30/06/2022 30/06/2022 Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Συνοδικός Εσπερινός, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών, επ’ ευκαιρία...
30 Ιουνίου, 2022 - 9:08
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 - 10:40

Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή της Αποστόλου Παύλου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή της Αποστόλου Παύλου (ΦΩΤΟ)

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την ιερή μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Συνοδικός Εσπερινός, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΣΤ’ Κορίνθου Παύλεια 2022». Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και Καρπενησίου κ. Γεώργιος, οι προσκεκλημένοι του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου και συγκεκριμένα στον Ύμνο της Αγάπης, που συνέγραψε λαμβάνοντας ως αφορμή τα εσωτερικά προβλήματα, που αντιμετώπιζε τότε η Εκκλησία της Κορίνθου. 

Όπως τόνισε ο Απόστολος στους Κορινθίους, τα χαρίσματα που τους χορηγούσε το Άγιο Πνεύμα, όπως η γλωσσολαλιά, η θαυματουργία, η προφητεία και η ίαση των ασθενών, δεν έπρεπε να αποτελούν γι’ αυτούς στοιχεία ανταγωνισμού, ζήλειας και προστριβών, αλλά χαρίσματα για την οικοδομή όλης της Εκκλησίας, γι’ αυτό και δεν έπρεπε να διαχωρίζονται. Άλλωστε αυτά τα συγκεκριμένα χαρίσματα, όπως ο Απόστολος προέβλεψε, θα σταματούσαν να υπάρχουν και θα παρέμεναν τα τρία σημαντικότερα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Σημαντικότατη η πίστη, που μετακινεί βουνά, σημαντικότατη και η ελπίδα, όμως «μείζον τούτων η αγάπη». Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ομιλητής προέτρεψε τους πιστούς να κρατήσουν βαθιά στην καρδιά τους φυλαγμένη την προτροπή του Αποστόλου μας: «Αδελφοί, διώκετε την αγάπην!»

Επίσης, την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου, κατά τον οποίον ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης, Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί. Στην ομιλία του ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε στην ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο των Αθηνών και συγκεκριμένα στην φράση του: «γένος Θεού εσμέν»

Ο άνθρωπος, ανέφερε ο π. Ιωάννης, έχει έμφυτη την επιθυμία να αναζητεί τον Θεό. Όμως ο αληθινός Θεός, για τον οποίο κήρυξε ο Απόστολος, τυγχάνει ακατανόητος για τα ανθρώπινα δεδομένα, ενώ αναμφισβήτητα υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε Εκείνον και τον θνητό άνθρωπο. Παρόλη την οντολογική αυτή απόσταση, ο Θεός δεν αφήνει το πλάσμα του χωρίς να λάβει γνώση της παρουσίας Του, γι’ αυτό του αποκαλύπτει τον εαυτό Του σταδιακά, «πολυμερώς και πολυτρόπως»: εισαγωγικά μέσω της κτίσης, της εμφύτευσης εντός του της συνείδησης, της διδαχής των προφητών και της παράδοσης του Νόμου Του στον Μωϋσή, και ολοκληρωμένα μέσω της Σάρκωσης του Υιού και Λόγου Του. 

«Ο Θεός, με την ενανθρώπησή Του διαμορφώνει τις αναγκαίες και απαραίτητες συνθήκες για να τον προσεγγίσει το πλάσμα Του», τόνισε εν κατακλείδι ο ομιλητής. «Χρειαζόταν να υπάρξει η θεία κατάβαση στην ανθρώπινη πραγματικότητα για να μπορέσει ο άνθρωπος να αρχίσει την άνοδό του προς Εκείνον», η οποία άνοδος, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, επιτυγχάνεται μέσα από τον αγώνα για απόκτηση της πίστεως, της αγάπης και του ασκητικού φρονήματος, όχι ατομικά και αυτονομημένα, αλλά εντός του Σώματος της Εκκλησίας, η οποία είναι το Σώμα του Χριστού.

 

Το πρωί της εορτής, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, στον προαναφερθέντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου. Κατά την Θεία Λειτουργία ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην καθημερινή προβολή των Αγίων από μέρους της Εκκλησίας ως προτύπων, με σκοπό τον προβληματισμό και τον παραδειγματισμό μας. Ένας εξ αυτών υπήρξε και ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος με πατρική αγάπη και αγωνία και έχοντας ως στόχο να νουθετήσει, να στηρίξει και να οδηγήσει τους πιστούς στο μεγαλείο του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα της δικής του εποχής, που δυστυχώς, συμπίπτουν και με της σημερινής. 

Χρησιμοποιώντας παραινετικές φράσεις του ίδιου του Αποστόλου, ο Σεβασμιώτατος ομιλητής, προέτρεψε τους πιστούς της σημερινής εποχής, που, όπως τόνισε, δικαιολογημένα θεωρείται εποχή συγχύσεως, αποπροσανατολισμού και αλλοτρίωσης των πάντων, στην οποία και το αυτονόητο θεωρείται δυσνόητο ή και ακατανόητο, να αντικρούσουν αυτόν τον καταιγισμό του παραλογισμού, ακολουθώντας το παράδειγμα και τις προτροπές του Αποστόλου Παύλου.

Στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε τα εξής: «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμείς οι λίγοι εναπομείναντες καλούμαστε να γίνουμε το Φως που θα διαλύσει το σκότος μέσα στο οποίο ζούμε, το άλας το λιγοστό, που θα νοστιμίσει την άγευστη κοινωνία μας, η μικρή ζύμη, που θα βοηθήσει την δημιουργία μεγάλης ποσότητας πνευματικής τροφής. Καλούμαστε να κηρύξουμε Χριστόν εσταυρωμένον και ας είναι ‘’Ιουδαίοις μεν σκανδάλον, Έλλησι δε μωρία’’. Παρορμώμενοι από την ζωή του Αποστόλου Παύλου, είθε να φτάσουμε και εμείς στο “ζω δε ουκέτι εγώ, ζει δε εν εμοί Χριστός”».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος μετέφερε στον κλήρο και τον λαό τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 7.00 μ.μ., στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου, κατά τον οποίο ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραπίων Μιχαλάκης, Β’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ο π. Σεραπίων αναφέρθηκε εισαγωγικά στην ομιλία του στην κλήση του Αποστόλου Παύλου και την αποστολή του να μεταφέρει με την διδασκαλία του το μήνυμα της σωτηρίας του κόσμου «έως εσχάτου της γης». Ακολούθως, αφού επεσήμανε την συμβολή της παύλειας διδασκαλίας στην επικράτηση των χριστιανικών αρετών και ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών, αναφέρθηκε στις συμβουλές του Αποστόλου των Εθνών προς τους πιστούς να απεγκλωβισθούν από το σκότος της αμαρτίας, της φιλαυτίας και του ατομικισμού και να απολαύσουν την χαρά της αποκαλύψεως του φωτός του Θεού μέσω της επίγνωσης της αλήθειας και της μετάνοιας. 

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «η παύλεια θεολογία είναι ικανή και επαρκής και εν τω παρόντι χρόνω να απεγκλωβίσει τον σύγχρονο άνθρωπο από τον κυκεώνα των αντιθέσεων, των αντιφάσεων της αδικίας και της απιστίας, να τον ανασύρει από το βάραθρο της άγνοιας, της περιφρόνησης, του μίσους και του διχασμού και να αναγάγει την ανθρώπινη ύπαρξη στην σφαίρα της τιμής και του σεβασμού, που της πρέπουν ως δημιουργήματος των χειρών του Θεού και εικόνος του προσώπου Αυτού».

Ομοίως εόρτασαν και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και κυρίως εκείνες, εκ της περιοχής των οποίων διέβη και εκήρυξεν ο Απόστολος Παύλος.

(Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων