29/10/2023 07/01/2024 Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών σήμερα το πρωί για τη χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου. Ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που βρέθηκαν εκεί, για να συμμετάσχουν στην χαρά του πνευματικού τους πατέρα και αδελφού. Παρέστησαν αρκετοί Μητροπολίτες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, πολιτικοί,...
29 Οκτωβρίου, 2023 - 13:47
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 - 17:48

Η χειροτονία του νέου Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου στη Μητρόπολη Αθηνών

Διαδώστε:
Η χειροτονία του νέου Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου στη Μητρόπολη Αθηνών

Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών σήμερα το πρωί για τη χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου. Ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που βρέθηκαν εκεί, για να συμμετάσχουν στην χαρά του πνευματικού τους πατέρα και αδελφού.

Παρέστησαν αρκετοί Μητροπολίτες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, πολιτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, δεκάδες κληρικοί από τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου διακονούσε μέχρι πέρυσι ως Πρωτοσύγκελλος ο νεοχειροτονηθείς, καθώς και λαϊκοί από ολόκληρο τον νομό και όχι μόνο.

Με συγκίνηση οι εκατοντάδες παριστάμενοι αναφώνησαν το «Άξιος» όχι μόνο για τον νέο Επίσκοπο, αλλά και για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφασή του να τον εκλέξει ως βοηθό Επίσκοπο στην Αρχιεπισκοπή.

Ο Επίσκοπος Ταλαντίου στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν και τον στήριξαν και κυρίως τον Αρχιεπίσκοπο για την αγάπη του.

«Ο Θεός φανερώθηκε ως ευεργέτης στη ζωή μου. Το έλεός Του με καταδίωκε παιδιόθεν. Σε κάθε μου βήμα. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Δοξολογικά και ευχαριστιακά κηρύττω την προς εμέ έκφραση της φιλανθρωπίας και της αγάπης Του αυτή την Ιερή στιγμή. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την ευγνωμοσύνη μου. «Ύμνος άπας ηττάται, συνεκτείνεσθαι σπεύδων, τω πλήθει των πολλών οικτιρμών σου, ισαρίθμους γαρ τη ψάμμω ωδάς, αν προσφέρωμέν σοι, Βασιλεύ άγιε, ουδέν τελούμεν άξιον, ων δέδωκάς μοι», για να εκφρασθώ μέσα από τους στίχους των Χαιρετισμών της Θεοτόκου αποστρέφοντας τον λόγο προς τον Υιό της και Θεό μου. Είναι αυτό το έλεος και η φιλανθρωπία του Τριαδικού Θεού, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, της Μίας, Αγίας, και Ζωαρχικής Τριάδος, το Μέγα Μυστήριο της Θεότητος αλλά και της σχέσεως με τον άνθρωπο όπως αποκαλύφθηκε εν τη πίστη στην ιστορική και θεολογική ταυτόχρονα πορεία του ανθρώπου. Αυτή η συνάντηση και πορεία πραγματοποιείται πρωτίστως στην Ευχαριστιακή συνάθροιση της Εκκλησίας, στο «τα Σας εκ των Σων», στον διάλογο του ανθρώπου για την απόκτηση ζωής αθανάτου. Και Εκείνος μερίζεται και διαμελίζεται εις βρώσιν και πόσιν προσφέροντας αιώνια ζωή και νίκη επί του θανάτου. Τα λόγια αυτά δεν είναι δικά μου. Είναι ο δικός σας λόγος Μακαριώτατε. Διδακτικός και επίκαιρος. Όλα ξεκινούν από την Αγία Τράπεζα στη ζωή της Εκκλησίας. Η Θεία Ευχαριστία μας δείχνει και αποτυπώνει την αποκεκαλυμμένη σώζουσα Αλήθεια, τις βάσεις και το οικοδόμημα το σώματος του Χριστού, αφού Εκκλησία είναι το μυστικό σώμα του Χριστού παρατεινόμενο εις τους αιώνες» τόνισε ο Επίσκοπος Ταλαντίου.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του νέου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου

Κατόπιν, απευθυνόμενος προς τον νέο Επίσκοπο ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για την Επισκοπή Ταλαντίου και μίλησε για την παραβολή των ταλάντων, κατά την οποία έχουμε την επανάληψη του προπατορικού αμαρτήματος. Όπως ο δούλος διαβάλλει την εικόνα του κυρίου του έτσι και ο όφις διέστρεψε την εικόνα του Θεού παρουσιάζοντας στους πρωτόπλαστους τον Θεό σκληρό, λέγοντας ότι τάχα δεν θέλει να γίνουν οι άνθρωποι κατά χάριν θεοί.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι, ότι μας χαρίζεται, δεν μπορούμε, όχι μόνο να το αξιοποιήσουμε και να το αυξήσουμε, αλλά ούτε καν να το έχουμε μαζί μας και να το χαιρόμαστε. Με κάποιον τρόπο, αποχωριζόμαστε το δώρο και έτσι επιτιθέμεθα και στον δωρητή και στο ίδιο το δώρο.

Η ανθρώπινη ιστορία γέμει τέτοιων περιπτώσεων. Όποιος δεν μπορεί να αξιοποιήσει το δώρο, το χάρισμα, δεν μπορεί και να το χαρεί. Η έλλειψη που προκαλείται αποδίδεται στη συνέχεια ως φταίξιμο στους άλλους.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη το Αρχιερατικό Συλλείτουργο κια τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου:

Περισσότερες φωτογραφίες από τον φακό του Χρήστου Μπόνη:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων