν πρωτοβουλίες για την ελπίδα και το μέλλον αυτού του κόσμου. Έτσι, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης θα μοιράσει 2.000 παιχνίδια σε παιδιά οικογενειών ωφελούμενων από το ΚΥΑΔΑ, σε μια προσπάθεια να κάνει κάποιες από τις επιθυμίες τους πραγματικότητα.

Εν όψει των Άγιων ημερών των Χριστουγέννων, η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» συνεχίζει να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των συνανθρώπων μας, που έχουν πληγεί οικονομικά την περίοδο της πανδημίας, μέσω των διανομών τροφίμων που πραγματοποιεί εβδομαδιαία, από τον Απρίλιο, στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την χρηματοδότηση του International Orthodox Christian Charities (IOCC).

Κλιμάκιο της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), αυτές τις πρωτόγνωρες γιορτινές μέρες, μοίρασε σε 350 οικογένειες «γεύματα αγάπης» με βασικά είδη τροφίμων μαζί με γιορτινά γλυκίσματα, έχοντας την ευγενική χορηγία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) που προσέφερε 350 κουτιά μελομακάρονα.

Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από την πρώτη κιόλας μέρα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων έλαβε άμεση δράση προκειμένου να προσφέρει ανακούφιση και στήριξη στους άστεγους και κοινωνικά ευπαθείς συνάνθρωπους μας που μέσα στην κρίση της πανδημίας επλήγησαν ακόμη περισσότερο.

Τα Κεντρικά Γραφεία της Διοίκησης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ‘’ΑΠΟΣΤΟΛΗ’’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισκέφθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με τον Γενικό Διευθυντή της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» Κωνσταντίνο Δήμτσα.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος αλλά ιδιαίτερα η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν. Η σημερινή μου επίσκεψη αποτελεί έκφραση της αναγνώρισης του πολυσχιδούς έργου σας» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παράλαβε από την Εκκλησία τέσσερις θερμικές διόπτρες σύγχρονης τεχνολογίας αξίας 40.000 ευρώ, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Η προσφορά αυτή καθίσταται πολύ σημαντική, με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται εκ νέου στα σύνορά μας με την Τουρκία.

Το ίδιο έπραξε η Εκκλησία και στον τομέα της υγείας παραδίδοντας στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Συγκεκριμένα παρέδωσε για δέκα μόνιτορς για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αξίας 85.000 ευρώ και έναν κεντρικό σταθμό παρακολούθησης επίσης για τις ΜΕΘ αξίας 12 χιλιάδων ευρώ.

Στην συμβολή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των Μητροπόλεων στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη στην εφαρμογή του προγράμματος σίτισης περισσοτέρων από 60.000 συνανθρώπων μας που είχαν ανάγκη, είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επίσης, με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, Κληρικοί σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν ηλεκτρονικούς διαύλους επικοινωνίας με το ποίμνιο παρέχοντας λόγο παρηγορητικό, συμβουλές αλλά και στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων