01/10/2020 01/10/2020 Καθοριστικό ρόλο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα διαδραματίσει η Εκκλησία. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στην αίθουσα της Ιεραρχίας του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα ανακοινώσει προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε τον προγραμματισμό των Συνο­δι­κών και...
01 Οκτωβρίου, 2020 - 8:58
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2020 - 9:03

Η Εκκλησία τιμά  όσους αγωνίσθηκαν «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» – Απευθείας Σύνδεση

Διαδώστε:
Η Εκκλησία τιμά  όσους αγωνίσθηκαν «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» – Απευθείας Σύνδεση

Καθοριστικό ρόλο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα διαδραματίσει η Εκκλησία.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στην αίθουσα της Ιεραρχίας του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα ανακοινώσει προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε τον προγραμματισμό των Συνο­δι­κών και Πε­ρι­φε­ρεια­κών Εκ­δη­λώσε­ων για τα 200 χρό­νια από την Ελ­λη­νι­κή Ε­πα­νά­στα­ση 1821 – 2021. Το Πρακτορείο Ορθοδοξία θα βρίσκεται εκεί και θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση την συνέντευξη Τύπου του Αρχιεπισκόπου

Σύμφωνα με την σχετική προαναγγελία η Εκκλησία της Ελλάδος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2021, θα τιμήσει με τον προσήκοντα σεβασμό τη μνήμη των προγόνων μας, που αγωνίσθηκαν «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», προβάλλοντας ιδίως την προετοιμασία του Αγώνος και τη συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην επιβίωση του Γένους.
Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, έχει προγραμματίσει σειρά λατρευτικών, επιστημονικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι, από την 1η Οκτωβρίου 2020, θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν όλες τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα, που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Για όλες τις πληροφορίες που αφορούν στις επετειακές δραστηριότητες της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, μπορείτε να ενημερώνεστε από τα ειδικά κανάλια μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook: https://www.facebook.com/ekklisia1821
Τwitter: https://twitter.com/ekklisia1821
Ιnstagram: https://www.instagram.com/ekklisia1821/

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στις 16-17 Οκτωβρίου από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το 9ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Τα Οικονομικά του Αγώνα. Η επίτευξη και η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».
Το Συνέδριο αποβλέπει στη διερεύνηση της χρηματοδοτήσεως του πολέμου και της οικονομικής οργανώσεως του υπό διαμόρφωση κράτους έως την Καποδιστριακή περίοδο, με τις συνακόλουθες πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Η δημιουργία οικονομικών θεσμών και μηχανισμών, η οργάνωση της φορολογίας για την κάλυψη των δημοσίων δαπανών, η εξωτερική οικονομική βοήθεια με τη μορφή των εθνικών δανείων αλλά και των εισφορών των Φιλελλήνων και του Παροικιακού Ελληνισμού είναι μερικές από τις πτυχές που θα εξετασθούν. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα του Συνεδρίου επιδιώκει να αναδείξει τις διπλωματικές προσπάθειες των πολιτικών εκπροσώπων της Ελληνικής Επαναστάσεως και κυρίως του Ιωάννου Καποδίστρια για τη διεθνή αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Ο κύκλος Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ολοκληρώνεται την 27η και 28η Νοεμβρίου 2020 με τη διεξαγωγή του  10ου Συνεδρίου , το οποίο έχει ως θέμα: «Η επίδραση του 1821 στη λογοτεχνία και την τέχνη». Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου αποτελεί η επίδραση της Επαναστάσεως του 1821, των γεγονότων και των προσωπικοτήτων της στην τέχνη, και ειδικότερα στην λογοτεχνία, αλλά και στις εικαστικές τέχνες, την μουσική, το θέατρο, ακόμη δε και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Στην Αθήνα το Λάβαρο της Επαναστάσεως

Η κεντρική εκδήλωση το 2021, σε επίπεδο Κυβέρνησης και, ίσως και αρχηγών κρατών, θα γίνει στη Μονή Αγίας Λαύρας, με θέμα την πρώτη σπίθα του Αγώνα, την Ορκωμοσία της 25ης Μαρτίου 1821.  Τα Καλάβρυτα διεκδικούν και την άλλη μεγάλη εκδήλωση, το κοινό συνέδριο για τον μοναχισμό κατά την περίοδο του Αγώνα. Το συνέδριο θα είναι συνδιοργάνωση των Μητροπόλεων Πατρών και Καλαβρύτων – Αιγιαλείας και θα είναι θεματικό-εκπαιδευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, τον Απρίλιο αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα το Λάβαρο της Επαναστάσεως που φυλάσσεται στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, προς τιμήν του οποίου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στο Συνοδικό Μέγαρο.
Παράλληλα, η Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος έχει συγκεντρώσει προτάσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την συμμετοχή αυτών στις Επετειακές Εκδηλώσεις του 2021.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων