28/01/2023 29/01/2023 Το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προκειμένου να τιμήσει τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και την συμβολή τους στη θεολογική σκέψη της Εκκλησίας διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας ως πρόταση αλλαγής της κοινωνίας: Η συμβολή της σκέψης των Τριών...
28 Ιανουαρίου, 2023 - 21:36
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2023 - 1:29

Ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στον Κεραμεικό

Διαδώστε:
Ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στον Κεραμεικό

Το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προκειμένου να τιμήσει τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες και την συμβολή τους στη θεολογική σκέψη της Εκκλησίας διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:

«Η πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας ως πρόταση αλλαγής της κοινωνίας: Η συμβολή της σκέψης των Τριών Ιεραρχών».

Πότε: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, 10.00-18.00

Πού: Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μ.Βασιλείου 15- Κεραμεικός)

Ο ορισμός του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, όσο περιφραστικός και αν γίνει, αφήνει την κοινωνία που γεννά τη βία στο επίπεδο των επιμέρους αναγκαίων προσαρμογών, χωρίς το αίτημα της ουσιαστικής αλλαγής. Δεν ασκεί κριτική ούτε σε θεσμούς, ούτε σε σχέσεις, ούτε στο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο. Μοιάζει να ζητά βελτιώσεις και όχι εκ βάθρων αλλαγές.

Η Ιστορία του σύγχρονου κόσμου όμως, δείχνει ότι η κριτική και η συνεχής εργασία στο θεωρητικό πλαίσιο οδήγησαν σε πολλές γενναίες και χρήσιμες αλλαγές, απαραίτητες για την καίρια αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Θεωρούμε πως χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο και στην περίπτωση της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Μελετώντας το έργο των Τριών Ιεραρχών διαπιστώνουμε ότι η πρότασή τους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων αντιστοιχεί με τις αναζητήσεις μας. Εντοπίζουν το πρόβλημα, προτείνουν αλλαγές, οργανώσουν δράσεις αλλά στοχεύουν στην αλλαγή φρονήματος των χριστιανών. Ο συνδυασμός όλων και κυρίως η στόχευση στην αλλαγή του φρονήματος, μας βοηθά να αντιληφθούμε πως ο διάλογος της σύγχρονης θεολογικής σκέψης με τους ειδικούς των υπόλοιπων επιστημών, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στα ζητήματα που θέτει η πρόληψη της βίας γενικότερα και της ενδοοικογενειακής ειδικότερα.

Πρόγραμμα:

10.00 Προσέλευση- Παραλαβή φακέλων

10.15 Έναρξη

  • Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β’
  • Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων

10.30-12.00 A’ Συνεδρία: Ποια είναι η πρόταση του Χριστιανισμού για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας;

  • Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής- Βιοηθικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
  • Θανάσης Ν.Παπαθανασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Συζήτηση

12.00-14.30 Β’ Συνεδρία: «Ποιες νέες πολιτικές μπορεί να σχεδιαστούν για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» ;

  • Βασιλική Αθανασοπούλου, Επιστημονική Υπεύθυνη Επιτροπής Ισότητας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
  • Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Βάσω Κόλλια, Πολιτική Επιστήμονας, πρώην Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων
  • Φωτεινή Μηλιώνη, Δικηγόρος- Εγκληματολόγος, Εμπειρογνώμων σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Ηθικής, του Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.
  • Χρήστος Τσιρώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας του Σύγχρονου Πολιτισμού και του Χριστιανισμού, του Τμήματος Θεολογίας της θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Συζήτηση

14.30 Ελαφρύ γεύμα

16.00- 18.00 Στρογγυλό τραπέζι «Είναι ο Ορίζοντας της Πρόληψης της Ενδοοικογενειακής Βίας ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο;»»

  • Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος
  • Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, πρώην Υπουργός Τουρισμού, Νομικός
  • Ειρήνη- Ελένη Αγαθοπούλου, Βουλευτής Κιλκίς, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Β΄Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Δημήτρης Μόσχος, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

 

Πληροφορίες: 210 2019922

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων