07/03/2019 07/03/2019 Γράφει η Ναταλία Δανδόλου Τελευταία ημέρα σήμερα για μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τα θέματα που καλείται να φέρεις εις πέρας η Εκκλησία είναι σημαντικά και φλέγοντα για το μέλλον της Ορθοδοξίας και πλέον ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό επίσημο ανακοινωθέν...
07 Μαρτίου, 2019 - 8:05
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2019 - 10:10

Η ώρα των αποφάσεων για την Εκκλησία- Το κρίσιμο διάστημα μέχρι την Ιεραρχία και η στάση κυβέρνησης και Κλήρου

Διαδώστε:
Η ώρα των αποφάσεων για την Εκκλησία- Το κρίσιμο διάστημα μέχρι την Ιεραρχία και η στάση κυβέρνησης και Κλήρου

Γράφει η Ναταλία Δανδόλου

Τελευταία ημέρα σήμερα για μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τα θέματα που καλείται να φέρεις εις πέρας η Εκκλησία είναι σημαντικά και φλέγοντα για το μέλλον της Ορθοδοξίας και πλέον ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό επίσημο ανακοινωθέν λίγο μετά το μεσημέρι.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κρήτης. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό είναι επί ποδός, και αναμένει τις αποφάσεις προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Ιερέας από την Κρήτη, μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ επανέλαβε ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό της Εκκλησίας της Κρήτης από τον διάλογο, και τόνισε ότι οι αντιδράσεις θα είναι έντονες.
Αλλά και από πλευράς Ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζεται έντονη ανησυχία και προβληματισμός, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι αποφάσεις είναι ειλλημένες και οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα είναι φραστικές και όχι επί της ουσίας.
Στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένουν πλέον την επίσημη τοποθέτηση της Ιεραρχίας χωρίς να αποκλείουν αλλαγές επί του κειμένου. Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα περιοριστούν σε μια διαφορετική φραστική αποτύπωση, και δεν θα πρόκειται για επί της ουσίας αλλαγή των αρχικών θέσεων της κυβέρνησης.
Από τις έως τώρα πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ συνάγεται ότι η ΔΙΣ αποφάσισε την έκτακτη σύσκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για τις 19-20 Μαρτίου.
Κατά τη συνεδρίαση, οι Ιεράρχες θα κληθούν να εκλέξουν τρεις νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας και Βουλιαγμένης, καθώς και Περιστερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκλεγούν και τέσσερις βοηθοί Επίσκοποι.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την ιεραρχία θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα των σχέσεων εκκλησίας -πολιτείας στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποίησης που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας και αφού λάβουν υπόψιν της εισηγήσεις τόσο της Επιτροπής Διαλόγου όσο και της ΔΙΣ.

Επίσης, θα τεθεί και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει λάβει ακόμα θέση.

Μιλώντας χθες στην κάμερα του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και τον Δημήτρη Στρουμπάκο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι μετά την σύγκληση της Ιεραρχίας θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα γίνει με το θέμα της μισθοδοσίας, προσθέτοντας ότι αναφορικά με αυτό το θέμα θα γίνει ό,τι θέλει η πολιτεία, η εκκλησία και κυρίως οι παπάδες.
Αναφερόμενος στο ουκρανικό ζήτημα δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, καθώς οι επιτροπές συζητούν ακόμα: «Η απόφαση θα βγει κάποια στιγμή, καθώς το θέμα μελετάται» επεσήμανε

«Στην Ιεραρχία ξεκινήσαμε και στην Ιεραρχία θα καταλήξουμε. Είναι απόφαση όλης της Εκκλησίας, είναι μεγάλο θέμα και χρειάζεται πολύ προσοχή, ώστε να μην κάνουμε λάθη και αδικήσουμε την εκκλησία πρώτα, τους εργάτες της δεύτερον, και τους εαυτούς μας τρίτον» δήλωσε στην κάμερα του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, και τον Δημήτρη Στρουμπάκο, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Λακωνικότατος ήταν ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στην κάμερα του Ορθοδοξία και τον Δημήτρη Στρουμπάκο. Εξερχόμενος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος αρκέστηκε στο να πει ότι αύριο θα βγει ανακοίνωση και θα τα «μάθετε όλα».

Ρεπορτάζ Δημήτρης Στρουμπάκος

Επιμέλεια Νάνσυ Νάσκου

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Στάθης Σαλβάνος

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων