19/02/2019 19/02/2019 Δελτίο τύπου εξέδωσε η Επιτροπή Διαλόγου της ΔΙΣ σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στο Συνοδικό Μέγαρο. Μεταξύ άλλων μετά την δύωρη συνάντησή τους με τον υπουργό η επιτροπή ανακοίνωσε   ότι «διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του...
19 Φεβρουαρίου, 2019 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2019 - 18:21

Στην Ιεραρχία παραπέμπει η Επιτροπή το μισθολογικό των κληρικών μετά από την σημερινή συνάντηση με τον υπουργό. (επίσημη ενημέρωση)

Διαδώστε:
Στην Ιεραρχία παραπέμπει η Επιτροπή το μισθολογικό των κληρικών μετά από την σημερινή συνάντηση με τον υπουργό. (επίσημη ενημέρωση)

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Επιτροπή Διαλόγου της ΔΙΣ σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στο Συνοδικό Μέγαρο.

Μεταξύ άλλων μετά την δύωρη συνάντησή τους με τον υπουργό η επιτροπή ανακοίνωσε   ότι

«διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου», όσο και την σχετική απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.)

Όμως επειδή το Προτεινόμενο Πλαίσιο που προβλέπει την αλλαγή του Φορέως Μισθοδοσίας, υπερβαίνει την εντολή που έδωσε στην Επιτροπή η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αποφασίστηκε να μεταφέρει το θέμα αρχικά στη ΔΙΣ και μετά στην Ιερά Σύνοδο της Ιεράρχίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο δελτίο τύπου :

«θα αποστείλουμε έγγραφο στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με το οποίο η Επιτροπή μας θα εκθέτει τις απόψεις της επί των προτεινομένων καί θα ενημερώνει για το επιτελεσθέν μέχρι σήμερα έργο της.
Συνεπώς, εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ως το μόνο αρμόδιο όργανο, να λάβει τις δέουσες Αποφάσεις.»

Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει:

Στη σημερινή (19-2-2019) συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής διά την την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, προσήλθαν και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Καθηγητής κ. Ηλίας Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.
Κατά την συνάντηση έγινε αναφορά στο προτεινόμενο Πλαίσιο Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το οποίο παρεδόθη στην Επιτροπή μας κατά την προηγούμενη συνάντηση της 12-2-2019 στο Υπουργείο Παιδείας.
Ως Επιτροπή, κινηθήκαμε με βάση την Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, η οποία οριοθέτησε το έργο μας, ενώ λάβαμε υπ’ όψη μας, τόσο το από 12-2-2019 Κοινό Ανακοινωθέν των δύο Αντιπροσωπειών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπου, κατά το Κοινό Ανακοινωθέν, «διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου», όσο και την σχετική απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.)
Επειδή το Προτεινόμενο Πλαίσιο προβλέπει την αλλαγή του Φορέως Μισθοδοσίας, κάτι το οποίο υπερβαίνει την εντολή που έδωσε στην Επιτροπή μας η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ενημερώσαμε την Επιτροπή της Πολιτείας ότι θα αποστείλουμε έγγραφο στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με το οποίο η Επιτροπή μας θα εκθέτει τις απόψεις της επί των προτεινομένων καί θα ενημερώνει για το επιτελεσθέν μέχρι σήμερα έργο της.Συνεπώς, εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ως το μόνο αρμόδιο όργανο, να λάβει τις δέουσες Αποφάσεις.


Λίγο μετά τις 2 μ.μ ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου με τον  Υπουργό Παιδείας  κ.Γαβρόγλου.

Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες ενώ ο υπουργός φεύγοντας από το Συνοδικό Μέγαρο δεν έκανε καμία δήλωση επί της ουσίας δεδομένου ότι θα υπάρξει δελτίο τύπου από την επιτροπή κατά το απόγευμα.

Αρκέστηκε μόνο να πει ότι «ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση η σημερινή, δεν κάνω καμία δήλωση.»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία οι δύο πλευρές ήταν εμφανώς μαζεμένες ενώ την αμηχανία της στιγμής κάλυψαν με την συζήτηση για τις Αλκυονίδες ημέρες.

Μετά από πέντε συναντήσεις και έγγραφα προς μελέτη , υπάρχει αναμονή για την εξέλιξη του διαλόγου που ακόμη δεν έφερε αποτελέσματα.

Νωρίτερα:

Στις 12.15 ο υπουργός πέρασε το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου όπου τον περίμενε η επιτροπή για τη νέα τους συνάντηση.

Η εκ νέου συνάντηση πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια της καλύτερης ακόμη ενημέρωσης, για το θέμα της συμφωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και για να απαντηθούν ακόμη ακόμη ,ερωτήματα που έχουν προκύψει από τις προηγούμενες συναντήσεις.

Η επιτροπή διαλόγου φαίνεται να μην έχει αρκεστεί  από τις ως τώρα συναντήσεις και πληροφορίες που έχει λάβει με αποτέλεσμα να δουλεύει σκληρά πάνω στο “νέο χάρτη” που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Η επιτροπή έχει ένα πολύ δύσκολο ρόλο αναλάβει αφού πρώτον θα πρέπει η ίδια να πειστεί για όσα προτείνει το υπουργείο, δεύτερον να κάνει αντιπροτάσεις ή και να φέρει δικό της σχέδιο, τρίτον να φανεί αντάξια των περιστάσεων και να μην κάνει λάθη αλλά και να καταφέρει να μην θιγεί ουσιαστικά η Εκκλησία από αυτή τη Συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά όμως όπως και να καταλήξουν αυτές οι συναντήσεις, ο δρόμος θα είναι μακρύς διότι το θέμα μετά θα πάει στην Ιεραρχία η οποία θα πρέπει να πειστεί για όσα θα έχει στα χέρια της για να αποφασίσει.

Την ερχόμενη Πέμπτη μάλιστα ο Ιερός Σύνδεσμος κληρικών έχει ήδη προαναγγείλει συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των Μητροπόλεων για να συζητήσουν τις εξελίξεις και να σχεδιάσουν πιθανώς και τον τρόπο που θα αντιδράσουν αν χρειαστεί για το θέμα που τόσο τους αφορά.

Σύμφωνα μνε πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία, η επιτροπή και ο υπουργός δεν προτίθενται να προβούν σε δηλώσεις αλλά θα ενημερώσουν με ένα δελτίο τύπου.

φωτογραφίες Χρήστος Μπόνης

Ανδρέας Χαλκιόπουλος

ρεπορτάζ Δημήτρης Στρουμπάκος

Παρακολουθήστε τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης που είχε με την Επιτροπή Διαλόγου που έχει ορίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Παρακολουθήστε επίσης πλάνα από την διάρκεια της συνεδρίασης που κατέγραψε η κάμερα του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.


Συνεπώς, εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ως το μόνο αρμόδιο όργανο, να λάβει τις δέουσες Αποφάσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων