03/10/2023 04/10/2023 Με την παρουσία τεσσάρων Προκαθημένων ( Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεοδώρου,  Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου), εκπροσώπων επτά Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και την παρουσία των επικεφαλής των Αυτονόμων Ορθοδόξων Εκκλησιών θα λάβει χώρα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία, με γενικό τίτλο: «Η Ορθόδοξη Θεολογία...
03 Οκτωβρίου, 2023 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2023 - 11:42

Η ΔΙΣ περί της συμμετοχής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Συνέδριο του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ – Θα παραστούν 4 Προκαθήμενοι

Διαδώστε:
Η ΔΙΣ περί της συμμετοχής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Συνέδριο του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ – Θα παραστούν 4 Προκαθήμενοι

Με την παρουσία τεσσάρων Προκαθημένων ( Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεοδώρου,  Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου), εκπροσώπων επτά Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και την παρουσία των επικεφαλής των Αυτονόμων Ορθοδόξων Εκκλησιών θα λάβει χώρα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία, με γενικό τίτλο: «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας», το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 11 έως 14 Οκτωβρίου 2023.

Την Ημιαυτόνομο Εκκλησία της Κρήτης θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος μετά τουΜητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Το θέμα του συνεδρίου απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όπως είχε γράψει από το πρωί το ope.gr, ενώ σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν δόθηκε στη δημοσιότητα ο αναλυτικός κατάλογος με τα ονόματα των Ορθοδόξων Προκαθημένων και των Εκπροσώπων Αυτοκεφάλων και Αυτονόμων Εκκλησιών. Οι εργασίες της ΔΙΣ της 167ης Συνοδικής Περιόδου θα συνεχιστούν αύριο, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Τέσσερις Προκαθήμενοι

Αναλυτικότερα, εκτός από τον οικοδεσπότη Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, θα τιμήσουν διά της παρουσίας τους οι κάτωθι τέσσερις Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών:

Η Α.Θ.Π. ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, του Σεβ. Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, του Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχου κ. Αετίου, Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ελευθερίου Χρυσοχόου, του Ιερολογ. Πατριαρχικού Διακόνου κ. Επιφανίου Kamianovych και συνεργατών αυτού εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου.

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, θα αντιπροσωπεύσει τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας μέχρι την άφιξη αυτού την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος μετά του Ιερολ. Διακόνου κ. Μιχάλη Νικολάου.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος μετά του Ιερολ. Διακόνου κ. Topanxha Vital.

Εκπρόσωποι επτά Αυτοκεφάλων Εκκλησιών

Επίσης, θα εκπροσωπηθούν οι κάτωθι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες:

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη θα εκπροσωπήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Βερροίας και Αλεξανδρέττας (Χαλέπι) κ. Εφραίμ και ο Θεοφ. Επίσκοπος Σελευκείας κ. Ρωμανός.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’ θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, μετά του εν Αθήναις Εξάρχου του Παναγίου Τάφου Πανοσ. Αρχιμ. Ραφαήλ Γρίβα.

Την Εκκλησία της Σερβίας και την Α.Μ. τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο θα εκπροσωπήσει ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος.

Την Εκκλησία της Ρουμανίας και την Α.Μ. τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου και Βραντσέας κ. Κυπριανός και ο Αιδεσιμολ. π. Γεώργιος Holbea.

Την Εκκλησία της Βουλγαρίας και την Α.Μ. τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως) κ. Πολύκαρπος και ο Ιερολ. Διάκονος Simeon Borisov Ivaylov.

Την Εκκλησία της Γεωργίας και την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Μιτσχέτης και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Ιβηρίας (Γεωργίας) κ. Ηλία Β’ θα εκπροσωπήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αχαλτσίχε και Ταο-Κλαρτζέτι κ. Θεόδωρος (Τσουάτζε), ο Σεβ. Μητροπολίτης Γκόρι και Ατένι κ. Ανδρέας (Γβαζάβα) και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Zviadadze.

Την Εκκλησία της Πολωνίας θα εκπροσωπήσουν οι Ελλογιμώτατοι καθηγητές Θεολογίας κ. Jerzy Ostapczuk και Jerzy Betlejko.

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των Αυτονόμων Ορθοδόξων Εκκλησιών

Επιπλέον, θα παραστούν οι επικεφαλής των Αυτονόμων Ορθόδοξων Εκκλησιών:

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, μετά του Ιερολ. Διακόνου Andreas Salminen και του ελλογιμ. κ. Jelisei Heikkila.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, καθώς και από την Ημιαυτόνομο Εκκλησία της Κρήτης ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Το Συνέδριο

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν από την 11η έως την 14η Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας». Ένα θέμα που σχετίζεται με τις αλλαγές που επιφέρει η πρόοδος της τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά και στον κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό μας βίο.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών στις 11 Οκτωβρίου 2023, ενώ οι λοιπές συνεδρίες (12-14 Ὀκτωβρίου 2023) θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με Συλλείτουργο Προκαθημένων, που θα τελεστεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Το Περιοδικό

Η Θεολογία είναι επιστημονικό περιοδικό, το οποίο εκδίδεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Θεολογία, όπως και το επίσημο Δελτίον της Εκκλησίας της Ελλάδος Εκκλησία, ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος το 1923, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής. Η έκδοση αυτή κάλυψε ένα μεγάλο κενό, αφού η Εκκλησία της Ελλάδος, «καιρικών ένεκα λόγων», δεν είχε μέχρι τότε στη διάθεσή της ούτε δημοσιογραφικό όργανο ούτε περιοδική θεολογική έκδοση. Έκτοτε, το έργο της διεύθυνσης του περιοδικού υπηρέτησαν σημαντικές θεολογικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες.

Η συμβολή της Θεολογίας στην καλλιέργεια της ελληνικής ορθόδοξης θεολογίας στάθηκε μοναδική και εξελίχθηκε ως το εγκυρότερο επιστημονικό περιοδικό της ελληνικής θεολογίας. Στις σελίδες της φιλοξένησε άρθρα και μελέτες όχι μόνο ακαδημαϊκών, αλλά και νέων θεολόγων ή επιστημόνων συναφών κλάδων και επιστημών.

Το επιστημονικό περιοδικό Θεολογία παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο των εκδεδομένων τευχών του από την ίδρυσή του (1923) ως σήμερα και ήδη από το 2019 προσφέρει δυνατότητα γενικής αναζήτησης. Ολόκληρο το σύνολο των εκδεδομένων τευχών της Θεολογίας βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων αναγνωστών, μελετητών και καθηγητών, ώστε έκαστος ενδιαφερόμενος να δύναται να εντοπίζει οτιδήποτε έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό (επιστημονικά άρθρα, μελέτες, κριτικές εκδόσεις κειμένων, θεολογικά χρονικά, βιβλιογραφικά δελτία, βιβλιοκρισίες κ.α.) και να το χρησιμοποιεί στην έρευνά του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων