18/12/2023 18/12/2023 Το European Council of Religious Leaders πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή του στο Βερολίνο, από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023, με θέμα: «Η θρησκεία ως διαχωριστικός ή ως συνδετικός παράγοντας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κοινότητες;» – «Religion as a Divider or Connector in European Societies and Communities?». Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Dietrich...
18 Δεκεμβρίου, 2023 - 12:05
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2023 - 12:07

Η ετήσια συνάντηση του European Council of Religious Leaders στο Βερολίνο

Διαδώστε:
Η ετήσια συνάντηση του European Council of Religious Leaders στο Βερολίνο

Το European Council of Religious Leaders πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή του στο Βερολίνο, από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023, με θέμα: «Η θρησκεία ως διαχωριστικός ή ως συνδετικός παράγοντας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κοινότητες;» – «Religion as a Divider or Connector in European Societies and Communities?».

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Dietrich Bonhoeffer Haus, που πήρε το όνομά του από τον διακεκριμένο πάστορα και θεολόγο Dietrich Bonhoeffer, ο οποίος πλήρωσε το υπέρτατο τίμημα -εκτελέστηκε από τους Ναζί, επειδή αρνήθηκε να συμβιβαστεί με το ναζιστικό καθεστώς, μένοντας πιστός στις ηθικές του αρχές, στη θρησκεία και στις χριστιανικές του πεποιθήσεις.

Μόνιμο μέλος του εν λόγω Συμβουλίου ECRL αποτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τη φετινή χρονιά, κύριο μέλημα συνάντησης του ECRL ήταν η ολοένα αυξανόμενη πόλωση και οι διαιρέσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες – κοινότητες, καθώς και το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι θρησκευτικοί και οι διαθρησκευτικοί φορείς, ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της κοινωνικής αρμονίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το ECRL καταδίκασε σθεναρά τη Χαμάς και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, που αφαιρεί ζωές αθώων ανθρώπων. Δήλωσε την αλληλεγγύη του για όλα τα αθώα θύματα της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης, τόσο από την πλευρά των Ισραηλινών, όσο και των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, έκανε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και άμεση κατάπαυση του πυρός, για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους που υποφέρουν.

Ταυτόχρονα, εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η υποστήριξη του Συμβουλίου ECRL προς τον ουκρανικό λαό και την αντίσταση στη ρωσική εισβολή, ενώ αποφάσισε τη συνέχιση της ενθάρρυνσης προς τους θρησκευτικούς παράγοντες σε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν την πλήρη απομάκρυνση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη και τη δημιουργία ενός βιώσιμου οδικού χάρτη για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης Αυτού κ. Σέργιος Βοΐλας.

 

  

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων