09/11/2023 04/03/2024 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Μιλήτου...
09 Νοεμβρίου, 2023 - 10:40
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2024 - 16:18

Η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών Παύλου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών Παύλου (ΦΩΤΟ)

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες: Μιλήτου κ. Απόστολος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι ευεργεσίες του Θεού και οι συνοδοιπόροι του βίου

“Δεν πτοούμαι, ούτε δειλιώ . Πιστεύω ότι ο Κύριος ο οποίος υπήρξε η ελπίς μου εκ νεότητός μου, ο Κύριος ο οποίος «πολυμερώς και πολυτρόπως» μέχρι σήμερα σκανδαλωδώς με ευηργέτησε και καθοδήγησε τα βήματά μου, δεν θα με εγκαταλείψει και σ’ αυτή την μεγάλη στιγμή αφού Εκείνος με οδηγεί σ’ αυτήν”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χειροτονητήριο λόγο του ο Θεοφιλέστατος.

Πριν εισέλθει στα Άγια των Αγίων για να λάβει το χάρισμα της Αρχιερωσύνης, ο κ. Παύλος αναφέρθηκε στον λόγο του στους συνοδοιπόρους του βίου του μέχρι να τον αξιώσει ο Θεός να γίνει Επίσκοπος της Εκκλησίας.

Στον λόγο του δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η Αποστολική Εκκλησία των Φιλίππων την οποία επί σειρά ετών διακόνησε. “Με βαθιά συγκίνηση και αγάπη στρέφω την σκέψη και την καρδιά μου προς την πεφιλημένη μου ηρωική Μακεδονία και τους πιστούς των Φιλίππων, της Νεαπόλεως, του Νέστου και της νήσου της Θάσου «ούς εν αληθεία ηγάπησα», ζητώ δημοσίως συγγνώμη για τον παραπικρασμό τους, και που σήμερα πολλοί εξ αυτών ταλαιπωρήθηκαν ταξιδεύοντας όλη τη νύκτα για να είναι παρόντες στο μυστήριο της αρχιερωσύνης. Με συγκινούν με την ανταπόδωση της αγάπης τους. Από τα βάθυ της καρδιάς μου τους ευχαριστώ”, ανέφερε.

“Ουδέποτε θα εγκαταλείψω τους λόγους Σας”

“Σας εκφράζω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου, διότι με ετιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και πολλαπλώς με ευηργετήσατε. Ουδέποτε θα λησμονήσω τους λόγους Σας και την εκπεφρασμένη σκέψη Σας για την ελαχιστότητά μου. Η αγάπη Σας για την Εκκλησία, οι τίμιοι και ανιδιοτελείς αγώνες Σας υπέρ αυτής, η συνέπεια και η σταθερότητα στις αρχές και τους λόγους Σας, η ευθύτητα και η ευγένειά Σας, θα αποτελούν πηγή εμπνεύσεως και δείκτη πορείας στην επισκοπική μου διακονία”, είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.

Ολόκληρος ο Χειροτονητήριος Λόγος του Επισκόπου Θεσπιών Παύλου

Αρχιεπίσκοπος: “Να θυμάσαι ότι σε καμμία περίπτωση η χριστιανική φροντίδα δεν είναι μέσο καταδυνάστευσης”

O Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αρχαία πόλη των Θεσπιών τονίζοντας ότι “φέρνει στη μνήμη μας τη θυσία των 700 Θεσπιέων πολεμιστών, που έπεσαν μαζί με τους 300 του Λεωνίδα στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. Ο χριστιανισμός διαδόθηκε νωρίς στη Βοιωτία. Η Επισκοπή Θεσπιών εφρόντιζε ιδιαιτέρως τους Χριστιανούς της περιοχής, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη της Επισκοπή Θεσπιών γίνεται σε επιστολή του πάπα Λέοντος Α΄ το 445 π.Χ.”

Μιλώντας για την διακονία του Επισκόπου και την φροντίδα που έχει προσφέρει στους ηλικιωμένους, κατά τα χρόνια της διακονίας του στη Χρυσούπολη, είναι το νήμα που τον συνδέει με την ιστορία της Επισκοπής, της οποίας τον τίτλο από σήμερα θα φέρεις.

“Η ενασχόλησή σου με τους ηλικιωμένους ανέδειξε ένα από τα πολλά χαρίσματα που καλλιέργησες. Θα επιμείνω μόνο στην έννοια της φροντίδας, γιατί είναι σημαντική για έναν χριστιανό. Άλλωστε, κανείς μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ακόμη κι αν έπρεπε, δεν θα μπορούσε να αναφερθεί στη προσωπική πορεία ενός ανθρώπου επαρκώς” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: “η φροντίδα, κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, διαφέρει από κάθε άλλου είδους φροντίδα. Δεν συμπίπτει με τον αλτρουισμό. Δεν είναι αποτέλεσμα μιάς ανθρωποκεντρικής θεώρησης του κόσμου, αλλά μιάς θεοκεντρικής, η καλύτερα χριστοκεντρικής στάσεως ζωής. Αυτό σημαίνει ότι η χριστοκεντρική φροντίδα για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον διαφέρει ουσιαστικά από την όποια άλλη εγκόσμια φροντίδα. Εδώ ο άλλος γίνεται αντιληπτός ως πρόσωπο, ως εικόνα Θεού, και όχι ως άτομο”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: “Καλείσαι ως Επίσκοπος να εμβαθύνεις και να ανανεώσεις την αντίληψη για το τι είναι φροντίδα, έχοντας πάντοτε υπ’ όψιν σου ότι η μόνη αληθινή φροντίδα εκφράστηκε εκ του Πατρός, εν τω Υιώ, διά Πνεύματος αγίου. Να θυμάσαι ότι σε καμμία περίπτωση η χριστιανική φροντίδα δεν είναι μέσο καταδυνάστευσης, επιρροής και χειραγώγησης του άλλου”.

Εν συνεχεία έλαβε χώρα η χειροτονία με κλήρο και λαό να αναφωνούν το “ΑΞΙΟΣ”.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Θεφιλέστατοι Επίσκοποι: Στρατονικείας κ. Στέφανος, Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς και Ταλαντίου κ. Επιφάνιος, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, καθώς και πλήθος κόσμου από την Καβάλα.

Ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος Κίτσος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 9 Οκτωβρίου 2023 και θα διακονήσει ως Βοηθός Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων