21/03/2024 21/03/2024 Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να κατοχυρωθεί το ακατάσχετο των εκκλησιαστικών βοηθημάτων υπέρ των πληγέντων από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και ανάλογα φαινόμενα ζητά με Επιστολή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Η επιστολή εστάλη με αφορμή πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου ο οποίος...
21 Μαρτίου, 2024 - 14:41
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2024 - 14:57

Ιερά Σύνοδος προς Υπουργό Οικονομίας: Κατοχυρώστε νομοθετικά το ακατάσχετο των εκκλησιαστικών βοηθημάτων για φυσικές καταστροφές

Διαδώστε:
Ιερά Σύνοδος προς Υπουργό Οικονομίας: Κατοχυρώστε νομοθετικά το ακατάσχετο των εκκλησιαστικών βοηθημάτων για φυσικές καταστροφές

Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να κατοχυρωθεί το ακατάσχετο των εκκλησιαστικών βοηθημάτων υπέρ των πληγέντων από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και ανάλογα φαινόμενα ζητά με Επιστολή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου ο οποίος με έγγραφο του προς την Ιερά Σύνοδο ενημέρωσε ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς πλημμυροπαθών κατασχέθηκε το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ, το οποίο χορήγησε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ως εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όσους επλήγησαν στις περιοχές της εκκλησιαστικής της δικαιοδοσίας από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Η κατάσχεση έγινε λόγω εκκρεμών βεβαιωμένων οφειλών των πληγέντων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες και άλλους φορείς.

Η Επιστολή εστάλη προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη στις 12 Μαρτίου και την υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Κωστής Χατζηδάκης σε παλαιότερη συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή (Φωτ αρχείου: Χρήστος Μπόνης)

Στην επιστολή της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι εκτός από το αμιγές αγιαστικό και θρησκευτικό έργο της η Εκκλησία είναι πάντοτε αρωγός σε εμπερίστατους συμπολίτες μας. Και αυτό συνέβη στην περίπτωση των πλημμυροπαθών της Λάρισας. Όμως, δυστυχώς, η χορήγηση οικονομικού βοηθήματος από έναν εκκλησιαστικό φορέα δεν περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις που ορίζονται από το άρθρο 38 του ν. 4315/2014. Και για τούτο προτείνεται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο για τις οικονομικές ενισχύσεις και τα προνοιακά βοηθήματα που καταβάλλονται από εκκλησιαστικά ν.π. δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου σε πληγέντες περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Νομοθετική κατοχύρωση ζητά και ο Βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος

Σχετική Αναφοράς προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητά να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση των εκκλησιαστικών βοηθημάτων που προορίζονται για την ανακούφιση πληγέντων από φυσικές καταστροφές, κατέθεσε και ο Βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Ο κομβικός ρόλος της Εκκλησίας στην αρωγή παντί τρόπω των πασχόντων συμπολιτών μας είναι διαχρονικά γνωστός. Δεν λησμονούμε, για παράδειγμα, την πολύτιμη συνεισφορά της στην παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που επλήγησαν από την μακρά οικονομική κρίση, συνεπικουρώντας την Πολιτεία, σε πνεύμα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ίδιο συμβαίνει, συχνά αφανώς, και σε κάθε περίπτωση μεγάλων φυσικών καταστροφών, προς τους πληγέντες. Ως εκ τούτου, δεν είναι ηθικό να κατάσχονται προνοιακά βοηθήματα που δίδονται από Εκκλησιαστικά Ιδρύματα λόγω άλλων χρεών των πληγέντων, όπως συνέβη με το βοήθημα της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου στους πλημμυροπαθείς από τον Daniel και τον Elias. Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Οικονομικών, με την ευαισθησία που τον διακρίνει, θα νομοθετήσει το ακατάσχετο των εκκλησιαστικών βοηθημάτων, σύμφωνα και με την πρόταση της Ιεράς Συνόδου, όπως άλλωστε έγινε με την κρατική αρωγή προς τους πλημμυροπαθείς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην αναφορά του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων