23/04/2023 23/04/2023 Με την καθολική συμμετοχή του ευσεβούς λαού της Κυψέλης, αλλά και πιστών από παρακείμενες περιοχές του 6ου Διαμερίσματος της πόλης (Κυψέλη), εορτάστηκε πανηγυρικά το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 η σεπτή μνήμη του «ενδόξου λέοντος» και «πολύφωτου αστέρος» της ορθοδοξίας μας Αγίου Γεωργίου, στον μεγαλοπρεπή και καλαίσθητο ναό του Αγίου Γεωργίου επι των οδών Επτανήσου και...
23 Απριλίου, 2023 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 23/04/2023 - 8:51

Ηθικός αίνος για τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Γεώργιο της Επτανήσου στην Κυψέλη (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ηθικός αίνος για τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Γεώργιο της Επτανήσου στην Κυψέλη (ΦΩΤΟ)

Με την καθολική συμμετοχή του ευσεβούς λαού της Κυψέλης, αλλά και πιστών από παρακείμενες περιοχές του 6ου Διαμερίσματος της πόλης (Κυψέλη), εορτάστηκε πανηγυρικά το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 η σεπτή μνήμη του «ενδόξου λέοντος» και «πολύφωτου αστέρος» της ορθοδοξίας μας Αγίου Γεωργίου, στον μεγαλοπρεπή και καλαίσθητο ναό του Αγίου Γεωργίου επι των οδών Επτανήσου και Ιθάκης, στην αρχοντική Κυψέλη.

  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Του ενάρετου Γεωργίου, που θυσίασε την έξοχη στρατιωτική καριέρα του, την υψηλή κοινωνική του καταγωγή, αλλά και αυτήν την ίδια του την ζωή, για να διατρανώσει την απαρασάλευτη πίστη του στην Χριστιανοσύνη μας. Στον περικαλλή ναό του Αγίου Γεωργίου, που επισκοπεί για δεκαετίες τώρα, το ηθικό φέγγος και το πνευματικό θάμπος της Ορθοδοξίας.  Συνιστώντας παράλληλα ένα σπουδαίο ορθόδοξο μνημείο, πέρα από την αρχιτεκτονική του, με τις έξοχες αγιογραφίες, του κορυφαίου μας ζωγράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, αλλά και του απαράμιλλου αγιογράφου Δημητρίου Πελεκάση.

Σε μια εκκλησία τέλος,  που συνταυτίζει  το υψηλό θεολογικό ήθος των κατοίκων της κυψέλης, με την ακόλουθη πολιτισμική της πρωτοπορία,  που πάν-τοτε προβάδισε στην κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας μας. Εξάλλου ένεκα της ωραίας ηθικής και πνευματικής αύρας που αποπνέει ο ναός, η παρακείμενη Πλατεία Αγίου Γεωργίου, συνιστά σήμερα, ένα από τα πιο επίζηλα νεολεΐστικα τοπόσημα της Αθήνας μας. Ενώ αποτέλεσε στο παρελθόν και τον κεντρικό διάκοσμο σπουδαίων ταινιών του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας, με πρωταγωνιστές τους μεγάλους μας κωμικούς Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Μαρίκα Κρεβατά κ.α.

Διάστικτος από την καλλωσιά και την επιμέλεια ο ο Άγιος Γεώργιος, με την αγάπη και τη φροντίδα των ευλαβών ιερέων του,  Αρχιμανδρίτη   Φιλοθέου Νικολάκη  και των ευσεβών ιερέων του Παναγιώτη Χαβάτζα, Νικολάου Χομπιτάκη και Γεράσιμου  Φακιολά.  Σημειώνοντας ακόμα την ακατάβλητη προσπάθεια, στη φροντίδα του ναού των ευγενών εθελοντών του,  από το Φιλόπτωχο Ταμείο και το Ενοριακό Συμβούλιο. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο ευλαβής Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, που είναι παράλληλα και προϊστάμενος της αγίας και ιστορικής Μονής Πετράκη στο Κολωνάκι, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, αλλά και από άλλους πατέρες της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που προσήλθαν στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης, για να τιμήσουν την σεπτή μνήμη του ενδόξου λέοντος της ορθοδοξίας μας Αγίου Γεωργίου.

Μετά το πέρας του εσπερινού επακολούθησε αρτοκλασία στο ναό, με τις εγκάρδιες ευχές τω ιερέων του στους πιστούς, ο Άγιος Γεώργιος να σκέπει τη ζωή τους και να τους προσανατολίζει πάντα σε δρόμους αρετής και ηθικής ευημερίας !

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα φίλες μια φίλοι και ο πολύφωτος αστέρας της Χριστιανοσύνης μας Άγιος Γεώργιος, να σας χαρίζει υγεία, πνευματική ευμάρεια και να λαμπρύνει την άξια ζωή σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου :

Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων