30/01/2023 30/01/2023 «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος…». Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι οι τρεις ιεράρχες προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση.  Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι καθώς η σοφία και η δράση τους, έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων. Η...
30 Ιανουαρίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2023 - 13:27

Η Εκκλησία συνεχίζει το έργο των Τριών Ιεραρχών – Με κοινωνικά φροντιστήρια στηρίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους

Διαδώστε:
Η Εκκλησία συνεχίζει το έργο των Τριών Ιεραρχών – Με κοινωνικά φροντιστήρια στηρίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους

«Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος…».

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι οι τρεις ιεράρχες προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση.  Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι καθώς η σοφία και η δράση τους, έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και οι Μητροπόλεις αυτής έχουν δημιουργήσει πνευματικά κέντρα σε όλη την ελληνική επικράτεια προκειμένου να διδάξουν τα Ελληνικά γράμματα και την Ορθόδοξη Παιδεία. Μαζί με τους ιερούς ναούς είναι φάροι φωτεινοί θεολογίας και γραμμάτων. Εκτός όμως από αυτά οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν δημιουργήσει κοινωνικά φροντιστήρια προκειμένου να ενισχύσουν τους μαθητές. Η υποδοχή των μαθητών γίνεται ως επί το πλείστον με κοινωνικά κριτήρια ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι δάσκαλοι και οι μαθητές που κάνουν τα μαθήματα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει μόνο με υλικά αγαθά, τρόφιμα και ενδύματα τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην διδασκαλία των Ελληνικών και Χριστιανικών Γραμμάτων. Η κρίση δεν είναι μόνο υλική αλλά  κυρίως πνευματική.

Στο ρεπορτάζ του ope.gr συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις δράσεις των μητροπόλεων που αφορούν στα Κοινωνικά Φροντιστήρια.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» της Β.Ι.Α.Α. συνιστά ακόμα μία απάντηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πατρίδα μας τα τελευταία έτη. Ξεκίνησε ως σκέψη, όταν απεγνωσμένοι γονείς αναζητούσαν λύση για να προσφέρουν στα παιδιά τους την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο Διευθυντής του ιδρύματος «Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών», κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης πρότεινε το σχηματισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κοινωνικό Φροντιστήριο», ενός φορέα παροχής δωρεάν εκπαιδευτικής υποστήριξης σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου οικονομικά ασθενών οικογενειών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, ευλόγησε την εν λόγω πρωτοβουλία και κατά το σχολικό έτος 2012-2013 ξεκίνησε η λειτουργία του.

Πιλοτικά, υλοποιήθηκε στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης της Ι.Α.Α. που μετατράπηκαν σε σχολικές τάξεις με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (πινάκων, καρεκλοθρανίων). Την επόμενη χρονιά ο ανέλπιστος διπλασιασμός μαθητών και καθηγητών οδήγησε στην ανάγκη μεταστέγασής του σε ξεχωριστό κτίριο. Από το 2013 λοιπόν, η ακόρεστη δίψα των μαθητών για μάθηση και ο επίμονος ζήλος των εθελοντών καθηγητών για μετάδοση των γνώσεών τους, οι δύο βασικοί πυλώνες του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», βρίσκουν στέγη σε ένα νέο, εύκολα προσβάσιμο με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κτίριο, στην καρδιά της Αθήνας (στοά Σοφοκλέους – δίπλα στο μετρό Πανεπιστήμιο), με μεγαλύτερες και αρτιότερες αίθουσες.

Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διαθέτει υποδομές που ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές προκλήσεις, εντός ενός αποτελεσματικού πλαισίου και αυστηρού προγραμματισμού.

Η αρτιότητα των υποδομών σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο παροχών και την άριστη συνεργασία των εθελοντών εκπαιδευτικών έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή των περισσότερων υποψηφίων μαθητών των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπλήρωση των προσδοκιών τους ενώ παράλληλα βοηθούν τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις.

Κοινωνικά φροντιστήρια σε ιερούς ναούς της Ι.Α.Α

Οι Ιεροί Ναοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου παραδίδονται φροντιστηριακά μαθήματα:

  • Άγ. Ανδρέας Αγ. Παρασκευής,
  • Άγ. Αντώνιος Άνω Πατησίων,
  • Άγ. Ασώματοι Θησείου, Θερμοπυλών 5,
  • Άγ. Βασίλειος Αγ.Δημητρίου, Αγ. Βασιλείου 52,
  • Άγ. Δημήτριος Αμπελοκήπων, Πανόρμου 16,
  • Άγ. Ελευθέριος Γκύζη, Ι. Βαρβάκη 28,
  • Αγ Ζώνη Κυψέλης, Αγ. Ζώνης 27,
  • Άγ. Θεράπων Ζωγράφου, Πλ. Αγ. Θεράποντος,
  • Άγ. Θωμάς Άνω Κυψέλης, Καρτερίας 11,
  • Άγ. Θωμάς Γουδή,
  • Άγ. Ιωάννης Γαργαρέττας,
  • Άγ. Λουκάς Πατησίων,
  • Άγ. Παντελεήμων Αχαρνών, Αχαρνών 113-117,
  • Αγ. Παρασκευή Ηλιουπόλεως,
  • Παναγίας Θεοτόκου Αγ. Δημητρίου,
  • Προφ. Ηλίας Παγκρατίου,
  • Ύψωση Τιμίου Σταυρού Χολαργού, Αναστάσεως & Κλειούς,
  • Ι. Παρεκκλήσιο Οσίας Ξένης, Αχαρνών 303.

Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας στην προσπάθειά της να βοηθήσει τη σύγχρονη δοκιμαζόμενη οικογένεια προέβηκε στην ίδρυση «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» με κύριο σκοπό την στήριξη και την ενίσχυση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου  πραγματοποιούνται στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας (Σαλαμίνος & Καλλιπόλεως). Περισσότερες πληροφορίες στους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας

Και φέτος λειτουργούν  τμήματα του Συμβουλευτικού Κέντρου Νεότητας (Κοινωνικό Φροντιστήριο) της Μητροπόλεώς. Ο σκοπός του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι η δωρεάν ενισχυτική (φροντιστηριακή) διδασκαλία σχολικών μαθημάτων σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.

Μητρόπολη Παξών  και Διαποντίων Νήσων

Η Ιερά Μητρόπολη Παξών και Διαποντίων Νήσων λειτουργεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο  με δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Δημοτικού στα μαθήματα Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσική.   Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά 2-4 το απόγευμα για παιδιά Γ’ και Δ’ Δημοτικού και 4-6 το απόγευμα για παιδιά Ε και ΣΤ΄Δημοτικού   Για περισσότερες πληροφορίες στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίο Ιωάννου πόλεως και τις ώρες των μαθημάτων.

Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Ο σκοπός του Συμβουλευτικού Κέντρου Νεότητας – Κοινωνικό Φροντιστήριο  της Ιεράς  Μητροπόλεως είναι η δωρεάν ενισχυτική (φροντιστηριακή) διδασκαλία σχολικών μαθημάτων σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Έχοντας, ως ιερέας, ο Σεβασμιώτατος ιδρύσει Φροντιστήριο στην «Χριστιανική Καταφυγή» του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης γνώριζε την μεγάλη ωφέλεια για τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και για τους καθηγητές και καθηγήτριες. Γι’ αυτόν τον λόγο το Φροντιστήριο της Μητροπόλεως μας ιδρύθηκε από τον Ποιμενάρχη μας το 1996 και λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1996-1997.  Από τότε συνεχώς μέχρι σήμερα συνεχίζει την δράση και την προσφορά του. Για την σχολική Χρονιά 2018-2019 120 Μαθητές και μαθήτριες  όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου παρακολουθούν τα μαθήματα. Εκτός από τα σχολικά μαθήματα (Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία) τα παιδιά μπορούν να μάθουν Ξένες Γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά). Οι μαθητές του μουσικού σχολείου μπορούν να βοηθηθούν με μαθήματα μουσικής. Επίσης ψυχολόγοι βοηθούν μαθητές/τριες οι οποίοι παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. Τέλος γυμναστής αναλαμβάνει να προετοιμάσει μαθητές/τριες για τα «αγωνίσματα» τα οποία απαιτούνται για την εισαγωγή σε Στρατιωτικές Σχολές. Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί στον 5ο και 6οόροφο στο πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως (Βενιζέλου 29).

Κοινωνικό Φροντιστήριο Ιερας Μητρόπολης Περιστερίου

Το κοινωνικό φροντιστήριο της ιερας μητροπόλεως Περιστερίου, λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 με υπεύθυνο τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο ζαρικο και με την εθελοντική προσφορά καθηγητών, εντελώς δωρεάν, όλων των απαιτουμένων ειδικοτήτων. διδάσκονται δωρεάν όλα τα μαθήματα σε μαθητές λυκείου με σκοπό να βοηθηθούν οι οικογένειες οπού οι γονείς δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα έτσι ώστε να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό φροντιστήριο.

Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στο πλαίσιο των ποιμαντικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της και επιθυμώντας να βοηθήσει τη σύγχρονη δοκιμαζόμενη οικογένεια προέβη στην λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που προέρχονται από άπορες και οικονομικά αδύναμες οικογένειες και, επομένως,  αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Στεγάζεται στον 1ο όροφο του Κέντρου Νεότητος «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», επί της οδού Πολυχρονιάδου 8 (άνωθεν Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου). Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο διδάσκονται τα μαθήματα, στα οποία οι μαθητές χρειάζονται διδακτική στήριξη, από πέντε Καθηγητές, οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: Αρχαία Ελληνικά, Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία. Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί και στα Καλάβρυτα. Στεγάζεται στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Αγίου Νεκταρίου.

Κοινωνικό Φροντιστήριο Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο μετρά επιτυχίες καθώς μαθητές του έχουν επιτύχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από τον Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο.  το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ομωνύμου Δήμου από το 2014 προσφέρει δωρεάν πρόσθετη διδακτική στήριξη σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την ανακούφιση των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, η οποία μαστίζει την πατρίδα μας τά τελευταία χρόνια.

Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως & Πρεβέζης λειτουργεί Κοινωνικό Φροντιστήριο στο Πνευματικό Κέντρο γιά παιδιά Δημοτικού κα Γυμνασίου. Η σχετική πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει πριν από 40 χρόνια, όταν η Μητρόπολη Νεαπολέως-Σταυρουπόλεως πήρε την πρωτοβουλία να δημιούργησε τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας, μέσα σε ναούς, για παιδιά  οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες. Τα μαθήματα παραδίδουν καθηγητές και δάσκαλοι, εθελοντικά, ενώ αυτή την περίοδο αρχίζουν οι εγγραφές αλλά και οι συνεννοήσεις με τους καθηγητές που θα διδάξουν τρέχον σχολικό έτος.

Κοινωνικό Φροντιστήριο Μαρωνείας και Κομοτηνής

Το κοινωνικό φροντιστήριο της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής λειτουργεί  πρωτοβουλία του μητροπολίτη κου Παντελεήμονα και την αφιλοκερδή προσφορά καθηγητών της Κομοτηνής.  Λειτουργεί στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας

Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ιεραποστολική Αδελφότητα ‘’Αγία Μακρίνα’’ και το Εκκλησιαστικό Σχολείο Φλωρίνης, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των, λειτουργεί στο κτίριο του Εκκλησιαστικού Σχολείου δωρεάν κοινωνικό φροντιστήριο στο οποίο θα διδάσκονται φιλολογικά μαθήματα (αρχαία και νέα ελληνικά, ιστορία και λατινικά), φυσικομαθηματικά,  Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Α.Ο.Θ.) και αγγλικά σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Κοινωνικό Φροντιστήριο Μητρόπολης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας

Για 15η συνεχόμενη χρονιά η ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών διοργανώνει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα για το σχολικό έτος 2022-2023, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και αφορούν αποκλειστικά οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα. Στο Κοινωνικό φροντιστήριο διδάσκονται μαθήματα όπως Αρχαία, Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κ.α. για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Θα λειτουργήσουν επίσης τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά Δημοτικού. Εγγραφές θα γίνονται από την Πέμπτη 25 Αυγούστου έως την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ώρες 18:00 – 21:00, στην Γραμματεία των Φροντιστηρίων (1ος Όροφος Πνευματικού Κέντρου Ι. Ναού).

Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς

Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς έχει λειτουργήσει στο παρελθόν για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου το Κοινωνικό Φροντιστήριο τη σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς.

Μητρόπολη Ιωαννίνων σε Συνεργασία με Περιφέρεια Κοινωνικά Φροντιστήρια για την ΠΕ Ιωαννίνων

Η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν. Ιωαννίνων, ανακοινώνει ότι  πραγματοποιεί το πρόγραμμα των Κοινωνικών Φροντιστηρίων, για τους κατοίκους των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου για μαθήματα που διδάσκονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία του Νομού και δεν παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα. Κριτήριο ένταξης θα είναι το οικογενειακό εισόδημα ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικοί παράγοντες.

Υποτροφίες σε φοιτητές από την Εκκλησία της Ελλάδος

Παρά τους δύσκολους καιρούς η Εκκλησία της Ελλάδος και οι κατά τόπους Μητροπόλεις βρίσκονται στο πλευρό φοιτητών και γονέων για ακόμη μια φορά. Με εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρει ότι προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 υποτροφίες για πανεπιστημιακές σπουδές σε Έλληνες και αλλοδαπούς για έναρξη ή συνέχιση των σπουδών τους. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο διέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023 ανήλθε συνολικά σε 381.600 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τους μαθητές για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Η Εκκλησία και φέτος στο πλευρό των φοιτητών – Τα προγράμματα στήριξης και οι υποτροφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων