09/10/2023 10/10/2023 Με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετράκη από τον νεότερο στην τάξη Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, το τριήμερο της τακτικής Συνέλευσης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 11...
09 Οκτωβρίου, 2023 - 16:25
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2023 - 0:13

Η έναρξη της Ιεραρχίας 2023 (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η έναρξη της Ιεραρχίας 2023 (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετράκη από τον νεότερο στην τάξη Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, το τριήμερο της τακτικής Συνέλευσης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023.

Η πρώτη ημέρα ήταν μακρά στο Συνοδικό Μέγαρο και διεξήχθη σε δυο φάσεις. Κατά την πρώτη, την πρωινή, πληρώθηκαν οι κενές θέσεις των Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης.

Στις 9:00 ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με την καθιερωμένη εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Ιερά Σύνοδος – Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος / ope.gr

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, προσφώνησε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους, ενώ ο πρώτος τη τάξει εκ των Συνοδικών μελών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, αντιφώνησε αρμοδίως.

Ακολούθησε η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο ενώ συμπληρώθηκε και ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Κατόπιν, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προέβη στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α) Θεσσαλονίκης, β) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, γ) Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων το πρωί, καθώς και στην εκλογή βοηθών Επισκόπων το απόγευμα.

Νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξελέγη ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος με 73 ψήφους.

Νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας εξελέγη ο Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης με 59 ψήφους.

Νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας εξελέγη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, με 61 ψήφους.

Στις 17:30 ξεκίνησε η δεύτερη φάση με την εκλογή Βοηθών Επισκόπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα σελίδα για τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης μετά τη σημερινή εκλογή των νέων Μητροπολιτών

Με την εκλογή τριών Μητροπολιτών και επτά Βοηθών Επισκοπών ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Ιεραρχίας

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας

Η αντιφώνηση του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου στην Ιεραρχία

Φωτογραφικά «κλικ» από την έναρξη της Ιεραρχίας 2023

(Κεντρική φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων