05/03/2019 05/03/2019 Συνεδριάζει από τις 9 το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ κατά την τριήμερη συνεδρίαση της ΔΙΣ και πιθανότατα αύριο θα παρευρεθεί και η Επιτροπή Διαλόγου προκειμένου να ενημερώσει για την έως τώρα πορεία των συζητήσεων και να καταθέσει το πολυσέλιδο πλαίσιο υλοποίησης που τους...
05 Μαρτίου, 2019 - 8:04
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2019 - 12:43

Η ώρα των αποφάσεων στην Εκκλησία- Η σημερινή ΔΙΣ και οι νέες δηλώσεις Γαβρόγλου κατά του ΙΣΚΕ (συνεχής ενημέρωση)

Διαδώστε:
Η ώρα των αποφάσεων στην Εκκλησία- Η σημερινή ΔΙΣ και οι νέες δηλώσεις Γαβρόγλου κατά του ΙΣΚΕ (συνεχής ενημέρωση)

Συνεδριάζει από τις 9 το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ κατά την τριήμερη συνεδρίαση της ΔΙΣ και πιθανότατα αύριο θα παρευρεθεί και η Επιτροπή Διαλόγου προκειμένου να ενημερώσει για την έως τώρα πορεία των συζητήσεων και να καταθέσει το πολυσέλιδο πλαίσιο υλοποίησης που τους έδωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου καλούνται να μελετήσουν το προσχέδιο της συμφωνίας και να αποφανθούν επί αυτού. Ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις αναμένεται αναλάβει η Ιεραρχία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα ανακοινώσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας για μετά τις 15 Μαρτίου, με πιθανότερη ημερομηνία τις 18-19 Μαρτίου.

Η ΔΙΣ έκανε δεκτή νωρίτερα την παραίτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομου. Την παραίτηση κόμισε στην ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον κ. Χρυσόστομο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ υπάρχει έντονη κινητικότητα προκειμένου να κατατεθεί η παραίτηση στις αρμόδιες αρχές, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησεως και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την διαδοχή του.

Η επόμενη Ιεραρχία θα ασχοληθεί με τις προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας αλλά και με τις εκλογές σε τρεις Μητροπόλεις, Σιατίστης, Περιστερίου και Γλυφάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Εκκλησία. Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, τόνισε ότι το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή είναι το σχέδιο απόφασης που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο οποίο υπάρχει κοινή συναίνεση για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, την διασφάλιση αυτών των ορίων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών.

“Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε τους Κληρικούς και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά” υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες έκανε λόγο για εκβιασμό εκ μέρους του Κλήρου, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι αυτό που γνωρίζει ότι μετά την συνεδρίαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, υπήρξε μια ανακοίνωση η οποία χωρίς επιχειρήματα απορρίπτει τις προτάσεις μας, και καταλήγει λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έρχονται εκλογές: “Εγώ τουλάχιστον δεν βρίσκω άλλη λέξη από τον εκβιασμό, για να το χαρακτηρίσω αυτό”.

Και πρόσθεσε: “Εχω την αίσθηση ότι ο ΙΣΚΕ δεν εκφράζει τη Εκκλησία. Κανείς από τους Ιεράρχες, ακόμα και αυτοί που είχαν εκφράσει αντιδράσεις  δεν χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία κι αυτό το χαιρετίζω”.

Στη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένουν πλέον την επίσημη τοποθέτηση της Ιεραρχίας χωρίς να αποκλείουν αλλαγές επί του κειμένου. Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα περιοριστούν σε μια διαφορετική φραστική αποτύπωση, και δεν θα πρόκειται για επί της ουσίας αλλαγή των αρχικών θέσεων της κυβέρνησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων