23/05/2020 23/05/2020 Πρόσκληση να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη της Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ελληνικής Βουλής όσον αφορά ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας αποδέχθηκε η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εκ μέρους των φορέων της Εκκλησίας, μάλιστα, συμμετείχαν δυο εκπρόσωποι: Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ, Μαίρη Πίνη και ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, από την Υπηρεσία...
23 Μαΐου, 2020 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2020 - 14:35

Το ΚΕΣΟ για την ενδοοικογενειακή βία

Διαδώστε:
Το ΚΕΣΟ για την ενδοοικογενειακή βία

Πρόσκληση να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη της Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ελληνικής Βουλής όσον αφορά ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας αποδέχθηκε η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εκ μέρους των φορέων της Εκκλησίας, μάλιστα, συμμετείχαν δυο εκπρόσωποι: Η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ, Μαίρη Πίνη και ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, από την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Γάμου & Οικογενείας.

Η κυρία Πίνη, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για την πρόσκληση, στην ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στο τι έχει ήδη κάνει το ΚΕΣΟ ως φορέας αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του εγκλεισμού για την πανδημία του COVID -19.

«Η Κοινωνική Υπηρεσία μας & η Ψυχολόγος μας συνέχισαν να προσφέρουν τηλεφωνικά την στήριξη και την ενδυνάμωση των περιστατικών, που ήδη αντιμετωπίζαμε προ του εγκλεισμού. Αν κρίθηκε από τις ειδικούς ότι τα περιστατικά χρειάζονταν μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη στήριξη, τα παραπέμπαμε στις Γραμμές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φίλων με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία.

Για τις Οικογένειες, που αντιμετώπισαν προβλήματα επισιτιστικής αρωγής, ήρθαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, που εκείνο το διάστημα -μπορούσε με τους μηχανισμούς του- να κάνει διανομές, να συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες οικογένειες, στους πίνακες αποδεκτών.

Εν τω μέσω του COVID -19 μας παρουσιάστηκαν τρία νέα κρούσματα που αναζήτησαν βοήθεια, η μία εξ αυτών αντιμετωπίζει και πρόβλημα Στέγης, χωρίς να έχει. Το περιστατικό, απαιτούσε άμεση διεκπεραίωση, στη δύνη των μέτρων του COVID -19 και μάλιστα μια συμβολική ημέρα την 16.4.2020 (Μ. Πέμπτη). Μας ζητήθηκε από την κα Συρεγγέλα, να καλύψουμε τις ανάγκες ένδυσης-υπόδησης, για μια γυναίκα κακοποιημένη, η οποία είχε νοσηλευθεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο, λόγο ξυλοδαρμού από τον σύντροφο της. Για την ικανοποίηση του αιτήματος της κυρίας Γραμματέως παρά το γεγονός ότι τα πάντα ήταν κλειστά και η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ βρισκόταν με σπασμένο χέρι, κινητοποιηθήκαμε με συνεργάτες μας, ανοίξαμε το ΚΕΣΟ και προσφέραμε ρούχα και ενδύσαμε το θύμα.

Τέλος, μέσα από την ιστοσελίδα μας και τις σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης, ενημερώναμε τακτικά ωφελούμενους και φίλους μας, για τις Γραμμές Στήριξης, της ΓΓΟΠΙΦ, της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του Αιγηνίτειου Νοσοκομείου και της Πολιτικής Προστασίας».

Στην τηλεδιάσκεψη, που έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής, 22ας Μαΐου 2020, με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Η Ενδοοικογενειακή βία στον καιρό του κορωνοϊού. Οι γυναικείες οργανώσεις καταθέτουν την εμπειρία τους» συμμετείχαν 38 εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί, στην Αίθουσα της Γερουσίας υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κας Σοφίας Βούλτεψη. Παραβρέθηκαν βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, από όλα τα κόμματα, όπως οι κυρίες Αγαθολούλου, Τσιούφη, Κανέλλη, Κεφαλίδου κ.ά.

Καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση είχαν οι κυρίες: Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), που έχει στην εποπτεία της τη λειτουργία της Γραμμής 15900 για τα θύματα της Ενδοοικογενειακής βίας και Θεοδοσία Ταντάρου – Κρίγγου, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι), η οποία με την ομάδα της επεξεργάζεται επιστημονικά ευρήματα της γραμμής.

Η κυρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε στην αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών, που φάνηκε από τα τηλεφωνήματα στη γραμμή 15900. Από αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 33 γυναίκες με τα παιδιά τους σε ξενώνες, όπου συνολικά υπάρχουν 507 θέσεις. Εξ αυτών είναι κενές περίπου 200 θέσεις.

Η ίδια αποκάλυψε ότι είναι σε επικοινωνία και με το Σύλλογο Ιδιοκτήτων Ακινήτων, ώστε να εξασφαλιστεί και η ενοικίαση διαμερισμάτων.

Υπογράμμισε, ακόμα, τη δυσκολία υλοποίησης ιατρικών εξετάσεων για τα θύματα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στους ξενώνες. Και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν προβλέψεις για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε όλους τους Εθνικούς Μηχανισμούς για την Ισότητα των Φύλων.

Η Βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, στηλίτευσε με ένταση το μόρφωμα του Ποινικού Κώδικα, που επιτρέπει την ατιμωρησία και την γυναικοκτονία, καθώς και τη συντομότερη έξοδο των δραστών από την φυλακή και ζήτησε να αλλάξει άμεσα, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς και την επίθεση, που δέχτηκε η Εισαγγελέας της υπόθεσης, ακόμη και από εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων. Η κυρία Κανέλλη ζήτησε να υπάρχει Μόνιμη Νομική Βοήθεια, καθώς και Μόνιμος Εισαγγελέας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η πρόεδρος της Επιτροπής υποσχέθηκε να υπάρξει και συνέχεια των συζητήσεων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων