03/11/2021 04/11/2021 Τον θεολόγο Δημήτρη Μαυρόπουλο τίμησε σήμερα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, το μεσημέρι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολυετή του προσφορά στην Ορθόδοξη Θεολογία και το εκκλησιαστικό του ήθος. Η τελετή απονομής του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των Συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων, του Γενικού...
03 Νοεμβρίου, 2021 - 19:28
Τελευταία ενημέρωση: 04/11/2021 - 0:13

Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τον θεολόγο Δημήτρη Μαυρόπουλο

Διαδώστε:
Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τον θεολόγο Δημήτρη Μαυρόπουλο

Τον θεολόγο Δημήτρη Μαυρόπουλο τίμησε σήμερα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, το μεσημέρι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πολυετή του προσφορά στην Ορθόδοξη Θεολογία και το εκκλησιαστικό του ήθος.

Η τελετή απονομής του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των Συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων, του Γενικού Διευθυντή της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα, της υπεύθυνης Ύλης του περιοδικού «Εφημέριος» κ. Ζαμπίας Αγριμάκη και της σύζυγος του κ. Μαυρόπουλου κ. Αγγελικής Μαυροπούλου.

 

 

Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Μαυρόπουλου και την συνεργασία του με το περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το όνομά του είναι ταυτισμένο με τις εκδόσεις ‘’Δόμος’’, που μας χάρισαν τη μνημειώδη έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη, αλλά και αξιόλογες και ποιοτικές θεολογικές μελέτες, που προώθησαν τη θεολογική σκέψη. Τόσο στα κείμενά του στον ΕΦΗΜΕΡΙΟ, όσο και στις εκπομπές του στο Ραδιόφωνο, ο Δημήτριος Μαυρόπουλος εξοικειώνει ένα ευρύτερο, και εξ ορισμού ανομοιογενές, κοινό με την Ορθόδοξη Θεολογία. Οι σύνθετες και δύσκολες έννοιες ερμηνεύονται με τρόπο κατανοητό, προσιτό ακόμη και στους θεολογικώς μη εγκρατείς αναγνώστες και με πράγματι υποδειγματική χρήση της ελληνικής γλώσσας. Ο Δημήτριος Μαυρόπουλος έχει συνεισφέρει, με τρόπο ευρύ, ουσιαστικό και ανεκτίμητο, στην καλλιέργεια του θεολογικώς σκέπτεσθαι. Η μεγάλη του αποδοχή δείχνει ότι η Ορθόδοξη θεολογία δεν είναι ένας ακαδημαϊκός κλάδος, που εξαντλείται σε θεωρητικά και ερμηνευτικά σχήματα, αλλά επιδρά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Για την προσφορά του αυτή, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ευχαριστεί και τον τιμά με το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου».

 

 

Πριν του απονείμει ο Αρχιεπίσκοπος τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος ανέγνωσε την σχετική απόφαση της Συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 13ης Ιουλίου 2021.

 

 

Ο κ. Μαυρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τα Συνοδικά Μέλη για την αγάπη και την τιμή τους στο πρόσωπό του, σημείωσε ότι «χρησιμοποιώ κατά σύμβαση τον όρο «θεολόγος» στις προς τα έξω σχέσεις μου, γνωρίζοντας ότι δεν είμαι άξιος ενός τέτοιου προσδιορισμού. Δεν παράγω θεολογία, αλλά μεταφράζω τη θεολογία της Εκκλησίας στη σημερινή εποχή, την οποία όμως συνδέω πάντοτε με την πηγή της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Και αυτήν την θεολογία την αντλώ όχι μόνο από την αγιογραφική και πατερική παράδοση, αλλά και από τη λειτουργική ζωή της. Κατά τούτο, έχοντας εκλέξει την αγαθή μερίδα, και ελπίζοντας ότι η αγάπη του Θεού δεν θα επιτρέψει να μου αφαιρεθεί, πορεύομαι προσεκτικά, ώστε να φανώ αντάξιος του θείου ελέους και της θείας δωρεάς, και να αναπληρώ τα υστερήματά μου με διαρκή μέριμνα, σπουδή και άσκηση, δεδομένου ότι αισθάνομαι να έχω και εγώ κληθεί να φυλάττω, μαζί τόσα άλλα μέλη του σώματος του Χριστού, πολυτιμους μαργαρίτες. Ο κ. Μαυρόπουλος έκλεισε την αντιφώνησή του με τα λόγια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Εγώ είμαι τέκνον γνήσιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκπροσωπουμένης υπό των Επισκόπων της».

 

 

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Καισαριανή το 1944 από μικρασιάτες γονείς. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ως θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση από το 1969 μέχρι το 1989. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό “Σύνορο” (1964-1967). Από το 1982 μέχρι το 1989 υπήρξε βασικός συνεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Σήμερα είναι Κυριακή”. Το 1978 ξεκίνησε την έκδοση των “Απάντων” του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο “Δόμος”, τον οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Το 1986 ίδρυσε σεμινάριο με τον τίτλο “Θεολογικό εργαστήριο”, στο οποίο παραδίδει μαθήματα θεολογίας. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και είναι συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και του Κλάδου Εκδόσεων της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε.. Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας συνεργάζεται εθελοντικά από το 2010. Με τον γενικό τίτλο: «Προσεγγίσεις στους όρους της Πίστεως», έχει παρουσιάσει σειρά εκπομπών με θέμα την ιστορία της Λατρείας και την ανάλυση της Θείας Λειτουργίας, εκπομπές με σχόλια και ανάλυση Ψαλμών, εκπομπές που αφορούν την Αποκάλυψη του Ιωάννη, αλλά και σειρά εκπομπών με μαθήματα κατήχησης για ενήλικους. Σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται μία σειρά 30 εκπομπών για το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο. Ακόμη ο Δημήτρης Μαυρόπουλος συμμετέχει στην εκπομπή «Το Τραπέζι της Κυριακής», που ασχολείται με επίκαιρα προβλήματα, ως ο εισηγητής του εκάστοτε θέματος.

 

Δείτε φωτογραφίες από την βράβευση του θεολόγου-συγγραφέα Δημήτριου Μαυρόπουλου:

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων