14/03/2019 14/03/2019 Εκτός ατζέντας της έκτακτης Ιεράς Συνόδου, της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα ετέθη τελικά το ουκρανικό ζήτημα. Η στάση αναμονής που τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος παρατείνεται, περιμένοντας κυρίως τις αντιδράσεις από άλλες εκκλησίες. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ότι το θέμα της  Αυτοκεφαλίας...
14 Μαρτίου, 2019 - 9:37
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2019 - 10:51

Εκτός «ατζέντας» η ουκρανική αυτοκεφαλία στην έκτακτη Ιεραρχία- Τα άλλα φλέγοντα θέματα

Διαδώστε:
Εκτός «ατζέντας»  η ουκρανική αυτοκεφαλία στην έκτακτη Ιεραρχία- Τα άλλα φλέγοντα θέματα

Εκτός ατζέντας της έκτακτης Ιεράς Συνόδου, της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα ετέθη τελικά το ουκρανικό ζήτημα. Η στάση αναμονής που τηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος παρατείνεται, περιμένοντας κυρίως τις αντιδράσεις από άλλες εκκλησίες.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ότι το θέμα της  Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας θα συζητηθεί στην έκτακτη Ιεραρχία, εν τούτοις πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ αναφέρουν ότι δεν έχει βγει ακόμα πόρισμα από τις αρμόδιες επιτροπές. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του θέματος έχει ανατεθεί  στις Συνοδικές Επιτροπές:

α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων

β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση του θέματος -εκτός απροόπτου- παραπέμπεται για τον Οκτώβριο.

Η Επίσημη ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνέρχεται από την Τρίτη 19 έως και την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, σε έκτακτη Σύγκλησή Της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα).
Το πρωί της Τρίτης 19 Μαρτίου, από ώρας 6:30 έως 8:30, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια Ι­ε­ρά Ακολουθία στο Μεγα Συνοδικό.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ι­ε­ράς Συνόδου της Ι­ε­ραρ­χί­ας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους, θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, και θα εκλεγούν τα μέλη της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.
Θα ακολουθήσει η Εισήγησις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμφώνως προς την από 16ης Νοεμβρίου απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος». Μετά το διάλειμμα θα διεξαχθεί συζήτηση επί της Εισηγήσεως και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Την επομένη, Τετάρτη 20 Μαρτίου, ώρα 9:00, θα αναγνωσθούν και επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α. Σισανίου και Σιατίστης, β. Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, γ. Περιστερίου, και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.
Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην εκλογή Βοηθών Επισκόπων παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ταις Ιεραίς Μητροπόλεσι της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακολούθως θα ασχοληθεί με την ψήφιση Κανονισμών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων