22/03/2020 22/03/2020 Καθημερινό αγώνα, προκειμένου άμεσα να επιστρέψει και η θεία ευχαριστία στους ναούς μας και η τέλεσή της να αποτελέσει το κύριο φάρμακο κατά της απειλητικής ασθένειας που μας συνθλίβει, κάνουν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος προσωπικά, όσο και η Ιερά Σύνοδος.  Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική Εγκύκλιο που απέστειλε ο Σεβ....
22 Μαρτίου, 2020 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 22/03/2020 - 9:16

Ι. Σύνοδος: Κατέθεσε αίτημα τροποποίησης για τις Ακολουθίες

Διαδώστε:
Ι. Σύνοδος: Κατέθεσε αίτημα τροποποίησης για τις Ακολουθίες

Καθημερινό αγώνα, προκειμένου άμεσα να επιστρέψει και η θεία ευχαριστία στους ναούς μας και η τέλεσή της να αποτελέσει το κύριο φάρμακο κατά της απειλητικής ασθένειας που μας συνθλίβει, κάνουν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος προσωπικά, όσο και η Ιερά Σύνοδος. 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική Εγκύκλιο που απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος προς τους κληρικούς του, η Ιερά Σύνοδος έχει υποβάλει σχετικό αίτημα διορθωτικής τροποποίησης ως προς την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

Υπενθυμίζεται ό,τι έχει τεθεί σε ισχύει το ΦΕΚ που αναφέρεται στην «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020».

Σύμφωνα με αυτό αποφασίζεται η προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και30.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στις σχετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς.

Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).

Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων